Βιετνάμ: Οι αρχές θανάτωσαν τα 12 σκυλιά ζευγαριού με Covid λόγω «φόβου διάδοσης»

Βιετνάμ: Ζευγάρι έμαθε από το νοσοκομείο ότι οι αρχές θανάτωσαν τα 12 σκυλιά τους, λόγω του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι στο Βιετνάμ, που νοσηλεύεται λόγω κορωνοϊού, πληροφορήθηκε με φρίκη ότι οι αρχές θανάτωσαν τα 12 σκυλιά τους, λόγω φόβων για διασπορά του ιού. 

 «Η σύζυγός μου κι εγώ κλάψαμε τόσο πολύ που δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε», δήλωσε στο BBC ο Pham Minh Hung, αναφερόμενος στην τραγική είδηση για τη θανάτωση των κατοικιδίων τους. 

«Δεν ήθελα να πιστέψω ότι συνέβη πραγματικά… δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να προστατεύσω τα παιδιά μου», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στους σκύλους του ζευγαριού. 

Η είδηση ότι οι αρχές θανάτωσαν τα ζώα, επικαλούμενες φόβους ότι αυτά θα μπορούσαν να διασπείρουν τον ιό, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Βιετνάμ. Αίτηση που ζητά τον τερματισμό αυτής της πρακτικής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 150.000 υπογραφές. 

Εξαιτίας του σφοδρού νέου κύματος που πλήττει τη χώρα, ο Pham Minh Hung και η Nguyen Thi Chi Em αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την επαρχία Long An και να πάνε στην πόλη Khanh Hung, της επαρχίας Ca Mau, όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα. 

Ξεκίνησαν με μηχανή το ταξίδι τους στις 8 Οκτωβρίου, για να καλύψουν 280 χιλιόμετρα ώστε να φτάσουν στην πόλη όπου ζει μέλος της οικογένειάς τους. Μαζί τους ταξίδευαν τα κατοικίδιά τους, όπως και τρεις συγγενείς τους, οι οποίοι είχαν επίσης τρεις σκύλους και μία γάτα.  

Το ταξίδι τους έγινε viral, καθώς πολλοί δημοσίευσαν στα social media βίντεο από την πορεία τους, με τα υπάρχοντά τους και τα κατοικίδιά τους φορτωμένα σε μηχανή. Το ζευγάρι ξεκίνησε με 15 σκύλους, αλλά όταν μπήκαν στην επαρχία Ca Mau έδωσαν δύο από τα ζώα σε εθελοντή, ενώ ένα ακόμη πέθανε. 

Βιετνάμ: Ζευγάρι έμαθε από το νοσοκομείο ότι οι αρχές θανάτωσαν τα 12 σκυλιά τους, λόγω του κορωνοϊού Facebook Twitter

Όμως, τόσο το ζευγάρι όσο και οι τρεις συγγενείς τους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό φτάνοντας στον προορισμό τους, στο υποχρεωτικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν.  

Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και τα ζώα τους έμειναν σε κέντρο καραντίνας. Όμως, οι τοπικές αρχές θανάτωσαν τους 12 σκύλους του ζευγαριού, όπως και τα κατοικίδια των συγγενών τους, δίχως να τους ενημερώσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα στα κρατικά ΜΜΕ, που αργότερα διεγράφη. 

«Ο έλεγχος της ασθένειας πρέπει να είναι προτεραιότητα και η απόφαση να θανατωθούν τα ζώα αμέσως ήταν ένα απαραίτητο προληπτικό μέσο», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Tran Tan Cong σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. 

Βιετνάμ: Ζευγάρι έμαθε από το νοσοκομείο ότι οι αρχές θανάτωσαν τα 12 σκυλιά τους, λόγω του κορωνοϊού Facebook Twitter

Η είδηση αυτή έχει προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Βιετνάμ. Πολλοί στα social media χαρακτήρισαν βάναυση την ενέργεια  των αρχών. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Hong Anh, μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης Four Paws, που έκανε λόγο για βάρβαρη πράξη. 

Η θανάτωση των ζώων είναι ανήθικη και γελοία, επειδή δεν υπάρχουν οδηγίες ότι τα κατοικίδια πρέπει να θανατώνονται αν μολυνθούν οι ιδιοκτήτες, επεσήμανε ο Nguyen Hong Vu, επιστήμονας του City of Hope National Medical Centre στις ΗΠΑ. 

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να είναι διαμεσολαβητές για τη μετάδοση κορωνοϊού σε ανθρώπους. Όμως, άνθρωποι μπορούν κάποιες φορές να μολύνουν τα ζώα», σημείωσε. 

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η καραντίνα σε κλουβιά, η επικοινωνία με συγγενείς του ιδιοκτήτη ή με μία οργάνωση για να τα φροντίσει μέχρι να αναρρώσουν οι ιδιοκτήτες», συμπλήρωσε. 

Όσο για τον Pham, θέλει να αποδοθούν ευθύνες. «Μεγάλωσα τα παιδιά μου για περίπου έξι χρόνια, σίγουρα θέλω δικαιοσύνη για αυτά», είπε από το νοσοκομείο αναφερόμενος στα κατοικίδιά του. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ