Το κρατικό μπαλέτο του Βερολίνου συμφώνησε να καταβάλλει 16.000 ευρώ στη μαύρη μπαλαρίνα που κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά και να ανανεώσει το συμβόλαιό της.

 

Η υπόθεση κατέληξε σε διακανονισμό έπειτα από ακροαματική διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου εργατικών διαφορών. Η Κλοέ Λοπέζ Γκομές είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι της ζήτησαν να βάλει λευκό μακιγιάζ, για να καλύψει το χρώμα του δέρματός της. Το κρατικό μπαλέτο του Βερολίνου καλωσόρισε την επίλυση της υπόθεσης, που παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα «καμπανάκι».

 

Η Γαλλίδα μπαλαρίνα, η οικογένεια της οποίας κατάγεται από την Αλγερία και το Πράσινο Ακρωτήρι, εντάχθηκε στο κρατικό μπαλέτο του Βερολίνου το 2018. Ήταν η πρώτη και μοναδική έως τώρα μαύρη μπαλαρίνα εκεί. Αποφάσισε να στραφεί στη δικαιοσύνη όταν της είπαν ότι το συμβόλαιό της δεν θα ανανεωθεί, μετά τη λήξη του αυτό το καλοκαίρι.

 

 

 

Η Κλοέ Λοπέζ Γκομές κατήγγειλε ότι καθηγήτρια του μπαλέτου της είπε να βάλει λευκό μακιγιάζ για παράσταση της «Λίμνης των Κύκνων», όπως και ότι της δήλωσε ότι την προσέλαβαν μόνο επειδή είναι μαύρη.

 

Επίσης ανέφερε ότι πολλές φορές καθηγήτρια του μπαλέτου την είχε χλευάσει για την αντίθεση ανάμεσα στο λευκό πέπλο της και το χρώμα του δέρματός της, στις πρόβες για την παράσταση «La Bayadère».

 

Άλλο μέλος του προσωπικού του μπαλέτου κατηγορήθηκε ότι έκανε «παράξενους ήχους» μπροστά σε Ασιάτες χορευτές, κατά τα φαινόμενα χλευάζοντας τη γλώσσα τους, όπως και ότι παρομοίασε μια Μεξικανή μπαλαρίνα με την Ποκαχόντας.

 

Ο δικηγόρος της Κλοέ Λοπέζ Γκομές δήλωσε πως η μπαλαρίνα είναι πολύ ικανοποιημένη με τον διακανονισμό. Το ύψος της αποζημίωσης ξεπερνά το ποσό που προβλέπει συνήθως ο νόμος κατά των διακρίσεων στη Γερμανία. Επίσης, η επέκταση του συμβολαίου της, έως το τέλος της σεζόν 2021-22, είναι το μέγιστο που προβλέπει ο νόμος.

 

 

 

Αν και αρχικά το κρατικό μπαλέτο Βερολίνου επέμενε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διακρίσεων στους κόλπους του, τελικά παραδέχθηκε δημοσίως ότι κάτι τέτοιο υφίσταται. Σε ανακοίνωση μετά τον διακανονισμό το κρατικό μπαλέτο ανέφερε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε στη σύσταση γραφείου όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να αναφέρουν ανώνυμα ρατσιστικές συμπεριφορές.

 

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι η Κλοέ Λοπέζ Γκομές βίωσε διακρίσεις, κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και το εξετάζουμε σε βάθος αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Κριστιάνε Τίομπαλντ, προσωρινή καλλιτεχνική διευθύντρια του κρατικού μπαλέτου.

 

«Έχουμε μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά τον ρατσισμό και οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και για αυτό ξεκινήσαμε δομικές αλλαγές, με στόχο η ανεξαρτησία, η συναδελφική αλληλεγγύη και η καλλιτεχνική ελευθερία να είναι στο επίκεντρο του έργου μας», συμπλήρωσε και τόνισε: «Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή σε αυτή την κατάσταση. Είναι ένα “καμπανάκι”».

 

Με πληροφορίες από Times

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr