Βενεζουέλα: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση μετά το νέο μπλακάουτ

Βενεζουέλα: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση μετά το νέο μπλακάουτ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά στο Καράκας χθες Τρίτη και στο εσωτερικό της Βενεζουέλας που είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι μετά τη νέα βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε νέα βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης οφειλόταν σε «ηλεκτρομαγνητική επίθεση». «Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 100% στο Καράκας και εν μέρει στις πολιτείες Μερίδα, Τρουχίγιο, Μπαρίνας και Αράγουα. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη η δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης Corpoelec στο Twitter.

Η βλάβη ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Καράκας γύρω στις 23:41 ώρα Ελλάδας και επηρέασε μεταξύ άλλων την υδροδότηση, τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τις τηλεφωνικές συνδέσεις. Στην επαρχία διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και στις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με χρήστες στο Twitter. «Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη στην επαρχία Καρόνι (στο νότιο τμήμα της Βενεζουέλας) έδειξαν ότι πρόκειται για μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση με στόχο να βλάψει το υδροηλεκτρικό σύστημα», εξήγησε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες μιλώντας στην τηλεόραση, ενώ υποσχέθηκε ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί «το συντομότερο δυνατό».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε στο Twitter «μια νέα εγκληματική επίθεση».

«Τρομοκρατικές επιθέσεις»

Η βλάβη αυτή σημειώθηκε την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ - Βενεζουέλας είναι τεταμένες, με το Καράκας να κατηγορεί τη Δευτέρα την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο του με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος». Την Κυριακή Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν καταγγείλει ότι ένα μαχητικό της Βενεζουέλας πλησίασε την Παρασκευή πολύ κοντά σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο πάνω από τη θάλασσα της Καραϊβικής, χαρακτηρίζοντας «αντιεπαγγελματικό» τον ελιγμό.

Και άλλες βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Βενεζουέλας έχουν σημειωθεί φέτος, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι. Η πρώτη είχε γίνει στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια μία δεύτερη στο τέλος του ίδιου μήνα, παραλύοντας τη χώρα για μία εβδομάδα. Επίσης είχε διακοπεί η υδροδότηση καθώς το σύστημα διανομής λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυβέρνηση Μαδούρο είχε αποδώσει τις βλάβες σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» τις οποίες εξαπέλυσε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και οι ΗΠΑ εναντίον του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Γκούρι, ο οποίος παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Πλέον συχνές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία της Βενεζουέλας, όμως συνήθως όχι στο Καράκας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MET GALA 2026 METG GALA ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ

Διεθνή / Met Gala 2026: Μήνυμα για μποϊκοτάζ της φετινής εκδήλωσης προβάλλεται στο ρετιρέ του Τζεφ Μπέζος στο Μανχάταν

Προβολές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά του Τζεφ Μπέζος και της Amazon φώτισαν το πολυτελές του ρετιρέ και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν, στο πλαίσιο καμπάνιας ακτιβιστικής ομάδας που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και ζητά μποϊκοτάζ του Met Gala
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: «Θέλει δράση» - Η δυσαρέσκεια Τραμπ για το αδιέξοδο με το Ιράν πίσω από το σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο με το Ιράν, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ένα νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, που συνδυάζει στρατιωτική παρουσία και διπλωματική πίεση, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στην περιοχή
THE LIFO TEAM