Βέλγιο: Τα «παιδιά του ΙΚ» είναι ευπρόσδεκτα αλλά οι μητέρες θα μείνουν στη Συρία

Βέλγιο: Τα «παιδιά του ΙΚ» είναι ευπρόσδεκτα αλλά οι μητέρες θα μείνουν στη Συρία Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Δικαστήριο του Βελγίου έδωσε το «πράσινο φως» για τον διαχωρισμό των λεγόμενων νυφών και μητέρων του Ισλαμικού Κράτους από τα τα ανήλικα παιδιά τους, επιτρέποντας μόνο στα παιδιά την επιστροφή στις Βρυξέλλες. 

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ένας δικαστής αποφάσισε πως το Βέλγιο ήταν υποχρεωμένο να επιτρέψει την επανείσοδο σε δύο γυναίκες που είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το σκεπτικό ήταν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επαναπατριστούν έξι ανήλικα παιδιά από τη Συρία, καθώς θα ήταν παραβίαση των δικαιωμάτων τους να τα χωρίσουν από τις μητέρες τους. 

Η απόφαση αφορούσε στην 26χρονη Τατιάνα Γουίλαντ και στην 25χρονη Μπούκρα Αμπουαλάλ που καταδικάστηκαν ερήμην τους σε 5 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Για την ώρα οι δύο γυναίκες είναι υπό κράτηση από κουρδικές δυνάμεις, στον καταυλισμό αλ-Χολ, στη Βόρεια Συρία. 

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών εναντιώθηκε στην απόφαση επαναπατρισμού των δύο γυναικών και, χθες, το εφετείο αποφάσισε πως το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να επιτρέψει την είσοδο στις δύο καταδικασμένες γυναίκες. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα αναζητήσει φόρμουλα ώστε να επιστρέψουν στο Βέλγιο τα ανήλικα παιδιά κάτω των 10 ετών και, για τα υπόλοιπα, η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά ενόσω βρίσκονται ακόμα στο πλευρό των μητέρων τους στη Συρία. 

«Η βελγική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιστροφή των παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για τις πράξεις των γονιών τους», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Τζινς. 

Όπως μεταδίδει ο Independent, τόσο η Γουίλαντ και η Αμπουαλάλ φέρονται να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για την επιστροφή των παιδιών τους στο Βέλγιο και δηλώνουν μετανιωμένες που υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος. 

Από το 2014 μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες έχουν αφήσει την Ευρώπη για να υποστηρίξουν τους τζιχαντιστές.

Πριν πέντε χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του αναρίθμητες περιοχές που εκτείνονταν σε δύο χώρες και καλούσε τους φανατικούς υποστηρικτές τους να ενταχθούν στις γραμμές του αλλά, τους τελευταίους μήνες, οι ελάχιστες δυνάμεις του έχουν περιοριστεί σε έναν μικρό θύλακα στη Συρία. 

Εκτιμάται πως πλέον έχουν απομείνει μόλις μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ ζωντανοί, την ίδια ώρα που περίπου 800 εμπλεκόμενοι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό κράτηση στη βόρεια Συρία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται σθεναρά τον επαναπατρισμό των μετανιωμένων (και μη) μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για λόγους ασφαλείας. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM