Βέλγιο: Τα «παιδιά του ΙΚ» είναι ευπρόσδεκτα αλλά οι μητέρες θα μείνουν στη Συρία

Βέλγιο: Τα «παιδιά του ΙΚ» είναι ευπρόσδεκτα αλλά οι μητέρες θα μείνουν στη Συρία Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Δικαστήριο του Βελγίου έδωσε το «πράσινο φως» για τον διαχωρισμό των λεγόμενων νυφών και μητέρων του Ισλαμικού Κράτους από τα τα ανήλικα παιδιά τους, επιτρέποντας μόνο στα παιδιά την επιστροφή στις Βρυξέλλες. 

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν ένας δικαστής αποφάσισε πως το Βέλγιο ήταν υποχρεωμένο να επιτρέψει την επανείσοδο σε δύο γυναίκες που είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το σκεπτικό ήταν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επαναπατριστούν έξι ανήλικα παιδιά από τη Συρία, καθώς θα ήταν παραβίαση των δικαιωμάτων τους να τα χωρίσουν από τις μητέρες τους. 

Η απόφαση αφορούσε στην 26χρονη Τατιάνα Γουίλαντ και στην 25χρονη Μπούκρα Αμπουαλάλ που καταδικάστηκαν ερήμην τους σε 5 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Για την ώρα οι δύο γυναίκες είναι υπό κράτηση από κουρδικές δυνάμεις, στον καταυλισμό αλ-Χολ, στη Βόρεια Συρία. 

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών εναντιώθηκε στην απόφαση επαναπατρισμού των δύο γυναικών και, χθες, το εφετείο αποφάσισε πως το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να επιτρέψει την είσοδο στις δύο καταδικασμένες γυναίκες. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα αναζητήσει φόρμουλα ώστε να επιστρέψουν στο Βέλγιο τα ανήλικα παιδιά κάτω των 10 ετών και, για τα υπόλοιπα, η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά ενόσω βρίσκονται ακόμα στο πλευρό των μητέρων τους στη Συρία. 

«Η βελγική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιστροφή των παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για τις πράξεις των γονιών τους», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Τζινς. 

Όπως μεταδίδει ο Independent, τόσο η Γουίλαντ και η Αμπουαλάλ φέρονται να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για την επιστροφή των παιδιών τους στο Βέλγιο και δηλώνουν μετανιωμένες που υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος. 

Από το 2014 μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες έχουν αφήσει την Ευρώπη για να υποστηρίξουν τους τζιχαντιστές.

Πριν πέντε χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του αναρίθμητες περιοχές που εκτείνονταν σε δύο χώρες και καλούσε τους φανατικούς υποστηρικτές τους να ενταχθούν στις γραμμές του αλλά, τους τελευταίους μήνες, οι ελάχιστες δυνάμεις του έχουν περιοριστεί σε έναν μικρό θύλακα στη Συρία. 

Εκτιμάται πως πλέον έχουν απομείνει μόλις μερικές εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ ζωντανοί, την ίδια ώρα που περίπου 800 εμπλεκόμενοι Ευρωπαίοι βρίσκονται υπό κράτηση στη βόρεια Συρία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται σθεναρά τον επαναπατρισμό των μετανιωμένων (και μη) μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για λόγους ασφαλείας. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM