BBC: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο σταματά προσωρινά τις εξαγωγές του AstraZeneca

BBC: Η Ινδία σταματά προσωρινά τις εξαγωγές εμβολίων AstraZeneca Facebook Twitter
EPA
0

Η Ινδία έχει προσωρινά αναστείλει όλες τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το BBC.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, και έτσι οι δόσεις είναι απαραίτητες για την Ινδία.

Η κίνηση, που περιγράφεται ως «προσωρινή συμπίεση» από αξιωματούχους, αναμένεται να επηρεάσει τις προμήθειες έως τα τέλη Απριλίου.

Πιθανόν να επηρεαστούν περίπου 190 χώρες στο πλαίσιο του συστήματος Covax.

Το πρόγραμμα, το οποίο καθοδηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια μοιράζονται δίκαια μεταξύ όλων των εθνών.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India (SII), καθυστέρησε τις αποστολές των εμβολίων της AstraZeneca σε πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Η Ινδία έχει εξάγει περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 76 χώρες μέχρι στιγμής, με την πλειονότητα αυτών να είναι το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που η Ινδία αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων με την σημερινή καταγραφή να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ για το 2021 στις 47.000 νέες μολύνσεις και 275 θανάτους.

Η χώρα ξεκινά τους εμβολιασμούς για άτομα άνω των 45 ετών από την 1η Απριλίου και οι αξιωματούχοι αναμένουν αύξηση της ζήτησης.

«(Η αναστολή της εξαγωγής) είναι προσωρινό μέτρο. Η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να έχει προτεραιότητα», ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στο BBC.

Πρόσθεσε δε, ότι πιθανότατα να υπάρξει συμπίεση στις προμήθειες εμβολίων έως τον Απρίλιο, αλλά η κατάσταση αναμένεται να διευκολυνθεί τον Μάιο, όταν τουλάχιστον ένα επιπλέον εμβόλιο υπολογίζεται ότι θα λάβει έγκριση έκτακτης χορήγησης.

Ήδη από την Πέμπτη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές από την Ινδία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Καμία εξαγωγή. Τίποτα (μέχρι) να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ινδία» ανέφερε πηγή το Reuters. Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κανέναν επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση, ούτε από την κατασκευάστρια εταιρεία στην Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι το SII - ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο - έχει ήδη καθυστερήσει τις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο.

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC ανέφερε ότι η παράδοση πέντε εκατομμυρίων δόσεων είχε καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες.

«Θα προσπαθήσουμε να το προσφέρουμε αργότερα, με βάση την τρέχουσα κατάσταση και την απαίτηση για το κυβερνητικό πρόγραμμα ανοσοποίησης στην Ινδία» σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος της SII.

Mε πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM