BBC: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο σταματά προσωρινά τις εξαγωγές του AstraZeneca

BBC: Η Ινδία σταματά προσωρινά τις εξαγωγές εμβολίων AstraZeneca Facebook Twitter
EPA
0

Η Ινδία έχει προσωρινά αναστείλει όλες τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το BBC.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, και έτσι οι δόσεις είναι απαραίτητες για την Ινδία.

Η κίνηση, που περιγράφεται ως «προσωρινή συμπίεση» από αξιωματούχους, αναμένεται να επηρεάσει τις προμήθειες έως τα τέλη Απριλίου.

Πιθανόν να επηρεαστούν περίπου 190 χώρες στο πλαίσιο του συστήματος Covax.

Το πρόγραμμα, το οποίο καθοδηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια μοιράζονται δίκαια μεταξύ όλων των εθνών.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India (SII), καθυστέρησε τις αποστολές των εμβολίων της AstraZeneca σε πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Η Ινδία έχει εξάγει περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 76 χώρες μέχρι στιγμής, με την πλειονότητα αυτών να είναι το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που η Ινδία αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων με την σημερινή καταγραφή να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ για το 2021 στις 47.000 νέες μολύνσεις και 275 θανάτους.

Η χώρα ξεκινά τους εμβολιασμούς για άτομα άνω των 45 ετών από την 1η Απριλίου και οι αξιωματούχοι αναμένουν αύξηση της ζήτησης.

«(Η αναστολή της εξαγωγής) είναι προσωρινό μέτρο. Η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να έχει προτεραιότητα», ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στο BBC.

Πρόσθεσε δε, ότι πιθανότατα να υπάρξει συμπίεση στις προμήθειες εμβολίων έως τον Απρίλιο, αλλά η κατάσταση αναμένεται να διευκολυνθεί τον Μάιο, όταν τουλάχιστον ένα επιπλέον εμβόλιο υπολογίζεται ότι θα λάβει έγκριση έκτακτης χορήγησης.

Ήδη από την Πέμπτη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές από την Ινδία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Καμία εξαγωγή. Τίποτα (μέχρι) να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ινδία» ανέφερε πηγή το Reuters. Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κανέναν επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση, ούτε από την κατασκευάστρια εταιρεία στην Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι το SII - ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο - έχει ήδη καθυστερήσει τις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και το Μαρόκο.

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC ανέφερε ότι η παράδοση πέντε εκατομμυρίων δόσεων είχε καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες.

«Θα προσπαθήσουμε να το προσφέρουμε αργότερα, με βάση την τρέχουσα κατάσταση και την απαίτηση για το κυβερνητικό πρόγραμμα ανοσοποίησης στην Ινδία» σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος της SII.

Mε πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM