BBC: Γιατί δεν «πέφτει» το Κίεβο; Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν

BBC: Γιατί δεν «πέφτει» το Κίεβο; Ουκρανοί στρατηγοί εξηγούν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι συστηματικοί βομβαρδισμοί εστιάζουν όλο και πιο κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Πολυκατοικίες γίνονται στόχοι ρωσικών πυραύλων, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες. Ωστόσο, το κέντρο της πρωτεύουσας και πολλά από τα μεγάλα προάστιά του παραμένουν για την ώρα ανέγγιχτα από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ άλλες πόλεις της Ουκρανίας βομβαρδίζονται και τα θύματα είναι πολλά.

Σε μια ενημέρωση, δύο Ουκρανοί στρατηγοί, που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου, είπαν στο BBC πώς οι δυνάμεις τους μάχονταν σκληρά για να κρατήσουν εκτός τις ρωσικές δυνάμεις και εξήγησαν γιατί εκτιμούν ότι η πόλη έχει δυνάμεις που θα κάνουν τη διαφορά έναντι της Μόσχας.

Ποτάμια και βάλτοι βοηθούν στην άμυνα

Όπως σημειώνουν οι στρατηγοί, η άμυνα του Κιέβου μάχεται σκληρά κόντρα στο ρωσικό πυροβολικό, αλλά αποδείχθηκε ότι η πρωτεύουσα είναι ευάλωτη στους πυραύλους. Ωστόσο, η τοπογραφία και το έδαφος της πόλης είναι με το μέρος τους, είπε ο στρατηγός Άντρι Κρισένκο.

Η πόλη είναι μεγάλη και χωρίζεται από ποτάμια, όχι μόνο τον Δνείπερο, που χωρίζει το Κίεβο στα δύο, αλλά και από τους παραποτάμους του. «Είναι δύσκολο να αμυνθείς από τη μία, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλο», είπε στο BBC. «Αλλά από την άλλη, αυτό είναι ένα συν. Ποτάμια, γέφυρες, βρίσκονται στις διόδους προσέγγισης της πόλης. Τα στρατεύματά μας χτίζουν άμυνες και οχυρώσεις».

«Γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλά μικρά ποτάμια που χύνονται στον Δνείπερο και υπάρχουν πολλοί βάλτοι, επομένως η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατευμάτων».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC, ο Ουκρανός στρατηγός, που είναι και αντιδήμαρχος, φορούσε ρούχα σε στρατιωτικό πράσινο, που έχει φορέσει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκπέμποντας, μάλιστα, και την αισιοδοξία του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα πάλι με τον στρατηγό, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι είναι ότι το Κίεβο είναι μια βιομηχανική πόλη, με εργαστήρια και εργοστάσια που πλέον παράγουν τα απαραίτητα για οχυρώσεις - τσιμεντόλιθους, σάκους άμμου και εμπόδια για τα τανκς.

Ουκρανία: Γιατί δεν «πέφτει» το Κίεβο; -Στρατηγοί του ουκρανικού στρατού εξηγούν στο BBC Facebook Twitter

Ανατινάζουν γέφυρες

Ο στρατηγός Κνιάζεβ έδειξε την πιο κοντινή δύναμη του ρωσικού πεζικού. Ήταν στην άλλη πλευρά του ποταμού Ίρπιν, περίπου 20 χλμ από το κέντρο του Κιέβου. Το βορειοδυτικό κομμάτι εξακολουθεί να είναι το βασικό επίκεντρο των Ρώσων. 

Όπως αναφέρει το BBC, οι Ουκρανοί έχουν αναπτύξει μια καλά οργανωμένη και καλά εξοπλισμένη δύναμη, η οποία έχει ανατινάξει στρατηγικές γέφυρες.

«Αυτές είναι τόσο ελώδεις πεδιάδες, και δεν μπορούν να τις περάσουν. Αν δεν υπήρχαν Ουκρανοί στρατιώτες, απλά θα έριχναν μια πλωτή διάβαση πάνω από το ποτάμι. Αλλά είμαστε εκεί και θέλουμε να τους καταστρέψουμε», είπε.

Με πληροφορίες BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Διεθνή / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM