Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί» -Είχε βρεθεί σε κουζίνα, μπορεί να αγγίξει τα 175.000€

Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί» -Είχε βρεθεί σε κουζίνα Facebook Twitter
Φωτ: Dreweatts
0

Ένα βάζο που φυλασσόταν σε κουζίνα στην Αγγλία θα μπορούσε να πουληθεί προς 150.000 λίρες (175.000 ευρώ), αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα σπάνιο κινεζικό τεχνούργημα του 18ου αιώνα που δημιουργήθηκε για τον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ.

Το βάζο αγοράστηκε από έναν χειρουργό τη δεκαετία του 1980 για μερικές εκατοντάδες λίρες, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Dreweatts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος διαχειρίζεται την πώληση. Ο χειρουργός το έδωσε στον γιο του, ο οποίος μη συνειδητοποιώντας την αξία του, το τοποθέτησε στην κουζίνα.

Το βάζο είναι άκρως εντυπωσιακό, στα χρώματα του χρυσού και του ασημί σε μπλε φόντο. Φέρει, επίσης, το χαρακτηριστικό σήμα έξι χαρακτήρων της περιόδου Τσιανλόνγκ στη βάση του.

Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί» -Είχε βρεθεί σε κουζίνα Facebook Twitter

Υπολογίζεται ότι θα πουληθεί από 100.000 μέχρι 150.000 λίρες στη δημοπρασία του Dreweatts στις 18 Μαΐου.

«Οι ανακαλύψεις αυτού του τύπου είναι πολύ σπάνιες στη ζωή ενός εκτιμητή», είπε στο CNN την Πέμπτη ο Mark Newstead, ειδικός σύμβουλος για ασιατικά κεραμικά και έργα τέχνης στο Dreweatts.

Ο Newstead είπε ότι είδε για πρώτη φορά το βάζο όταν ο ίδιος, η σύζυγός του και ένα άλλο ζευγάρι ήταν για φαγητό σε φιλικό σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το βάζο βρισκόταν σε μια εσοχή πίσω από το τραπέζι της κουζίνας.

Όταν επισκέφθηκε το σπίτι μερικά χρόνια αργότερα, είδε ότι το βάζο είχε μεταφερθεί σε ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος σε έναν μεγάλο μπουφέ από μαόνι στο σαλόνι. Στη συνέχεια το κοίταξε πιο προσεκτικά και σκέφτηκε ότι ήταν το Τσιανλόνγκ. Ωστόσο, το βάζο έμεινε εκεί που ήταν για άλλα 20 χρόνια.

Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί» -Είχε βρεθεί σε κουζίνα Facebook Twitter

Ο οίκος δημοπρασιών Dreweatts περιέγραψε το βάζο ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα αυτοκρατορικής πορσελάνης Τσιανλόνγκ», το οποίο χρησιμοποιούσε εξαιρετικά ασυνήθιστες τεχνικές επισμάλτου και εντυπωσιακά χρώματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πολύτιμο αντικείμενο βρίσκεται σε ένα σπίτι.

Ένας πίνακας Τσιμαμπούε του 13ου αιώνα, ο οποίος πουλήθηκε για 26,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019, ανακαλύφθηκε κρεμασμένος σε μια γαλλική κουζίνα.

Και ένας πίνακας 400 ετών που βρέθηκε το 2014 κατά λάθος σε μια σοφίτα, όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού ήθελαν να φτιάξουν μια στέγη, εκτιμήθηκε στα 136 εκατομμύρια δολάρια.

Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί» -Είχε βρεθεί σε κουζίνα Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαρχάκος για Σαββόπουλο: «Χαίρε Διόνυσε - Καλό σου κατευόδιο»

Πολιτισμός / Ξαρχάκος για Σαββόπουλο: «Χαίρε Διόνυσε - Καλό σου κατευόδιο»

«Ας θυμόμαστε πόσο σκληρά κρίθηκε, ας αναρωτηθούμε πόσο δημοκράτες είμαστε όταν αποδομούμε τόσο εύκολα τους καλλιτέχνες και όταν τους θέλουμε 'στα μέτρα μας'», έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος σε ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζένιφερ Λόπεζ και Φρέντι Κρούγκερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρέντι Κρούγκερ, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζένιφερ Λόπεζ από αύριο στους κινηματογράφους

Το δράμα γύρω από την ηχογράφηση του εμβληματικού άλμπουμ «Nebraska», η μιούζικαλ εκδοχή του «Φιλιού της Γυναίκας Αράχνης», το ντεμπούτο του youtuber Κρις Στάκμαν «Shelby Oaks» και η επανέκδοση του «Εφιάλτη στον Δρόμο με τις Λεύκες» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Πολιτισμός / Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Με μια εμφάνιση γεμάτη τόλμη και υπονοούμενα, ο Σουηδός ηθοποιός απέδωσε για ακόμη μία φορά τη φετιχιστική αισθητική της νέας του ταινίας «Pillion»
LIFO NEWSROOM
Οι Times UK για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Βρετανικό Μουσείο: Τι έγραψαν οι Times για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου

Οι Times δίνουν περισσότερο βάρος στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του Μουσείου, ότι δηλαδή η προστασία των Γλυπτών του Παρθενώνα προτάσσεται έναντι κάθε άλλης εκδήλωσης
LIFO NEWSROOM