Βανουάτου: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί γραφομηχανές, ένα μήνα μετά την επίθεση από χάκερ

Βανουάτου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ένα μήνα μετά την επίθεση από χάκερ, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν server και ιστοσελίδες της κυβέρνησης του Βανουάτου, οι αξιωματούχοι της έχουν καταφύγει σε παλιές «λύσεις», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Η κυβερνοεπίθεση ακόμη προκαλεί καθυστερήσεις σε πληρωμές και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα των 314.000 κατοίκων. Αξιωματούχοι χρησιμοποιούν ιδιωτικούς λογαριασμούς Gmail, προσωπικούς υπολογιστές, χαρτί, στιλό και γραφομηχανές για τη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Μετά την επίθεση των χάκερ, οι άνθρωποι άρχισαν να καταφεύγουν σε τηλεφωνικούς καταλόγους για να βρουν τους αριθμούς κυβερνητικών υπηρεσιών. Κάποιες υπηρεσίες λειτουργούν ακόμη μέσω των λογαριασμών τους στο Facebook και το Twitter. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ύποπτη δραστηριότητα phishing παρατηρήθηκε αρχικά σε email του υπουργείου Οικονομικών. Το κακόβουλο λογισμικό είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν σχεδόν όλα τα κυβερνητικά email και οι ιστοσελίδες. Πολλά υπουργεία χρησιμοποιούσαν ακόμη σκληρούς δίσκους για την αποθήκευση δεδομένων και όχι web servers ή το cloud. Δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το αν οι χάκερ ζήτησαν λύτρα. 

«Παίρνει περισσότερο χρόνο να βγουν οι πληρωμές (από το υπουργείο Οικονομικών), αλλά… πάντα είμαστε σε ώρα Βανουάτου έτσι κι αλλιώς», δήλωσε αναλυτής που συνεργάζεται στενά με τις ομάδες κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Οικονομικών. 

«Ήταν χάος τις πρώτες ημέρες, αλλά όλη η κυβέρνηση έφτιαξε εναλλακτικούς λογαριασμούς Gmail ή χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά email τους. Χρησιμοποιούμε τηλέφωνα για τις επικοινωνίες. Αλλά είμαστε ανθεκτικοί στο Βανουάτου και ως μικρή χώρα μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό», δήλωσε η Ολίβια Φινάου, από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. «Το υπουργείο μας τώρα επικοινωνεί με τον κόσμο περισσότερο μέσω Facebook και Twitter και μάλιστα έχουμε περισσότερους followers», συμπλήρωσε. 

Το σύστημα μπορεί να διορθωθεί με την αναβάθμιση του λογισμικού και το ανέβασμα αρχείων στο cloud για διαχείριση, ανέφερε ο αναλυτής. Αλλά, οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν την τεχνογνωσία για αυτό και «χρειάζονται εξωτερική βοήθεια», συμπλήρωσε. Η Αυστραλία έχει στείλει βοήθεια στο Βανουάτου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κυβερνοεπίθεσης. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Διεθνή / Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Η ακύρωση των πτήσεων προκάλεσε τεράστιο μποτιλιάρισμα στα πολυσύχναστα λιμάνια, με εκατοντάδες οικογένειες χωρίς εισιτήριο να προσπαθούν να επιστρέψουν
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας κοροϊδέψεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Διεθνή / Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας προκαλέσεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Τι είπε ο Ερντογάν από την Κύπρο για την εισβολή, τον Ραούφ Ντενκτάς, τα όσα λέει ότι είπε στον Μητσοτάκη για τον Δένδια και την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ