Βανουάτου: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί γραφομηχανές, ένα μήνα μετά την επίθεση από χάκερ

Βανουάτου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ένα μήνα μετά την επίθεση από χάκερ, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν server και ιστοσελίδες της κυβέρνησης του Βανουάτου, οι αξιωματούχοι της έχουν καταφύγει σε παλιές «λύσεις», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Η κυβερνοεπίθεση ακόμη προκαλεί καθυστερήσεις σε πληρωμές και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα των 314.000 κατοίκων. Αξιωματούχοι χρησιμοποιούν ιδιωτικούς λογαριασμούς Gmail, προσωπικούς υπολογιστές, χαρτί, στιλό και γραφομηχανές για τη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Μετά την επίθεση των χάκερ, οι άνθρωποι άρχισαν να καταφεύγουν σε τηλεφωνικούς καταλόγους για να βρουν τους αριθμούς κυβερνητικών υπηρεσιών. Κάποιες υπηρεσίες λειτουργούν ακόμη μέσω των λογαριασμών τους στο Facebook και το Twitter. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ύποπτη δραστηριότητα phishing παρατηρήθηκε αρχικά σε email του υπουργείου Οικονομικών. Το κακόβουλο λογισμικό είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν σχεδόν όλα τα κυβερνητικά email και οι ιστοσελίδες. Πολλά υπουργεία χρησιμοποιούσαν ακόμη σκληρούς δίσκους για την αποθήκευση δεδομένων και όχι web servers ή το cloud. Δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το αν οι χάκερ ζήτησαν λύτρα. 

«Παίρνει περισσότερο χρόνο να βγουν οι πληρωμές (από το υπουργείο Οικονομικών), αλλά… πάντα είμαστε σε ώρα Βανουάτου έτσι κι αλλιώς», δήλωσε αναλυτής που συνεργάζεται στενά με τις ομάδες κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Οικονομικών. 

«Ήταν χάος τις πρώτες ημέρες, αλλά όλη η κυβέρνηση έφτιαξε εναλλακτικούς λογαριασμούς Gmail ή χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά email τους. Χρησιμοποιούμε τηλέφωνα για τις επικοινωνίες. Αλλά είμαστε ανθεκτικοί στο Βανουάτου και ως μικρή χώρα μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό», δήλωσε η Ολίβια Φινάου, από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. «Το υπουργείο μας τώρα επικοινωνεί με τον κόσμο περισσότερο μέσω Facebook και Twitter και μάλιστα έχουμε περισσότερους followers», συμπλήρωσε. 

Το σύστημα μπορεί να διορθωθεί με την αναβάθμιση του λογισμικού και το ανέβασμα αρχείων στο cloud για διαχείριση, ανέφερε ο αναλυτής. Αλλά, οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν την τεχνογνωσία για αυτό και «χρειάζονται εξωτερική βοήθεια», συμπλήρωσε. Η Αυστραλία έχει στείλει βοήθεια στο Βανουάτου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κυβερνοεπίθεσης. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Διεθνή / Εκπνέει το τελεσίγραφο Τραμπ: «Είμαστε σε έντονες διαπραγματεύσεις» λέει - Το Ιράν προειδοποιεί για αντίποινα

Παράλληλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ διερωτώνται για την ψυχική υγεία του - Μπορούν να τον απομακρύνουν προσφεύγοντας στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος;
THE LIFO TEAM