Τη φράση «ρατσιστικό ψάρι» γραμμένη στην βάση της Μικρής Γοργόνας, που βρίσκεται εδώ και 107 χρόνια στον βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης, είδαν έκπληκτες σήμερα οι αστυνομικές αρχές. 

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε έρευνα.

 

Το μπρούτζινο άγαλμα, που τιμά το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, προσελκύει κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

 

Βανδάλισαν την Μικρή Γοργόνα στην Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι»

 

Βανδάλισαν την Μικρή Γοργόνα στην Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι»

 

Ωστόσο έχει πέσει επανειλημμένως θύμα βανδαλισμού, μεταξύ άλλων από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας και ακτιβιστές για την δημοκρατία, ενώ έχει αποκεφαλιστεί δύο φορές.

 

Εδώ και εβδομάδες, διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter επιτίθενται κατά αγαλμάτων που παριστούν ιστορικά πρόσωπα, τα οποία θεωρείται πως έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποικιακό παρελθόν.

 

Η Μικρή Γοργόνα δεν έχει αποτελέσει μέρος αυτής της διαμάχης αλλά πέρυσι το live action remake της ομώνυμης ταινίας της Disney, από το 1989, έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, όταν επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο η Αφροαμερικανίδα ηθοποιός Χάλι Μπέιλι. 

 

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Άνε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Αντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

 

Με πληροφορίες από Reuters