Αυτός ο δημοσιογράφος ευθύνεται για τον πανικό στα Χρηματιστήρια της Κίνας

Αυτός ο δημοσιογράφος ευθύνεται για τον πανικό στα Χρηματιστήρια της Κίνας Facebook Twitter
0

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να βρήκε τον ένοχο για τη θύελλα που ξέσπασε στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ένας δημοσιογράφος ομολόγησε ότι προκάλεσε "τον πανικό και την αναστάτωση" στα κινεζικά χρηματιστήρια και "τεράστιες απώλειες στην χώρα".


Ο Ουάνγκ Σιαολού, δημοσιογράφος του περιοδικού Καϊτζίνγκ, τέθηκε υπό κράτηση για μετάδοση εσφαλμένων ειδήσεων για τους τίτλους και τις προθεσμιακές αγορές, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.


Ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο τον Ιούλιο, στο οποίο ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του τομέα εξέταζαν την πιθανότητα μιας απόσυρσης δημόσιων κεφαλαίων από την αγορά.


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, η προοπτική αυτή μιας πρώιμης απόσυρσης προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, την ώρα που το Πεκίνο επενέβαινε για να σταθεροποιήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες, κυρίως μέσω μαζικών αγορών τίτλων από δημόσιους οργανισμούς.


Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε διαψεύσει αμέσως το άρθρο του δημοσιογράφου χαρακτηρίζοντας "ανεύθυνα" τα λεγόμενά του.


"Δεν θα έπρεπε να έχω δημοσιεύσει αυτό το άρθρο που είχε έναν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή (...) Λυπάμαι βαθύτατα", δηλώνει ο ίδιος στο βίντεο.


Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, ο δημοσιογράφος "ομολόγησε" ότι οι "εσφαλμένες πληροφορίες" του "προκάλεσαν τον πανικό και την αναστάτωση στο Χρηματιστήριο, υπονόμευσαν σοβαρά την εμπιστοσύνη των αγορών και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στην χώρα και στους επενδυτές".


Ωστόσο το περιοδικό Καϊτζίνγκ, γνωστό για την ποιότητα των ερευνών του, υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ ότι "υπερασπίζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εκπληρώνουν την αποστολή τους βάσει του νόμου".


Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα ότι η κινεζική κυβέρνηση πράγματι σταμάτησε τις αγορές τίτλων και τις παρεμβάσεις της, ενισχύοντας παράλληλα την καταστολή αυτών που κατηγορούνταν για την "αποσταθεροποίηση" της αγοράς.


Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 197 ανθρώπους "για την διάδοση φημών στο Διαδίκτυο" πάνω σε πολλά θέματα --μεταξύ των οποίων η πτώση των χρηματιστηρίων και οι πρόσφατες φονικές εκρήξεις στην Τιαντζίν.


Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με το Νέα Κίνα, μια από τις φήμες αυτές που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο ήταν ότι ένας άνδρας πήδηξε στο κενό από ένα κτίριο στο Πεκίνο λόγω της κρίσης στα χρηματιστήρια.


Το Νέα Κίνα μετέδωσε εξάλλου ότι κρατείται ένας αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τέσσερις από τους πλέον υψηλόβαθμους χρηματομεσίτες για "αδικήματα" στην χρηματιστηριακή αγορά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM