Αυτός ο άντρας θεωρείται ήδη το αντίπαλο δέος του Μαδούρο

Αυτός ο άντρας θεωρείται ήδη το αντίπαλο δέος του Μαδούρο Facebook Twitter
O Falcon εκφράζεται ανοιχτά εναντίον του Μαδούρο, αποκαλώντας τον «υποψήφιο της πείνας» και κατηγορώντας τον ευθέως ότι φτωχοποίησε και άφησε να πεινάσουν οι πολίτες μίας από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
1

To όνομα του είναι Henri Falcon, είναι πρώην κυβερνήτης και εν αποστρατεία αξιωματικός και στην παρούσα φάση θεωρείται ο μόνος πολιτικός στη Βενεζουέλα που έχει το κύρος και την πυγμή να αντιπαρατεθεί με τον Νικολά Μαδούρο, τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στη μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες. 

Την περασμένη Τρίτη και με τη χώρα να ζει ήδη στον ρυθμό των επικείμενων προεδρικών εκλογών ήταν ο πολιτικός με τα υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και φυσικά με τον αντιπολιτεύομενο στον Μαδούρο πολιτικό συνασπισμό.

(Ας σημειωθεί εδώ ότι ακόμη ένας ελάχιστα γνωστός τηλεοπτικός ευαγγελιστής, ονόματι Javier Bertucci έχει δηλώσει την πρόθεση του να κατέβει σ' αυτές τις εκλογές απέναντι από τον Μαδούρο).

Για την ώρα, ο Falcon εκφράζεται ανοιχτά εναντίον του Μαδούρο, αποκαλώντας τον «υποψήφιο της πείνας» και κατηγορώντας τον ευθέως ότι φτωχοποίησε και άφησε να πεινάσουν οι πολίτες μίας από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

«Θα κερδίσουμε. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Ο λαός υποφέρει, αλλά θα σταθεί ξανά στα πόδια του»

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του Μαδούρο πριν από λίγο καιρό είχαν εγκρίνει και κλειδώσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών για τις 22 Απριλίου, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν δηλαδή και μετά την αποτυχία συνεννόησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση και σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

Αυτή η ενέργεια είχε σχολιαστεί δυσμενώς τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και από χώρες γειτονικές με τη Βενεζουέλα, κάνοντας λόγο για κάθε άλλο παρά νόμιμες διαδικασίες διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. 

Από την πλευρά του, ο Javier Corrales, καθηγητής λατινοαμερικανικής πολιτικής στο Amherst College της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι η απόφαση του Falcon να κατέβει σ' αυτές τις εκλογές, σίγουρα προκαλεί ένταση στους κύκλους της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη κι αν χάσει, θα έχει κερδίσει υπό μία έννοια. 

«Αν ο Falcon χάσει -που αυτό είναι και το πιο πιθανό- η αντιπολίτευση θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι υπήρξαν παρατυπίες», δήλωσε ο Corrales. και συνέχισε: «...αλλά αν κερδίσει τότε μιλάμε για μία συνολική νίκη της αντιπολίτευσης».

Βέβαια, μέχρι στιγμής, ένας συνασπισμός περίπου 20 κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι αρνείται να συμμετάσχει σ' αυτές τις εκλογές, μέχρι η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα διασφαλίζουν μία δίκαιη και διαφανή διαδικασία ψηφοφορίας. 

Ο σύμβουλος του Falcon, Eduardo Semtei, δήλωσε ωστόσο ότι το μεγάλο στοίχημα για τον Falcon θα είναι να εξασφαλίσει διεθνείς παρατηρητές σ' αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της χώρας εκλογές. «Είναι υποχρέωση και δικαίωμα», δήλωσε επιβεβαιώνοντας την έναρξη της κούρσας στον πολιτικό στίβο της Βενεζουέλας και για λογαριασμό του Falcon.

Πάντως, το σύνολο του αντιπολιτευτικού συνασπισμού της Βενεζουέλας απαιτεί εκτενέστερες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της ψηφοφορίας και της άρσης των απαγορεύσεων στα πιο δημοφιλή πολιτικά κόμματα και υποψηφίους. Ζητά επίσης εγγυήσεις ότι θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι πολίτες της χώρας ζουν στο εξωτερικό.

Για την ιστορία τώρα, ο Φάλκον υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του αείμνηστου προέδρου Ουγκό Τσάβες, αλλά αργότερα αποχώρησε από το σοσιαλιστικό κόμμα και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση, επικεφαλής του μειονοτικού προοδευτικού κόμματος.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον μία δημοσκόπηση που διεξήχθη στις αρχές του μήνα από την εταιρία Datanalisis έδειξε ότι ο Falcon προηγείται του Μαδούρο, με ποσοστά 53% προς 47% αντιστοίχως. 

Το απολύτως βέβαιο είναι ότι η Βενεζουέλα προετοιμάζεται για την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της και έχοντας να αντιμετωπίσει το παράδοξο του να θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Λατινικής Αμερικής, που ωστόσο βλέπει τους πολίτες της να πεθαίνουν της πείνας... 

Με στοιχεία από το ABC.com

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
«Αν ο Falcon χάσει -που αυτό είναι και το πιο πιθανό- η αντιπολίτευση θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι υπήρξαν παρατυπίες», δήλωσε ο Corrales. και συνέχισε: «...αλλά αν κερδίσει τότε μιλάμε για μία συνολική νίκη της αντιπολίτευσης».Πολύ ενδιαφέρον.