Αν παρακολουθείτε έστω και ένα ξένο μέσο ή τα social media γενικότερα, θα έχετε σίγουρα δει από χθες το όνομα Martin Shkreli να φιγουράρει σε κάποιο άρθρο με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια.

 

Ο 32χρονος πρώην χρηματιστής που κατέχει μια φαρμακευτική εταιρεία ονόματι Τuring Pharmaceutical έδωσε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, μια συχνή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και που προσβάλλει εύκολα ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους. Το φάρμακο που έχει κόστος παραγωγής μόλις ένα δολάριο πωλούνταν έναντι 17. Εδώ και λίγες μέρες όμως όμως η τιμή εκτοξεύτηκε σε εξωφρενικά επίπεδα σημειώνοντας πρωτοφανή αύξηση κατά 5500%. Κάπως έτσι το Daraprim πλέον κοστίζει $750.

 

Aυτός ο 32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει όλο τον πλανήτη ανεβάζοντας την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5500%

 

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτής της αύξησης ήταν άμεσες και συνοδεύτηκαν από κύμα οργής το οποίο στράφηκε εναντίον του Martin Shkreli. Μέσα σε λίγες ώρες το Twitter και το αμερικανικό ίντερνετ είχαν γεμίσει με υβριστικά σχόλια για τον νεαρό CEO της Τuring Pharmaceutical, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να αιτιολογήσει την απόφασή αυτή. Εδώ ήταν που τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μια και η επίσημη τοποθέτηση του επιχειρηματία ήταν κυνική και προκλητική. Πάνω - κάτω αυτό που είπε ο Martin Shkreli ήταν πως η απόφαση πάρθηκε με σκοπό το κέρδος και ανέφερε χαρακτηριστικά: That's business!. "Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά" σημείωσε σε μια άλλη συνέντευξη στο Bloomberg και πρόσθεσε πως η απόφασή αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερη μελέτη πάνω στις βελτιώσεις του φαρμάκου.

 

Η κυνική ομολογία, αλλά και το ύφος του Shkreli έφεραν ακόμη χειρότερες αντιδράσεις στα social media τα οποία διοργάνωσαν διαδικτυακή επίθεση εναντίον του στο Τwitter. Ωστόσο ο νεαρός δεν πτοήθηκε και απάντησε με νόημα και ένα τραγούδι του Έμινεμ συνεχίζοντας να δίνει τροφή για σχόλια. 

 

Aυτός ο 32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει όλο τον πλανήτη ανεβάζοντας την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5500%

 

Ο αμοραλιστής πρωταγωνιστής του σκανδάλου που έγινε θέμα στους New York Times προκάλεσε και την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε αποφάσεις σαν αυτή απαράδεκτες και ανακοίνωσε πως θα ετοιμάσει πλάνο με μέτρα για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών. Την δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων (IDSA) η οποία κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς Υγείας και την εταιρεία. Ωστόσο στην επιφάνεια έρχονται και νέα δεδομένα για το βεβαρημένο παρελθόν του Martin Shkreli ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που έχουν να κάνουν με φάρμακα. Κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί πως μέσω μιας χρηματιστηριακής εταιρείας είχε ασκήσει πιέσεις και προσπάθησε να παρέμβει στους κανονισμούς στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να εμποδίσει την κυκλοφορία φαρμάκων αντίπαλης εταιρείας και αν ευνοήσει της δικής του ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του σε κάποιου είδους "καρτέλ" που δούλευε για να εντοπίζει φτηνά φάρμακα και αγοράζοντας τα να αυξάνει τις τιμές τους.