Aυτός ο 32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει όλο τον πλανήτη ανεβάζοντας την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5500%

Aυτός ο 32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει όλο τον πλανήτη ανεβάζοντας την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5500% Facebook Twitter
34

Αν παρακολουθείτε έστω και ένα ξένο μέσο ή τα social media γενικότερα, θα έχετε σίγουρα δει από χθες το όνομα Martin Shkreli να φιγουράρει σε κάποιο άρθρο με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια.

Ο 32χρονος πρώην χρηματιστής που κατέχει μια φαρμακευτική εταιρεία ονόματι Τuring Pharmaceutical έδωσε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, μια συχνή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και που προσβάλλει εύκολα ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους. Το φάρμακο που έχει κόστος παραγωγής μόλις ένα δολάριο πωλούνταν έναντι 17. Εδώ και λίγες μέρες όμως όμως η τιμή εκτοξεύτηκε σε εξωφρενικά επίπεδα σημειώνοντας πρωτοφανή αύξηση κατά 5500%. Κάπως έτσι το Daraprim πλέον κοστίζει $750.

Aυτός ο 32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει όλο τον πλανήτη ανεβάζοντας την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5500% Facebook Twitter

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτής της αύξησης ήταν άμεσες και συνοδεύτηκαν από κύμα οργής το οποίο στράφηκε εναντίον του Martin Shkreli. Μέσα σε λίγες ώρες το Twitter και το αμερικανικό ίντερνετ είχαν γεμίσει με υβριστικά σχόλια για τον νεαρό CEO της Τuring Pharmaceutical, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να αιτιολογήσει την απόφασή αυτή. Εδώ ήταν που τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μια και η επίσημη τοποθέτηση του επιχειρηματία ήταν κυνική και προκλητική. Πάνω - κάτω αυτό που είπε ο Martin Shkreli ήταν πως η απόφαση πάρθηκε με σκοπό το κέρδος και ανέφερε χαρακτηριστικά: That's business!. "Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά" σημείωσε σε μια άλλη συνέντευξη στο Bloomberg και πρόσθεσε πως η απόφασή αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα για περισσότερη μελέτη πάνω στις βελτιώσεις του φαρμάκου.

Η κυνική ομολογία, αλλά και το ύφος του Shkreli έφεραν ακόμη χειρότερες αντιδράσεις στα social media τα οποία διοργάνωσαν διαδικτυακή επίθεση εναντίον του στο Τwitter. Ωστόσο ο νεαρός δεν πτοήθηκε και απάντησε με νόημα και ένα τραγούδι του Έμινεμ συνεχίζοντας να δίνει τροφή για σχόλια. 

Aυτός ο 32χρονος μεγιστάνας εξοργίζει όλο τον πλανήτη ανεβάζοντας την τιμή φαρμάκου για το AIDS κατά 5500% Facebook Twitter

Ο αμοραλιστής πρωταγωνιστής του σκανδάλου που έγινε θέμα στους New York Times προκάλεσε και την αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε αποφάσεις σαν αυτή απαράδεκτες και ανακοίνωσε πως θα ετοιμάσει πλάνο με μέτρα για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών. Την δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων (IDSA) η οποία κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας σε κυβερνητικούς φορείς Υγείας και την εταιρεία. Ωστόσο στην επιφάνεια έρχονται και νέα δεδομένα για το βεβαρημένο παρελθόν του Martin Shkreli ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που έχουν να κάνουν με φάρμακα. Κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί πως μέσω μιας χρηματιστηριακής εταιρείας είχε ασκήσει πιέσεις και προσπάθησε να παρέμβει στους κανονισμούς στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να εμποδίσει την κυκλοφορία φαρμάκων αντίπαλης εταιρείας και αν ευνοήσει της δικής του ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του σε κάποιου είδους "καρτέλ" που δούλευε για να εντοπίζει φτηνά φάρμακα και αγοράζοντας τα να αυξάνει τις τιμές τους.

34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Αν δεν κανω λαθος αποτελει την βασικοτερη αρχη της ελευθερης αγορας οτι οι τιμες ολων των προιοντων ρυθμιζονται βασει του νομου της προσφορας και της ζητησης.Αν ,επισης,δεν κανω λαθος,αποτελει βασικοτατο στοχο του νεοφιλελευθερισμου ο περιορισμος της κρατικης παρεμβασης στη ελευθερη αγορα,μεχρι πληρους μηδενισμου.Μου γενναται,ομως,καποιο ερωτημα.Τι ακριβως θα εμποδισει,σε καποια μελλοντικη φαση,μεσα σε μια πληρως απελευθερωμενη αγορα,ολες τις φαρμακευτικες εταιρειες να εικοσαπλασιασουν την τιμη ολων των φαρμακων για καρδιαγγειακες παθησεις,για διαβητη,η ακομη και αυτη των αντιβιοτικων ;Το "κρατος" ;Μα αυτο τεινει προς 'νανοποιηση'η ακομη και προς εξαφανιση σε ολον τον "δυτικο κοσμο",και οχι μονον,στο πλαισιο της νεοφιλελευθερης παγκοσμιοποιησης.Τι λοιπον ;Μαλλον τιποτα.Και καλο εναι να μην ξεχνιομαστε.Ουδεις αγνοει οτι ολες οι μορφες εξουσιας θεωρουν τον υπερπληθυσμο ως ενα απο τα μεγαλυτερα παγκοσμια προβληματα.Οπου υπαρχει προβλημα,βεβαια,υπαρχει παντοτε και καποια λυση.....
Εχεις ασχοληθει με την παραγωγή κάποιου προιόντος; Με την πώληση του προιόντος;Αν το είχες κάνει θα ήξερες οτι όταν υπάρχει ανταγωνισμός δεν ειναι καθόλου εύκολο να κρατησεις αδικαιολογητα ψηλά τις τιμες σου.Τα καρτέλ στις σοβαρες χώρες διώκονται ποινικα.
Φιλοι συνσχολιαστες "Ο Νοων...νοειτω"και "Μεταφοραι ο Μητσος",ας μου επιτραπουν δυο σχολια επι των σχολιων σας.Αγαπητε "Ο Νοων..."οφειλω να παραδεχθω οτι η αναλυτικη και διεξοδικη επιχειρηματολογια σου με αποστομωσε ! Κανω λαθος επειδη κανω λαθος ! Υποκλινομαι !Φιλτατε "Μητσο.."δεν ειναι παντοτε σοφο να καταληγεις σε συμπερασματα για καποιον του οποιου το ιστορικο αγνοεις.Ειδικα οταν μεσα στα λιγα γραφομενα σου αποδεικνυεις οτι εσυ ο ιδιος αγνοεις βασικες παραμετρους της λειτουργιας της σχετικης αγορας.Οπως,επι παραδειγματι,το οτι τα φαρμακα σε καμμια προοδευμενη κοινωνια δεν αντιμετωπιζονται ως καταναλωτικα προιοντα ,για λογους προφανεις και ευνοητους.Οπως το οτι πολλα φαρμακα,οπως το υπολογο,εχουν"πατεντα"αρα και αποκλειστικοτητα παραγωγης και διαθεσης για 15 χρονια,εως οτου ισχυσουν τα γενοσημα.Αυτο,αλλωστε,το ο οποιο συζητουμε ειναι ακριβως αυτο το οποιο ηδη επραξε ο κ.Martin Shkreli.Ορισε την τιμη ενος σημαντικοτατου φαρμακου "στον Θεο",επειδη ετσι ηθελε-και μπορουσε να το κανει.Οτι τα "καρτελ"στον χωρο του φαρμακου ακριβως μπορουν να κανουν κυριολεκτικα ο'τι θελουν με τις τιμες,τροποποιωντας εαλφρα καθε σκευασμα με την προσθηκη στην συνθεση του μιας ακομη δραστικης ουσιας, η οποια ενω δεν αναιρει καθολου την αποτελεσματικοτητα της αρχικης δραστικης,διδει το δικαιωμα του χαρακτηρισμου του φαρμακου ως "νεου".Οτι η ισχυς των καρτελ του φαραμακου ειναι τετοια που κανει τα ανατιστοιχα,ας πουμε,των τροφιμων,να τα ζηλευουν σφόδρα.Οτι για πολλα φαρμακα δεν υπαρχουν εναλλακτικες λυσεις.Το φαρμακο δεν ειναι "εμφιαλωμενο νερο" οπου οι εχοντες μπορουν να επιλεξουν "Perrier" και οι μη εχοντες "Βικος".Συχνα ειναι ζητημα ζωης η θανατου.Ενας 32χρονος(!),ομως, χρηματιστης αγορασε μια φαρμακευτικη εταιρεια.Προφανως για να βγαλει παρα πολλα χρηματα παρα πολυ γρηγορα.Ενας ανθρωπος ο οποιος δεν ειχε ποτε σχεση με την διαδικασια παραγωγης,ενας ανθρωπος που εγινε νεοτατος πλουσιος εμπορευομενος "αερα",ενας ανθρωπος για τον οποιο η ζωη η ο θανατος των πολλων δεν σημαινει τιποτα,μας προσεφερε μια σημαντικοτατη υπηρεσια.Μας ανοιξε ενα μικρο παραθυρο για να ριξουμε μια ματια στο μελλον που μας περιμενει.Ας του το αναγνωρισουμε,με τις ευχαριστιες μας.
Όχι ότι έχει τρελή σημασία διότι ο τυπάς είναι άθλιος αλλά για να λέμε και τα λάθη...Το εν λόγω σκεύασμα δεν είναι φάρμακο για το AIDS, αλλά αντιπαρασιτικό, και χρησιμοποιείται ευρύτατα για το τοξόπλασμα και για την ελονοσία. Ναι μεν ειδικά το τοξόπλασμα είναι πιο επικίνδυνο και πιο συχνά εμφανιζόμενο σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή (π.χ. Ασθενείς με AIDS, κτλ) αλλά όπως και να έχει δεν το καθιστά φάρμακο για το AIDS.Όσον αφορά τον ίδιο τον νεαρό, γιατί άνθρωπο δεν τον χαρακτηρίζω, είναι διεφθαρμένος και άθλιος και κερδοσκόπος, γιατί έμαθε να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όχι σαν ζωές αλλά σαν κεφάλαιο από αυτή την ηλικία. Ψόφος.
Ο πανάγαθος ιδιωτικός τομέας είχε πάντα την δύναμη να αποφασίσει εκείνος ποιος ζει και ποιος πεθαίνει...Η περιβόητη ιδιωτικη οικονομια δεν ειναι αυτη που σου επιτρεπει να παρεις το καινουργιο iphone τη νεα oled LG TV. Ειναι εκεινη που αποφασιζει και διατάσσει το ποιος εχει δικαιωμα στη ζωη. Αυτος ειναι ενα παραδειγμα μονο.. δεκαετιες τωρα γινονται τετοια με παραδειγμα την Αφρικη. Αν εσυ φιλε νομιζεις οτι ελευθερη οικονομια ειναι οι πολυεθνικες με τα hitech καλουδια και τα polo μπλουζακια και τα μουρατα αμαξια κοιμασαι ορθιος
'Ντάξει, κάποιοι το έχουν δει ότι είτε θα έχουμε πλήρη κομμουνισμό με μηδενική ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε ασυγκράτητο νεοφιλελευθερισμό όπου δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για το κεφάλαιο, άμα γουστάρω σου χρεώνω το τρεχούμενο νερό 3 εκατομύρια.Δεν πάει έτσι.Είναι σα να λέμε για την εκπαίδευση ότι είτε οι δάσκαλοι θα μαστιγώνουν και θα τρομοκρατούν τα παιδιά, είτε δεν θα τους φέρνουν καμιά αντίρρηση, δεν θα τα βαθμολογούν και δεν θα τους ζητούν να είναι καν παρόντα στο μάθημα.Υπάρχουν και μέσες λύσεις παιδιά. Ξυπνήστε μερικοί.
Έτσι ακριβώς πάει. Αν δεν πήγαινε έτσι, αυτό το αληταριό θα ήταν ήδη φυλακή. Η συμπεριφορά του είναι εγκληματική και αντί να τεθεί θέμα παρανομίας, έχουμε μείνει στα σοκ. Δεν τους συμφέρουν οι μέσες λύσεις άρα δεν τις εφαρμόζουν και δεν πρόκειται να τις εφαρμόσουν ποτέ. Ξύπνα καλύτερα εσύ.
Το νόημα της δημοκρατίας δεν είναι (δυστυχώς) ότι όλα είναι εξ αρχής τέλεια, είναι ότι από τις εμεπιρίες και τα -τραγικά, ενίοτε- λάθη μαθαίνουμε, επιδιώκουμε το καλύερο, διεκδικούμε. Αν δεν υπάρχουν νόμοι για κάτι, πιέζουμε για να θεσπιστούν. Αυτή είναι η μόνη λογική λύση, ούτε να παραιτούμαστε έρμαια των εταιριών, ούτε να λέμε "ένας Στάλιν μας χρειάζεται", αλλά να διεκδικούμε.
δεν ξέρω τι τον συμφέρει καλύτερα, να έχει δισεκατομμύρια και να τον καταριούνται δισεκατομμύρια ή να έχει λιγότερα χρήματα και όλοι να εύχονται στην υγειά του;
συμφωνώ, αλλά θα με χαλούσε αφάνταστα να με σιχτιρίζουν χιλιάδες άνθρωποι στη γη, έστω και για την εικόνα μου (χωρίς καμιά αγάπη για το συνάνθρωπο) δε θα το έκανα αυτό. δε νομίζω ο τύπος να μην έχει χρήματα να ζήσει, τι στο καλό; τόσο πολύ μας διαβρώνει το κωλοχρήμα;
Παρ' όλο που είναι προφανέστατα χυδαίος, ίσως και εν δυνάμει δολοφόνος, δεν καταλαβαίνω καθόλου τις αντιδράσεις. Ζούμε σε ένα σύστημα που τις ευνοεί αυτές τις συμπεριφορές. Στην κυνικότητα ξαφνικά ξυπνήσαν όλες οι παρθένες ; Αν το κρατούσε κλειστό το στόμα του, θα τον λέγαμε όλοι entrepreneur ... Και το φάρμακο θα παρέμενε απλησίαστο ...
Αυτοί οι τριαντάρηδες ναρκισσιστές γιάπηδες με τις αντιπαθητικές μούρες και το ύφος"ο κόσμος μου ανήκει και να πάτε να γ@^*θείτε"μου φέρνουν στο μυαλό αυτόματα τον Christian Bale στο American Psycho.Απ'τις χειρότερες μάστιγες του πλανήτη.Ο τύπος σε όλον αυτόν το χαμό απάντησε με τραγούδι του Eminem,δηλαδή ήμαρτον,ούτε δεκαπεντάχρονο δε θα το αντιμετώπιζε τόσο ηλίθια και yolo το θέμα.
Σωστός και επάνω επονομαζόμενος απλά έκανε το λάθος να το εξαγγείλει ευθέως, δίχως περιτύλιγμα και περαιτέρω δικαιολογίες. Δεν τον δικαιολογώ με τίποτα, απλά έχουν γίνει τόσο αδίστακτοι 'οι εκλεκτοί ομήγυρις' του(είτε φαρμακευτικές εταιρίες, είτε χρηματιστές ή τραπεζίτες) που εύχομαι να μην παρασέρνουν πλέον άλλο κόσμο, για περισσότερο απληστία. Το γράφω αυτό γιατί φαντάζομαι ότι με τόση αυτοπεποίθηση δεν θα πρέπει να συναντά αντίσταση. Και αυτό είναι κρίμα.
Φίλε μου, ένας κρατικός φορέας δέν θα μπορουσε ποτέ να φτιάξει (χρηματοδοτήσει, ανακαλύψει, παράξει) φάρμακο για το έιτζ ή για οτιδήποτε άλλο. Πουθενά στον κόσμο. Η αγορά κινεί όλα τα πράγματα και ο Σταχάνωφ με τα τεράστια μετάλλεια του Λένιν στο πέτο, πέθανε προ πολλού πάμφτωχος όπως πάντα.
Χωρίς να αμφισβητώ τα του ιδιωτικού τομέα (άλλωστε και οι πόλεμοι ακόμα συνέτειναν στην προώθηση διαφόρων θεαπειών κλπ)., υπενθυμίζω ότι πρόσφατα, οι Κουβανοί γιατροί, μπόρεσαν (διαπιστωμένα) να μπλοκάρουν τη μετάδοση του HIV από φορέα μητέρα σε έμβρυο. Επίσης, μια βόλτα στα αντικαρκινικά της επικρατείας, θα σας φέρει σε επαφή με πολλούς (έχοντες) καρκινοπαθείς και οικείους τους, που δίνουν όσα όσα και προσπαθούν να πιάσουν άκρες ακόμα και με το ΚΚΕ, έτσι ώστε να μπορέσουν να νοσηλευθούν σε Κουβανικά νοσοκομεία ή να αποκτήσουν διάφορα μαντζόυνια (αστικούς μύθους) που θρυλείται ότι βοηθούν, με δεδομένο ότι Η κούβα κατέχει τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτωςν από καρκίνο παγκοσμίως, παρά το ότι οι κάτοικοι είναι θεριακλήδες καπνιστές. Το ότι το Κουβανικό Κράτος δεν επιτρέπει τη νοσηλεία αλλοδαπώςν στα νοσοκομεία του είναι πάντως μια άλλη ιστορία. Ευχαριστώ για τον χρόνο
Μιλάς χωρίς να γνωρίζεις τη σύγχρονη ιστορία. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ ήταν εκείνο που ανακάλυψε το ιντερνετ και στις δημοσίως χρηματοδοτούμενων επιστημόνων, βάσισαν κι εξέλιξαν ο Bill Gates και ο Stece Jobs τις δικές τους έρευνες. Eπίσης να σε πληροφορήσω πως σε δημόσια κονδύλια στηρίχτηκε και η έρευνα για την καταπολέμηση του AIDS, ύστερα φυσικά απο ιδιωτική πρωτοβουλία του ΛΟΑΤ κινήματος, δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων, αφού οι ιδιωτικές φαρμακευτικές μας είχανε κοινώς χεσμένους γιατί δεν θεωρούσαν πως θα υπήρχε PROFIT από την όλη ιστορία. Σε παραπέμπω στο άρθρο αυτό, γιατί η ημιμάθεια έχει και τα όριά της.http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/apr/24/innovation-government-was-crucial-after-all/
Αυτό δεν ισχύει ακριβώς, αλλά και πάλι δε μίλησε για κρατικοποίηση των εταιριών, αλλά για εφαρμογή νόμων και επιβολή φόρων. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Emmañuel Tsimpíðis θα στο χαλάσω, αλλά το internet ξεκίνησε στην μορφή που το ξέρουμε με ιστοσελίδες κτλ στο CERN, το οποίο μάλιστα ανέβασε και την πρώτη ιστοσελίδα. Στο θέμα των δικτύων και πάλι απέχουμε πολύ από τις ΗΠΑ.
Dimitris Abrazis, το web ξεκίνησε στο CERN, όχι το internet. Μιλάμε για ένα πρωτόκολο (το http) που πάτησε πάνω σε δεκάδες άλλα πρωτόκολα και τις υλοποιήσεις τους που συνιστούν το internet.Ακόμα και έτσι το επιχείρημα του Emmañuel Tsimpíðis παραμένει αφού το CERN χρηματοδοτείται απο κράτη, όχι ιδιώτες.
... Και γι'αυτό σε κάθε σύστημα, ακόμα και σε φιλελεύθερο, πρέπει να υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για αν εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλους σε βασικά αγαθά και ταυτόχρονα να προστατεύεται το κράτος από κερδοσκόπους, όπως ο συγκεκριμένος.
Ακριβώς!!! Είναι δυνατόν φάρμακα απαραίτητα για τη επιβίωση ανθρώπων να κοστολογούνται με την ίδια νοοτροπία που κοστολογείται σινιέ τσαντούλα που άμα θες την παίρνεις απλώς για να πουλήσεις μούρη, κι άμα θες την αφήνεις; Πρόκειται για τον πιο εμετικό τρόπο εκμετάλλευσης.