«Αυθαίρετα κρατούμενοι καλλιτέχνες στην Κούβα, η κυβέρνηση τους στοχοποιεί και τους παρενοχλεί»

«Αυθαίρετα κρατούμενοι καλλιτέχνες στην Κούβα, η κυβέρνηση τους στοχοποιεί και τους παρενοχλεί» Facebook Twitter
0

Περισσότερες από 300 προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, ορισμένες διεθνούς φήμης όπως η Μέριλ Στριπ, ο Ορχάν Παμούκ και ο Πολ Όστερ, κάλεσαν τις αρχές της Κούβας να απελευθερώσουν «όλους τους καλλιτέχνες που κρατούνται αυθαίρετα» στο νησί, όπου οι δημιουργοί και οι διανοούμενοι πρωτοστατούν σε κίνημα αμφισβήτησης.

«Η κουβανική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να θέσει τέλος στις καταχρήσεις σε βάρος των Κουβανών καλλιτεχνών», ζητούν οι συγγραφείς Ιζαμπέλ Αλιέντε, Τζον Μάξγουελ Κουτσί, Καλέντ Χοσεϊνί και Μάριο Βάργκας Λιόσα σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και Pen America.

Οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ελένα Πονιατόφσκα, η Ζάντι Σμιθ και η Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι, απαιτούν επίσης από τις κουβανικές αρχές να αποσύρουν τις διώξεις κατά των καλλιτεχνών.

Στις 27 Νοεμβρίου 2020, σχεδόν 300 καλλιτέχνες διαδήλωσαν στην Αβάνα ζητώντας μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, ένα κίνημα που ήταν η αρχή μιας σειράς κοινωνικών διαδηλώσεων στην Κούβα, μέχρι τις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου, τις μεγαλύτερες από την επανάσταση του 1959.

«Αντιδρώντας, η κουβανική κυβέρνηση στοχοποίησε συστηματικά Κουβανούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους, πρόσφατα, αυτές και αυτούς που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 11ης Ιουλίου», επισημαίνουν.

«Έχει αναφερθεί μάλιστα ότι αρκετές δεκάδες καλλιτέχνες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση ή σε κατ' οίκον περιορισμό», ενώ άλλοι βρίσκονται «υπό συνεχή παρακολούθηση» και άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα, εκτιμούν οι υπογράφοντες.

Στις 16 Νοεμβρίου, η αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα Cuba Decide κατήγγειλε τη σύλληψη πάνω από 100 ανθρώπων και τον κατ' οίκον περιορισμό σχεδόν εκατό ακτιβιστών, για να παρεμποδιστούν, σύμφωνα με τους ίδιους, να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δίωξη των καλλιτεχνών που εκφράζουν ειρηνικά την άποψή τους», τονίζεται στην επιστολή.

Οι περισσότεροι από τους 300 καλλιτέχνες που απευθύνουν την έκκληση ζητούν από την κομμουνιστική κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως να παρενοχλεί τους καλλιτέχνες των οποίων η πολιτική και κοινωνική κριτική δεν ταιριάζει με την άκαμπτη ιδεολογία του καθεστώτος».

Η επιστολή υπογράφεται επίσης από Κουβανούς καλλιτέχνες όπως ο Χάμλετ Λαβαστίντα, ο οποίος αναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο να εξοριστεί στην Ευρώπη μετά τη σύλληψή του στην Κούβα τον Ιούνιο, με την κατηγορία της «υποκίνησης στην παραβατικότητα» μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM