Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς χώρες για το 2018 - Σε ποια θέση βρέθηκε η Ελλάδα

Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς χώρες για το 2018 - Σε ποια θέση βρέθηκε η Ελλάδα Facebook Twitter
2

Δημοσιεύτηκε για ενδέκατη χρονιά ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (World Peace Intex), μια έκθεση η οποία κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως σύμφωνα με το πόσο ασφαλείς είναι για να τις επισκεφτεί κανείς. 

Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 163 χώρες και μεταξύ των κριτηρίων για την κατάταξη ήταν τα επίπεδα εγκληματικότητας, οι εσωτερικές συγκρούσεις και η τρομοκρατία. 

Για ενδέκατη χρονιά στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Ισλανδία των 300 χιλιάδων κατοίκων. Στην πρώτη πεντάδα ήταν επίσης η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία.

Τα περισσότερα από τα κράτη που έφτασαν ψηλά στη λίστα ήταν δυτικά, ωστόσο, δεν έλειψαν και αρκετά από την Ασία.

Η Ευρώπη για ακόμη μια χρονιά είναι η πιο ασφαλής ήπειρος στον κόσμο. Η κατάσταση, ωστόσο, επιδεινώθηκε και σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Ισπανίας η οποία έπεσε δέκα ολόκληρες θέσεις, εξαιτίας κυρίως των έντονων πολιτικών εντάσεων του τελευταίου διαστήματος. 

Δυσμενή, ωστόσο, είναι τα στοιχεία για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες συνεχίζουν από την πρώτη χρονιά δημοσίευσης της έκθεσης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Την τελευταία θέση κατέλαβε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Συρία, όπου οι πολεμικές συρράξεις δε φαίνεται να τελειώνουν. Μαζί με εκείνη τη λίστα με τις λιγότερο ασφαλείς χώρες συμπλήρωσαν το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ και η Σομαλία.

Η Ελλάδα βρέθηκε περίπου στα μέσα της λίστας, καταλαμβάνοντας την 79η θέση από το σύνολο των 163 χωρών, κάτω από Τυνησία και πάνω από Μπουρκίνα Φάσο, την ίδια στιγμή που η γειτονική μας χώρα, Βουλγαρία βρέθηκε μέσα στις 31 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου. 

Συνολικά, ωστόσο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα επίπεδα ειρήνης έπεσαν παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η κατάσταση επιδεινώθηκε σε 92 χώρες ενώ βελτιώθηκε μόνο σε 71 από αυτές. 

Δείτε τη λίστα με τις 31 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου:

1. Ισλανδία

2. Νέα Ζηλανδία

3. Αυστρία
4. Πορτογαλία
5. Δανία
6. Καναδάς
7. Τσεχία
8. Σιγκαπούρη
9. Ιαπωνία
10. Ιρλανδία
11. Σλοβενία
12. Ελβετία
13. Αυστραλία
14. Σουηδία
15. Φινλανδία
16. Νορβηγία
17. Γερμανία
18. Ουγγαρία
19. Μπουτάν
20. Μαυρίκιος

21. Βέλγιο

22. Σλοβακία

23. Ολλανδία 

24. Ρουμανία

25. Μαλαισία 

26. Βουλγαρία 

27. Κροατία

28. Χιλή

29. Μποτσουάνα 

30. Ισπανία 

31. Λετονία 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM