Ρουμανία: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της ακροδεξιάς Σοσοάκα για την προεδρία

Ρουμανία: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της ακροδεξιάς Σοσοάκα για την προεδρία Facebook Twitter
Η Ντιάνα Σοσοάκα / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η υποψηφιότητα της ακροδεξιάς Ντιάνα Σοσοάκα για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία απορρίφθηκε.

Η εκλογική επιτροπή της χώρας απέκλεισε σήμερα από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου την ακροδεξιά πολιτικό, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει και τον Καλίν Τζεορτζέσκου.

Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή δημοσιοποίησε την απόφασή της «να απορρίψει την υποψηφιότητα της Ντιάνα Σοσοάκα», χωρίς να δώσει εξηγήσεις προς το παρόν.

Στην 49χρονη ευρωβουλευτή είχε απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τότε ότι οι δηλώσεις της ήταν αντίθετες με τις «δημοκρατικές αξίες» και έθεταν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ρουμανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι η απόδειξη ότι δεν ζούμε σε δημοκρατική χώρα», αντέδρασε μέσω του Facebook η Σοσοάκα, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Την Πέμπτη, φόρεσε γάντια του μποξ για να καταθέσει την υποψηφιότητά της και δήλωσε «έτοιμη να πολεμήσει για άλλη μια φορά το σύστημα». Η χειμαρρώδης δικηγόρος, που, κατά τα πρότυπα του Ντόναλντ Τραμπ, έχει υιοθετήσει το σύνθημα «Να κάνουμε μεγάλη την Ευρώπη και τη Ρουμανία», κατηγορείται ότι αναπαράγει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου και αντισημιτικές απόψεις. Έγινε γνωστή όταν αντιτάχθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 και τον Ιούλιο του 2024 απομακρύνθηκε από την αίθουσα των συνεδριάσεων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή διέκοψε τη συζήτηση με τις κραυγές της. Το μικρό κόμμα S.O.S România του οποίου ηγείται έλαβε ποσοστό περίπου 7% στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και εξέλεξε 24 βουλευτές.

Η εκλογική επιτροπή έκανε πάντως δεκτή την υποψηφιότητα του επίσης ακροδεξιού ηγέτη του κόμματος AUR, Τζεόρτζε Σιμιόν. Το AUR σχολίασε ότι η απόρριψη της υποψηφιότητας της Σοσοάκα «συνιστά ένα νέο πλήγμα για τη δημοκρατία στη Ρουμανία και σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ