Αυστριακός καγκελάριος: Ο Ερντογάν επιζητεί συνειδητά την πρόκληση

Αυστριακός καγκελάριος: Ο Ερντογάν επιζητεί συνειδητά την πρόκληση Facebook Twitter
0

Την κατηγορία ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητεί «συνειδητά την πρόκληση και γι' αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία» διατύπωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ο Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

 

«Δεν επιτρέπεται να τα δεχόμαστε όλα», ανέφερε ο καγκελάριος σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την Τουρκία, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να σταλούν «σαφή μηνύματα» και επίσης ότι δεν επιτρέπεται κανείς να είναι αφελής, διότι σε τελική ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη «μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο πολιτικό Ισλάμ και στις ευρωπαϊκές αξίες».

 

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί συνειδητά την πρόκληση και γι' αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία επειδή σε αυτές τις εμφανίσεις εκφυλίζεται η ελευθερία του συνέρχεσθαι, αφού το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα «αφορά, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία».

 

Ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ακόμη πως οι δήμαρχοι στην Αυστρία έχουν ήδη την αρμοδιότητα να εμποδίζουν τέτοιες εμφανίσεις, όπως συνέβη με τη ματαίωση εκδηλώσεων που προγραμματίζονταν με Τούρκους πολιτικούς, στις αυστριακές πόλεις Χερτσόγκενμπουργκ, Βίνερ Νόιστατ, Χέρμπραντς και Λιντς.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κερν, οι δήμαρχοι βρίσκονται υπό φοβερή πίεση, γι' αυτό και μια ανάλογη νομοθετική ρύθμιση (σ.σ.: για την απαγόρευση τέτοιων προεκλογικών εμφανίσεων) αποτελεί ένα μήνυμα πως υπάρχει στην Αυστρία μία κοινή υποστήριξη σε αυτή την πολιτική απόφαση, ενώ ως προς μία ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό, ο ίδιος είχε χθες συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, με τον κυβερνητικό του εταίρο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπάρχει μεν καταρχήν συναίνεση για την απαγόρευση τέτοιων εμφανίσεων, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του δεν μπορεί να αποδεχθεί εκτεταμένους περιορισμούς του δικαιώματος της διαδήλωσης, το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες «κατέκτησαν με αίμα», όπως υποστήριξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το δείπνο που άλλαξε τα πάντα μετά την επανασύνδεση τους το 2008

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το δείπνο που άλλαξε τα πάντα μετά την επανασύνδεση τους το 2008

Μετά τον πολυσυζητημένο χωρισμό τους τον Απρίλιο του 2007 και την επανασύνδεσή τους λίγους μήνες αργότερα, το ζευγάρι δεν άφησε καμία αμφιβολία στους εργαζομένους του παλατιού, ότι ήταν γραφτό να παντρευτούν
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ - Οι διασώστες δίνουν μάχη για να φτάσουν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι πληρούνται τα νομικά κριτήρια που στοιχειοθετούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Γιατί είναι εκεί ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Διεθνή / Γιατί βρίσκονται στην Κίνα Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Πώς εξηγούν οι αναλυτές το γεγονός ότι την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στο Πεκίνο θα παρακολουθήσουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν
LIFO NEWSROOM
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM