Αυστρία: Θα αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Αυστρία: Θα αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία Facebook Twitter
0

Την άμεση έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Αυστρία, προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κατόπιν εξέτασης, επί τόπου, της προοπτικής τους ως προς τη χορήγηση ασύλου, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- σε σημερινή εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην Βιέννη.

 

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε, πως, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρεί «λάθος» το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία, τηρώντας τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του.

 

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επισήμανε πως το 2016 η Αυστρία υπήρξε η πλέον επιβαρυμένη από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το προσφυγικό ζήτημα, περισσότερο ακόμη και από την Γερμανία.

 

Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015 και προβλέπει την ανακατανομή προσφύγων, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

 

Η Βιέννη πρέπει τελικά να προχωρήσει σε αυτές τις μετεγκαταστάσεις, καθώς το αίτημα που είχε υποβάλει την περασμένη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, για μία εκ νέου εξαίρεση της χώρας του, απορρίφθηκε χθες από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Σε επιστολή του προς τον Κρίστιαν Κερν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει, πως η Αυστρία είναι νομικά υποχρεωμένη στην ανακατανομή προσφύγων, πως ο ίδιος αναμένει προσωπικά ότι η Βιέννη θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της και πως «η ανακατανομή αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής της ευθύνης και προς τούτο είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών».

 

Να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, είχε καλέσει την Αυστρία και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήδη την περασμένη Πέμπτη.

 

Στο αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αυστριακός καγκελάριος ζητούσε την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου -να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για την Αυστρία έως τις 11 Μαρτίου- από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, από την Ελλάδα και την Ιταλία.

 

Σε δηλώσεις του, σήμερα το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο καγκελάριος ανέφερε πως, ενόψει του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και της απόρριψης του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να υπάρξει μία λογική προσέγγιση και σε μία πρώτη φάση θα γίνει η υποδοχή 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την Ιταλία, ενώ ως προς το πραγματικά μεγάλο μέρος της ποσόστωσης, πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σύμφωνα με την έως τώρα επιχειρηματολογία της Βιέννης, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505, ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός της είναι επταπλάσιος του αυστριακού, ενώ με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις μέσα στο 2016, και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ’ ότι η Ιταλία.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στραού
NEWSROOM