Αυστρία: 18 μήνες φυλακή σε 31χρονο για ναζιστική δραστηριοποίηση μέσω διαδικτύου

Αυστρία: 18 μήνες φυλακή σε 31χρονο για ναζιστική δραστηριοποίηση μέσω διαδικτύου Facebook Twitter
0

Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Σάλτσμπουργκ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών, με την κατηγορία της ναζιστικής δραστηριοποίησης και της υποδαύλισης μίσους, έναν 31χρονο κάτοικο του προαστίου Γκρέντιγκ, ο οποίος είχε αναρτήσει στο Facebook άρθρα που εξυμνούσαν τον Χίτλερ, φωτογραφίες γνωστών εγκληματιών των διαβόητων «Ες-Ες», αλλά και γελοιογραφίες αντισημιτικού περιεχομένου.


Ο 31χρονος, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το αδίκημα της ναζιστικής δραστηριοποίησης και από τους οκτώ ενόρκους του δικαστηρίου, πρόκειται προσεχώς να προσαχθεί σε άλλη δίκη κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή οπλισμού που βρέθηκε στην κατοικία του, αλλά και για απειλές κατά της ζωής της φίλης του, αδικήματα που μπορούν να επισύρουν κάθειρξη έως και δέκα ετών.


Στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ενδιαφερόταν για συνωμοτικές θεωρίες και για το λόγο αυτό είχε αναρτήσει τα ναζιστικού περιεχομένου δημοσιεύματα, χωρίς ωστόσο να έχει την πρόθεση ωραιοποίησης του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά αυτή ακριβώς ήταν και η κατηγορία που αντιμετώπιζε και για την οποία τελικά καταδικάστηκε.


Η σημερινή καταδικαστική απόφαση για ναζιστική δραστηριοποίηση βασίστηκε στον «Νόμο Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την αυστριακή κυβέρνηση, και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.


Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από  "απλή" συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.


Με βάση αυτό τον νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM