Αυστραλία: «Πόλεμος της καμπάνας» για τις «κατασκευές» στις παραλίες

Αυστραλία: «Πόλεμος της καμπάνας» για τις «κατασκευές» που γεμίζουν τις παραλίες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Tamara Toon Photography
0

Ένας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία, καθώς οι συζητήσεις κορυφώνονται εν μέσω θέρους στο νότιο ημισφαίριο: Πόσο χώρο και χρόνο μπορεί να καταλαμβάνει καθένας στην παραλία όταν πηγαίνει να απολαύσει τη θάλασσα; 

«Εδώ και χρόνια, ένας αμφιλεγόμενος εισβολέας καταλαμβάνει σταδιακά τις αγαπημένες παραλίες της Αυστραλίας. Καταπίνοντας την άμμο, εμποδίζοντας τη θέα στον ωκεανό και μετατρέποντας την ακτή σε έναν ενοχλητικό λαβύρινθο, είναι μια θάλασσα από μεγάλες σκηνές στην παραλία, που ονομάζονται "καμπάνες" στην Αυστραλία», μεταδίδει το BBC στο ρεπορτάζ για το θέμα.

«Έχουμε γεμίσει, είναι παντού», λέει η Κλερ, 30 ετών, που ζει στο Σίδνεϊ. Για εκείνη – και για τους περισσότερους Αυστραλούς – το να δροσιστεί στη θάλασσα, σε μια γεμάτη ημέρα, σημαίνει μια διαδρομή με κίνηση προς την ακτή, συν μια αιωνιότητα που προσπαθεί να βρει θέση στάθμευσης. Τώρα, η τρέλα της "καμπάνας" σημαίνει ότι την περιμένει άλλη μία «μάχη» στην παραλία.

Ο πολυεστέρας κινείται ρυθμικά στο θαλασσινό αεράκι όσο μπορεί να δει το μάτι. Μερικές από τις καμπάνες, τέντες δηλαδή που χωρούν περί τα τέσσερα άτομα, είναι άδειες, καθώς στήνονται το ξημέρωμα και στη συνέχεια εγκαταλείπονται για ώρες, έως ότου οι ιδιοκτήτες θέλουν πραγματικά να τις χρησιμοποιήσουν. «Ο τεράστιος χώρος που καταλαμβάνουν οι άνθρωποι… [όταν] προσπαθείς απλώς να βρεις ένα ελεύθερο τετραγωνικό άμμου για να απλώσεις την πετσέτα σου, μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικός», λέει η Κλερ.

Δεν είναι η μόνη που εκνευρίζεται. Ήδη στην Αυστραλία, η συζήτηση για την κουλτούρα και την εθιμοτυπία στην παραλία έχει πυροδοτηθεί, με ένθερμους υποστηρικτές και από τις δύο πλευρές. Η διαμάχη σχετικά με την αποδεκτή χρήση των σκηνών έχει κυριαρχήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - προκαλώντας μέχρι και την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Αυτοί που τις μισούν, υποστηρίζουν ότι οι καμπάνες κατακλύζουν τον δημόσιο χώρο και δεν σέβονται τους άλλους κολυμβητές. «Όταν… μολύνεις την παραλία με τις τέσσερις καμπάνες σου η μία δίπλα στην άλλη, πού θα πάει ο Νικ;», λέει ο TikToker Νικ Σαλέρνο στην τηλεοπτική εκπομπή The Project: «Θέλω απλώς τον χώρο μου στην παραλία, παιδιά».

Αλλά όσοι υποστηρίζουν την καμπάνα στις παραλίες, λένε ότι η αναζήτηση προστασίας από τον ήλιο της Αυστραλίας δεν είναι έγκλημα - και είναι ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του. Η Αυστραλία είναι η πρωτεύουσα του καρκίνου του δέρματος στον κόσμο και πολλοί υποστηρικτές – συμπεριλαμβανομένης της εθνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, το Συμβούλιο Καρκίνου – υποστηρίζουν ότι η νέα τάση πρέπει πραγματικά να υποστηριχθεί.

«Ο σύντροφός μου και εγώ έχουμε μια δροσερή καμπάνα γιατί και οι δύο καιγόμαστε πολύ εύκολα και δεν θέλουμε να πεθάνουμε από καρκίνο του δέρματος μέχρι τα 30, ελπίζω να μας βοηθήσει σε αυτό», έγραψε ένα άτομο, στο TikTok.

Κανείς δεν παραβλέπει τη σημασία της ασφάλειας από τον ήλιο, υποστηρίζουν οι επικριτές της καμπάνας, αλλά λένε ότι είναι απλώς μια βολική δικαιολογία για πολλούς από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις σκηνές στην παραλία.

Τις μισές φορές δεν κάθονται καν στην σκιά, ισχυρίζονται, και δεν χρειάζεται δύο άτομα να στήνουν μια ολόκληρη σκηνή για μια ή δύο ώρες, όταν το αντηλιακό και ένα καπέλο θα κάνουν μια χαρά.

Άλλοι θιασώτες της καμπάνας, έχουν κι άλλα επιχειρήματα. Ένας από εκείνους που στήνουν τα «κάστρα» με τις καμπάνες τους νωρίς το πρωί για να κρατήσουν «θέση», για την οικογένειά του αργότερα εκείνη την ημέρα. «Υπάρχει πολλή έρευνα για αυτό το θέμα. Ξυπνάς νωρίς, πρέπει να παρακολουθείς την παλίρροια. Δεν μπορείς απλά να την αφήσεις εκεί και να φύγεις... επενδύεις ​​σε αυτό», εξήγησε.

Οι παραλίες είναι για όλους, λέει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ήταν μεταξύ των εκείνων που έχουν εξοργιστεί από την τάση της καμπάνας: «Αυτό δεν παίζει», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή. «Ένα από τα σπουδαία πράγματα για την Αυστραλία, σε αντίθεση με ορισμένα μέρη του κόσμου, που πηγαίνεις και πρέπει να πληρώσεις για να πας στην παραλία. Εδώ, όλοι κατέχουν την παραλία... Και αυτό είναι παραβίαση αυτής της αρχής, πραγματικά».

Ακόμη και ναυαγοσώστες έχουν απόψεις για το θέμα, με κάποιους να λένε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτές οι σκηνές, μπορεί να τους δυσκολέψουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Γιατί το θέμα διχάζει τόσο τους Αυστραλούς;

Το «Cabanagate» όπως έχει ονομαστεί, πραγματικά έχει επηρεάσει τους Αυστραλούς και συζητείται παντού. Πρώτον, διότι η Αυστραλία θεωρεί τον εαυτό της ως μια κοινωνία ισότητας – τη χώρα του «δίκαιου» – και αυτό επεκτείνεται στη χρήση ενός από τα πιο πολύτιμα εθνικά της περιουσιακά στοιχεία.

Αυστραλία: «Πόλεμος της καμπάνας» για τις «κατασκευές» που γεμίζουν τις παραλίες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Jordys Drone Photography

«Οι αυστραλιανές παραλίες, πάντα θεωρούνταν κοινόχρηστοι χώροι, δημοκρατικοί χώροι όπου διαλύονται οι κοινωνικές ιεραρχίες… θεωρούνται ως ένας εξαιρετικός ισοσταθμιστής», λέει η Ece Kaya, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

Και οι Αυστραλοί προστατεύουν αυτό το ιδανικό: «Το βλέπουν ως εκ γενετής δικαίωμα», λέει ο Chris Pepin-Neff, ο οποίος μελετά την αυστραλιανή κουλτούρα των παραλιών. 

Υπάρχει μάλιστα και ιστορία στην υπόθεση των παραλιών στην Αυστραλία: Όταν το 1929, οι θαμώνες της παραλίας στην παραλία Coogee του Σίδνεϊ αναγκάστηκαν να πληρώσουν για την πρόσβαση στο μόνο μέρος του νερού που ήταν ασφαλές από καρχαρίες, έγινε «επανάσταση». Πιο πρόσφατα, μια προσφορά για ενοικίαση τμήματος της διάσημης παραλίας Bondi του Σίδνεϊ σε ένα αποκλειστικό beach club προκάλεσε τεράστια κατακραυγή.

Και ενώ η χρήση της καμπάνας αυτής, είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό «τεράστια ταξική ένταση» γύρω από τη χρήση της στην ακτογραμμή της χώρας, προσθέτει ο Δρ Pepin-Neff.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μόνο οι έχοντες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτά τα «κόλπα» στις παραλίες, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η μεσαία τάξη από την πρόσβαση σε αυτές. «Και υπάρχει η αντίληψη ότι διεισδύει ακόμη περισσότερο, και έτσι μια μέση οικογένεια δεν μπορεί να πάρει ούτε μια γλάστρα στην παραλία», συμπληρώνει.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα για το ποιος χρησιμοποιεί τις καμπάνες και γιατί. Υπάρχει επίσης και η άποψη ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν. Ίσως να έχουν ταξιδέψει πολύ και να σκοπεύουν να μείνουν πολλές ώρες στην παραλία ή μπορεί να έχουν κάποια αναπηρία ή μικρά παιδιά που πρέπει να φροντίσουν, λέει. «Υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ μιας ελεύθερης και ανοιχτής παραλίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας και του να βεβαιωθείτε ότι ο ένας σέβεται τον άλλον».

Ωστόσο, ακόμη και όσοι κατανοούν τους λόγους χρήσης τους, δεν προσφέρουν καμία υπεράσπιση για όσους το παρακάνουν: «Ως κάτοικος του Σίδνεϊ, νομίζω ότι γίνεται κατάχρηση του προνομίου… αυτό δεν είναι δίκαιο».

Καθώς όμως η συζήτηση εντείνεται, υπάρχουν ορισμένες εκκλήσεις για εκεχειρία για την αποκατάσταση της ειρήνης στις αυστραλιανές ακτές. Ο ιδρυτής του Beachkit Australia, Rowan Clark, ο οποίος πουλά εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων καμπάνων, είπε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald, ότι πιστεύει ότι οι λάτρεις της καμπάνας πρέπει να είναι πιο ευγενικοί.

«Θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο το στήσιμο στο πίσω μέρος της παραλίας σε μια γραμμή», είπε. «Μόλις αυτό εξαντληθεί, τότε δεν θα πρέπει να επιτρέπεται πλέον αυτό το είδος σκιάς».

Άλλοι θέλουν οι αρχές να το ρυθμίσουν αυτό, να περιορίσουν δηλαδή πόσες καμπάνες μπορούν να στηθούν στις παραλίες τους και σε ποια σημεία. Αλλά η Κλερ, κάτοικος του Σίδνεϊ, παρ' όλη την οργή της, ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τη ζυγαριά προς την άλλη κατεύθυνση και να αποκλείσει άλλους ανθρώπους από τη χρήση της παραλίας. «Δεν θέλεις να κάνεις και τεράστιο θέμα γι' αυτό, προφανώς… είναι απλώς η παραλία, προβλήματα του πρώτου κόσμου σωστά; Νομίζω ότι γενικά, πρέπει απλώς να προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί ο ένας με τον άλλον».


Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας - Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο
LIFO NEWSROOM