LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Αρνείται τις κατηγορίες για σεξ με ανήλικες ιερόδουλες, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή

Αρνείται τις κατηγορίες για σεξ με ανήλικες ιερόδουλες, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην διευθυντής αποστολής της Oxfam στην Αϊτή και το Τσαντ, ο 68χρονος Βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, υποστήριξε, χθες, ότι δεν οργάνωσε όργια με νεαρές πόρνες στην Αϊτή, απορρίπτοντας κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον του.

Η Oxfam βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι της ΜΚΟ που είχαν αναπτυχθεί στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό του 2010 είχαν συνευρεθεί με ανήλικες ιερόδουλες.

Πολλοί εργαζόμενοι της οργάνωσης κατηγορούνται επίσης για βιασμούς στη διάρκεια αποστολών στο Νότιο Σουδάν και για σεξουαλικές κακοποιήσεις στη Λιβερία.

Στόχος σειράς κατηγοριών, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στο Τσαντ και την Αϊτή, ήταν αντικείμενο ήδη από το 2004 μιας καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση όταν εργαζόταν στη Λιβερία για λογαριασμό της ΜΚΟ Merlin.

Μετά την Oxfam εργάστηκε στη γαλλική ΜΚΟ Action κατά της πείνας στο Μπανγκλαντές, αν και ο οργάνωση αυτή τονίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις καταγγελίες εναντίον του φαν Χάουβερμεϊρον.


«Δεν έχω πάει ποτέ σε οίκο ανοχής, σε νυχτερινό κέντρο ή μπαρ» στην Αϊτή, δήλωσε ο φαν Χάουβερμεϊρον σε τετρασέλιδη επιστολή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του βελγικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου VTM Nieuws.

«Άνδρες και γυναίκες έκαναν πολλές απόπειρες να εισέλθουν στο σπίτι μου, με κάθε είδους δικαιολογία για να ζητήσουν χρήματα, εργασία ή ακόμη να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Όμως ποτέ δεν υπέκυψα στα αιτήματά τους», τόνισε.

Ο πρώην αξιωματούχος της Oxfam παραδέχθηκε όμως, σε εσωτερική έρευνα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, ότι είχε ερωτικές επαφές στο σπίτι του τρεις φορές.

«Ήταν με μια ώριμη και αξιοσέβαστη κυρία, όχι ένα θύμα του σεισμού, ούτε πόρνη και δεν της έδωσα ποτέ χρήματα», διαβεβαίωσε ο Χάουβερμεϊρον, αν και πρόσθεσε ότι «ντρέπεται πολύ».

Η ηγεσία της ΜΚΟ κατηγορείται ότι απέκρυψε σκοπίμως το σκάνδαλο και ότι απέτρεψε σε εργαζόμενούς της εναντίον των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες να εργαστούν σε άλλες οργανώσεις, χωρίς να τις προειδοποιήσει.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες εναντίον της ΜΚΟ. Στόχος είναι «να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή» και οι ένοχοι «να τιμωρηθούν αναλόγως από τη δικαιοσύνη», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ροντρίγκες.


Εκπρόσωποι της Oxfam στην Αϊτή εκκλήθησαν χθες από τις αρχές της χώρας, όμως τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Ροντρίγκες, που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ενημερώθηκε για τα γεγονότα από τον Τύπο, η Oxfam δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ενημερώσει τις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM