Αρνείται τις κατηγορίες για σεξ με ανήλικες ιερόδουλες, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή

Αρνείται τις κατηγορίες για σεξ με ανήλικες ιερόδουλες, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην διευθυντής αποστολής της Oxfam στην Αϊτή και το Τσαντ, ο 68χρονος Βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, υποστήριξε, χθες, ότι δεν οργάνωσε όργια με νεαρές πόρνες στην Αϊτή, απορρίπτοντας κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον του.

Η Oxfam βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι της ΜΚΟ που είχαν αναπτυχθεί στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό του 2010 είχαν συνευρεθεί με ανήλικες ιερόδουλες.

Πολλοί εργαζόμενοι της οργάνωσης κατηγορούνται επίσης για βιασμούς στη διάρκεια αποστολών στο Νότιο Σουδάν και για σεξουαλικές κακοποιήσεις στη Λιβερία.

Στόχος σειράς κατηγοριών, ο πρώην διευθυντής της Oxfam στο Τσαντ και την Αϊτή, ήταν αντικείμενο ήδη από το 2004 μιας καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση όταν εργαζόταν στη Λιβερία για λογαριασμό της ΜΚΟ Merlin.

Μετά την Oxfam εργάστηκε στη γαλλική ΜΚΟ Action κατά της πείνας στο Μπανγκλαντές, αν και ο οργάνωση αυτή τονίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις καταγγελίες εναντίον του φαν Χάουβερμεϊρον.


«Δεν έχω πάει ποτέ σε οίκο ανοχής, σε νυχτερινό κέντρο ή μπαρ» στην Αϊτή, δήλωσε ο φαν Χάουβερμεϊρον σε τετρασέλιδη επιστολή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του βελγικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου VTM Nieuws.

«Άνδρες και γυναίκες έκαναν πολλές απόπειρες να εισέλθουν στο σπίτι μου, με κάθε είδους δικαιολογία για να ζητήσουν χρήματα, εργασία ή ακόμη να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Όμως ποτέ δεν υπέκυψα στα αιτήματά τους», τόνισε.

Ο πρώην αξιωματούχος της Oxfam παραδέχθηκε όμως, σε εσωτερική έρευνα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, ότι είχε ερωτικές επαφές στο σπίτι του τρεις φορές.

«Ήταν με μια ώριμη και αξιοσέβαστη κυρία, όχι ένα θύμα του σεισμού, ούτε πόρνη και δεν της έδωσα ποτέ χρήματα», διαβεβαίωσε ο Χάουβερμεϊρον, αν και πρόσθεσε ότι «ντρέπεται πολύ».

Η ηγεσία της ΜΚΟ κατηγορείται ότι απέκρυψε σκοπίμως το σκάνδαλο και ότι απέτρεψε σε εργαζόμενούς της εναντίον των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες να εργαστούν σε άλλες οργανώσεις, χωρίς να τις προειδοποιήσει.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες εναντίον της ΜΚΟ. Στόχος είναι «να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή» και οι ένοχοι «να τιμωρηθούν αναλόγως από τη δικαιοσύνη», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ροντρίγκες.


Εκπρόσωποι της Oxfam στην Αϊτή εκκλήθησαν χθες από τις αρχές της χώρας, όμως τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Ροντρίγκες, που όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ενημερώθηκε για τα γεγονότα από τον Τύπο, η Oxfam δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ενημερώσει τις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM