Αργεντινή: Στο στόχαστρο των αρχών η χήρα και ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ για ξέπλυμα χρήματος

Αργεντινή: Στο στόχαστρο των αρχών η χήρα και ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ για ξέπλυμα χρήματος Facebook Twitter
Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ.
0

Η χήρα και ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης της Αργεντινής -της χώρας όπου κατέφυγαν μετά τον θάνατο του διαβόητου κολομβιανού βαρόνου των ναρκωτικών- για ξέπλυμα χρήματος, γνωστοποίησαν δικαστικές πηγές.


Τους Βικτόρια Ενάο Βαγιέχος και Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ Ενάο, που απέκτησαν νέες ταυτότητες στην Αργεντινή μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του βαρόνου των ναρκωτικών το 1993, βαρύνουν υποψίες ότι λάμβαναν προμήθειες για φερόμενες εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων.


Τα ονόματά τους εμφανίζονται στα έγγραφα που αφορούν τις έρευνες στην κατοικία ενός αργεντινού μεσίτη, του Ματέο Κόρβο Ντολσέτ, ο οποίος κατηγορείται από την οικονομική αστυνομία για ξέπλυμα χρήματος ενός φερόμενου διακινητή ναρκωτικών, του κολομβιανού Χοσέ Πιεδράιτα Σεμπάγιος.


Σύμφωνα με τις αρχές της Αργεντινής, η χήρα και ο γιος του Εσκομπάρ ενήργησαν ως ενδιάμεσοι μεταξύ του μεσίτη και του διακινητή ναρκωτικών.


Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν αγαθά αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού, ανέφεραν δικαστικές πηγές. Έξι πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο περίπου τριάντα επιχειρήσεων.


Ο Ματέο Κόρβο Ντολσέτ δηλώνει αθώος και απορρίπτει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με νομιμοποίηση εσόδων που προήλθαν από διακίνηση ναρκωτικών.


Την εποχή της μεγάλης δόξας του, ο Πάμπλο Εσκομπάρ είχε φθάσει να διαθέτει την έβδομη μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο. Από την αμύθητη περιουσία που επισώρευσε ο βαρόνος των ναρκωτικών δεν απέμεινε απολύτως τίποτα, αφού οι εχθροί του, ορισμένοι από τους οποίους «παρίσταναν τους φίλους του στο παρελθόν» την μοιράστηκαν «σαν λάφυρα πολέμου», είχε διαβεβαιώσει το 2014 ο γιος του, που έχει πάρει το όνομα Σεμπαστιάν Μαροκίν.


«Αναγκαστήκαμε να αφήσουμε πίσω όλα του τα αγαθά και αναγνωρίζω» πως «αυτό μας επέτρεψε να ξαναρχίσουμε από το μηδέν», είχε εξηγήσει όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM