Αργεντινή: Πορεία υποστήριξης σε γιατρό που καταδικάστηκε - Είχε εμποδίσει θύμα βιασμού να κάνει άμβλωση

Αργεντινή: Πορεία υποστήριξης σε γιατρό που καταδικάστηκε - Είχε εμποδίσει θύμα βιασμού να κάνει άμβλωση Facebook Twitter
1

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Αργεντινή  — ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες — που εναντιώνονται στις αμβλώσεις σ έκαναν πορεία σε ένδειξη υποστήριξης σε έναν γιατρό που καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη της  χώρας διότι εμπόδισε μια νεαρή, θύμα βιασμού, να κάνει άμβλωση.

Ο Λεάντρο Ροδρίγκες Λάστρα, γυναικολόγος στην επαρχία Ρίο Νέγρο (νότια), καταδικάστηκε από δικαστήριο τον Μάιο. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου. Ο γιατρός, που συνεχίζει κανονικά την επαγγελματική του δραστηριότητα, ήταν παρών στη συγκέντρωση.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ένας γιατρός καταδικάζεται και ποινικοποιείται το ότι έσωσε όχι μόνο τη ζωή μιας μητέρας, αλλά κι εκείνη ενός μωρού 22 εβδομάδων και μισής. Αυτή είναι μια φρικαλεότητα (...) δυστυχώς, δεν μας απέμενε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να βγούμε στον δρόμο και να διαδηλώσουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάντο Σεσίν, γιατρός που κατέβηκε στη διαδήλωση για να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του.

Πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα», οι συγκεντρωμένοι, αισθητά λιγότεροι απ' ό,τι σε άλλες κινητοποιήσεις εναντίον των αμβλώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, φόραγαν μπλε σιέλ φουλάρια, σύμβολο της εναντίωσης στη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή.

«Είναι σίγουρο, ο Λεάντρο είναι αθώος», φώναζαν ρυθμικά οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Κάποιοι και κάποιες από

αυτούς κράταγαν κούκλες, που αναπαριστούσαν βρέφη, άλλοι εικονίσματα.

Τον Ιανουάριο του 2017, μια 19χρονη παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο στην επαρχία Ρίο Νέγρο, είπε πως πίστευε ότι είναι έγκυος και πως ήθελε να γίνει άμβλωση. Οι γιατροί της απάντησαν να επιστρέψει τον Μάρτιο για εξετάσεις. Στις αρχές Απριλίου, την είδε ο γυναικολόγος.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του γιατρού, η νεαρή του είπε τότε ότι είχε πάρει ένα χάπι που της είχε δοθεί από ΜΚΟ για να τερματίσει την κύηση. Ο γιατρός της έδωσε αμέσως φάρμακο για να διακόψει τη διαδικασία της άμβλωσης. Η 19χρονη νοσηλεύτηκε και γέννησε δύο μήνες αργότερα.

Η νεαρή είχε τονίσει επανειλημμένα στους γιατρούς ότι ήθελε να τερματίσει την εγκυμοσύνη.Ο νόμος που τελεί σε ισχύ στην Αργεντινή σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε κάποιες περιπτώσεις, συγκεκριμένα σε περιπτώσεις βιασμών ή κινδύνων για τη ζωή ή την υγεία της μέλλουσας μητέρας. Αλλά στην πράξη, ειδικά στις επαρχίες, όπου οι γιατροί είναι αντίθετοι, ακόμη και κορίτσια 10 ή 11 ετών γίνονται μητέρες, εξαιτίας της άρνησης των αρχών να γίνονται αμβλώσεις.

Το ζήτημα της άμβλωσης διχάζει βαθιά τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου η καθολική εκκλησία έχει τεράστια επιρροή. Το 2018, σχέδιο νόμου το οποίο νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις εγκρίθηκε από τη Βουλή, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία.

Παρόμοιο νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο την 29η Μαΐου. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, πολλές φορώντας τα πράσινα φουλάρια που συμβολίζουν τη στράτευση υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα σε ένδειξη υποστήριξης προς την πρωτοβουλία αυτή.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Άρα μια 19χρονη θέλησε να διακόψει την κύηση όταν το έμβρυο ήταν -αρχικα- τριών μηνων; Όλα καταλαβαίνω ότι αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικα;Αδυνατώ να μπω σε κρίση επί των λεπτομερειών. Σε κάθε περίπτωση, στον βιασμό η μητέρα οφείλει να έχει εν λευκώ δικαίωμα επιλογής.Ο γιατρός οφείλει να υπακούει στους νόμους της πατρίδας του. Οι νόμοι είναι πάνω απο την συνείδηση. Ο γιατρός οφείλει, αν όντως ισχύει ο βιασμός, απλά να αποδεχθεί την ποινή του.Ακριβώς σαν τους αναρχικούς που βάζουν βόμβες. Εχεις δικαιωμα να παραβεις τον νόμο. Αποδεχόμενος όμως την ποινή.