Αργεντινή: Το ΔΝΤ εξακολουθεί να καθυστερεί τη δόση περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Αργεντινή: Το ΔΝΤ εξακολουθεί να καθυστερεί τη δόση περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών Facebook Twitter
0

Με άδεια χέρια έφυγε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του με το ΔΝΤ, στην οποία παρέστη κι ο ίδιος, προκειμένου να εκταμιευθεί η καθυστερούμενη δόση 5,4 δισ. δολαρίων του δανείου που έχει συνάψει με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Ο ασκών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ για την ΕΚΤ, δεν θέλησε να δεσμευθεί για άμεση εκταμίευση της δόσης(τμήματος του δανείου 57 δισ. δολαρίων που συνήψε ο Μάκρι με το Ταμείο το 2018), τουλάχιστον όχι πριν τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ώστε να διαπιστωθεί ποιος θα είναι πρόεδρος της Αργεντινής, έπειτα από την συντριπτική επικράτηση του περονιστή Αλβέρτο Φερνάντες στις προκριματικές του Αυγούστου.

Η Αργεντινή επείγεται να λάβει τη δόση, καθώς πριν τα τέλη του χρόνου οφείλει να καταβάλλει 8 δισ. δολάρια σε ωριμάνσεις οφειλών του χρέους της. Έχει περιθώριο να περιμένει ακόμη λίγες εβδομάδες την εκταμίευσή της από το ΔΝΤ, εάν όμως δεν φθάσουν τα δολάρια από την Ουάσιγκτον θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Στη χειρότερη των υποθέσεων δε, εάν δηλ. το ΔΝΤ αποφασίσει να διακρατήσει το 22% του δανείου που εναπομένει να διαθέσει, τότε η χώρα βρίσκεται προ των πυλών νέας «χρεοκοπίας» όπως το 2001.

Μολονότι αυτή δεν αποτελεί την κυρίαρχη υπόθεση, η κατάσταση ήδη είναι δύσκολη, καθώς ο Λίπτον αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου για να δει με ποιόν θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου. Όποιος κι εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, η Αργεντινή είναι απίθανο να αποπληρώσει τα χρήματα μεταξύ 2021-23 όπως ορίζεται στην αρχική συμφωνία. Ιδίως μετά την αρνητική αξιολόγηση της πορείας του τον περασμένο Αύγουστο και τον δυσοίωνο χρησμό της Λαγκάρντ, η οποία ήταν εκείνη που ένθερμα υποστήριξε την χορήγηση του δανείου και μόλις χθες δήλωσε «με την Αργεντινή κάναμε ό,τι καλύτερο μπορέσαμε».

Η Αργεντινή μπορεί μεν να εκπλήρωσε στο ακέραιο όλες τις δημοσιονομικές και νομισματικές απαιτήσεις που της επέβαλε το ΔΝΤ για να της χορηγήσει το δάνειο των 57 δισ. όμως στην Ουάσινγκτον το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό γι' αυτήν. Υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ τους κι ο ίδιος ο Λίπτον, είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τη χορήγηση ενός δανείου τέτοιου ύψους σε μία χώρα «υψηλού κινδύνου». Τώρα επιδιώκουν περισσότερες εγγυήσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Ο Μάκρι εξήλθε από τη συνάντηση με το ΔΝΤ σκυθρωπός και δεν θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους: «όλα πήγαν καλά», περιορίσθηκε να δηλώσει ενώ επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του. Ίσως το ταξίδι του αυτό στη Νέα Υόρκη να είναι και το τελευταίο του ως πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM