Αποζημίωση 800.000 δολ. σε θύμα του παιδεραστή David Cyprys

Αποζημίωση 800.000 δολ. σε θύμα του παιδεραστή David Cyprys Facebook Twitter
Ο ακτιβιστής Manny Waks που έπεσε θύμα κακοποίησης σε ηλικία 13 ετών
0

Τον ποσό των 800.000 δολαρίων εκδίκασε δικαστήριο της Αυστραλίας, στον Manny Waks, θύμα του παιδεραστή David Cyprys στη συναγωγή Elwood και στο κέντρο Chabad Yeshivah της Μελβούρνης.

Ο Manny Waks ήταν περίπου 13 ετών όταν κακοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Cyprys στη συναγωγή του Elwood ενώ κακοποιήθηκε επίσης και στο κέντρο Chabad Yeshivah στη Μελβούρνη. Ο Cyprys είχε πολλούς ρόλους στο κέντρο Chabad Yeshivah. Μεταξύ άλλων υπήρξε φροντιστής, φύλακας ασφαλείας και καθηγητής πολεμικών τεχνών ενώ, επίσης, ήταν υπεύθυνος και για κατασκηνώσεις νέων. Κακοποιούσε τον Waks για περίπου δύο χρόνια, μέχρι το 1990.

Το 2013 δικαστήριο της Μελβούρνης έκρινε τον Cyprys ένοχο για πέντε κατηγορίες βιασμού του ίδιου παιδιού. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Cyprys δήλωσε ένοχος για δώδεκα ακόμα κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια σε άλλα παιδιά. Ενώ τα άλλα θύματα Cyprys μήνυσαν το Chabad Yeshivah, ο Waks είναι το πρώτο θύμα που μήνυσε τον ίδιο τον Cyprys. Οι αποζημιώσεις που θα λάβει ο Waks ανέρχονται συνολικά σε 800.000 δολάρια. Το δικαστήριο έκανε λόγο για συμπεριφορές που οδήγησαν στην ταπείνωση και τον ψυχικό τραυματισμό του θύματος.

«[Ο Waks] περιγράφει ημέρες όπου τον καταλάμβανε μια αίσθηση παράλυσης και δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε επίπεδο», αναφέρει η δικαστής Jacinta Forbes. Το 2016 ο Waks, ο οποίος πλέον ζει στο Ισραήλ, ίδρυσε το Kol v'Oz, μία ομάδα υποστήριξης για θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντός της εβραϊκής κοινότητας. Ο ίδιος περιέγραψε τη δικαστική απόφαση ως «ορόσημο στην πορεία ζωής του». 

«Ήμουν αποφασισμένος να προσφύγω στη δικαιοσύνη εναντίον του Cyprys με όποιο τρόπο μπορούσα. Αυτός ο κατ' εξακολούθηση παιδεραστής δεν εξέφρασε ποτέ τύψεις και δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες του για την καταστροφική κακομεταχείριση ενάντια σε τόσα παιδιά», ανέφερε. «Ακόμη χειρότερα, έχει τραυματίσει περαιτέρω μερικά από τα θύματά του, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αμφισβητώντας τις υποθέσεις στο δικαστήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Waks ο οποίος σημείωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι τα περισσότερα θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης δεν δικαιώνονται ποτέ. 

Ο Waks υποστηρίζει επίσης ότι είχε κακοποιηθεί και από τον γιο ενός ανώτερου ραβίνου, τον οποίο έχει επίσης μηνύσει. Ο ίδιος, ως διευθύνων σύμβουλος της Kol v'Oz, έχει ενεργό ρόλο στη υπόθεση της Malka Leifer, μίας πρώην διευθύντριας του σχολείου θηλέων Adass Israel στη Μελβούρνη που κατέφυγε στο Ισραήλ το 2008 όταν κατηγορήθηκε για παιδική κακοποίηση. Τα φερόμενα ως θύματά της αγωνίζονται για την επιστροφή της στην Αυστραλία όπου και αντιμετωπίζει 74 κατηγορίες για επιθέσεις και βιασμό. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM