Αποζημίωση 800.000 δολ. σε θύμα του παιδεραστή David Cyprys

Αποζημίωση 800.000 δολ. σε θύμα του παιδεραστή David Cyprys Facebook Twitter
Ο ακτιβιστής Manny Waks που έπεσε θύμα κακοποίησης σε ηλικία 13 ετών
0

Τον ποσό των 800.000 δολαρίων εκδίκασε δικαστήριο της Αυστραλίας, στον Manny Waks, θύμα του παιδεραστή David Cyprys στη συναγωγή Elwood και στο κέντρο Chabad Yeshivah της Μελβούρνης.

Ο Manny Waks ήταν περίπου 13 ετών όταν κακοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Cyprys στη συναγωγή του Elwood ενώ κακοποιήθηκε επίσης και στο κέντρο Chabad Yeshivah στη Μελβούρνη. Ο Cyprys είχε πολλούς ρόλους στο κέντρο Chabad Yeshivah. Μεταξύ άλλων υπήρξε φροντιστής, φύλακας ασφαλείας και καθηγητής πολεμικών τεχνών ενώ, επίσης, ήταν υπεύθυνος και για κατασκηνώσεις νέων. Κακοποιούσε τον Waks για περίπου δύο χρόνια, μέχρι το 1990.

Το 2013 δικαστήριο της Μελβούρνης έκρινε τον Cyprys ένοχο για πέντε κατηγορίες βιασμού του ίδιου παιδιού. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Cyprys δήλωσε ένοχος για δώδεκα ακόμα κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια σε άλλα παιδιά. Ενώ τα άλλα θύματα Cyprys μήνυσαν το Chabad Yeshivah, ο Waks είναι το πρώτο θύμα που μήνυσε τον ίδιο τον Cyprys. Οι αποζημιώσεις που θα λάβει ο Waks ανέρχονται συνολικά σε 800.000 δολάρια. Το δικαστήριο έκανε λόγο για συμπεριφορές που οδήγησαν στην ταπείνωση και τον ψυχικό τραυματισμό του θύματος.

«[Ο Waks] περιγράφει ημέρες όπου τον καταλάμβανε μια αίσθηση παράλυσης και δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε επίπεδο», αναφέρει η δικαστής Jacinta Forbes. Το 2016 ο Waks, ο οποίος πλέον ζει στο Ισραήλ, ίδρυσε το Kol v'Oz, μία ομάδα υποστήριξης για θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντός της εβραϊκής κοινότητας. Ο ίδιος περιέγραψε τη δικαστική απόφαση ως «ορόσημο στην πορεία ζωής του». 

«Ήμουν αποφασισμένος να προσφύγω στη δικαιοσύνη εναντίον του Cyprys με όποιο τρόπο μπορούσα. Αυτός ο κατ' εξακολούθηση παιδεραστής δεν εξέφρασε ποτέ τύψεις και δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες του για την καταστροφική κακομεταχείριση ενάντια σε τόσα παιδιά», ανέφερε. «Ακόμη χειρότερα, έχει τραυματίσει περαιτέρω μερικά από τα θύματά του, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αμφισβητώντας τις υποθέσεις στο δικαστήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Waks ο οποίος σημείωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι τα περισσότερα θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης δεν δικαιώνονται ποτέ. 

Ο Waks υποστηρίζει επίσης ότι είχε κακοποιηθεί και από τον γιο ενός ανώτερου ραβίνου, τον οποίο έχει επίσης μηνύσει. Ο ίδιος, ως διευθύνων σύμβουλος της Kol v'Oz, έχει ενεργό ρόλο στη υπόθεση της Malka Leifer, μίας πρώην διευθύντριας του σχολείου θηλέων Adass Israel στη Μελβούρνη που κατέφυγε στο Ισραήλ το 2008 όταν κατηγορήθηκε για παιδική κακοποίηση. Τα φερόμενα ως θύματά της αγωνίζονται για την επιστροφή της στην Αυστραλία όπου και αντιμετωπίζει 74 κατηγορίες για επιθέσεις και βιασμό. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM