LIVE!

Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν

Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / EPA
0

Αποφυλακίστηκε την Τετάρτη, καταβάλλοντας εγγύηση 9 εκατομμυρίων δολαρίων, ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν.

Φορώντας μια στολή εργάτη, μάσκα στο πρόσωπο, ένα γαλάζιο καπελάκι και γυαλιά, ο Γκοσν βγήκε από το Κέντρο Κράτησης του Τόκιο και μπήκε σε ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ πολλοί από τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία που ήταν συγκεντρωμένα έξω από τη φυλακή φάνηκαν να μην τον αναγνωρίζουν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν.

Ο πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας βρισκόταν έγκλειστος σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς θέρμανση στο κέντρο κράτησης για περισσότερες από 100 ημέρες από τις 19 Νοεμβρίου που συνελήφθη για κατηγορίες τις οποίες ο Γκοσν χαρακτήρισε «χωρίς αξία».

Το δικαστήριο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο Γκοσν κατέβαλε την εγγύηση ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων – από τις υψηλότερες που έχουν καταβληθεί ποτέ στην Ιαπωνία – αφού απέρριψε την τελευταία έφεση των εισαγγελέων για παράταση της κράτησής του.

Ο Γκοσν, που είναι επίσης πρώην πρόεδρος της Renault και της Mitsubishi Motors, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού δεσμεύτηκε να παραμείνει στο Τόκιο, να παραδώσει το διαβατήριο του στον δικηγόρο του και να τεθεί υπό εκτεταμένη επιτήρηση. Συμφώνησε να τοποθετηθούν κάμερες στις εισόδους και εξόδους της οικίας του ενώ του απαγορεύθηκε να χρησιμοποιεί το ίντερνετ καθώς και να στέλνει ή να λαμβάνει γραπτά μηνύματα. Επιπλέον του απαγορεύθηκε να επικοινωνεί με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ του επετράπη περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του δικηγόρου του.

Ο Γκοσν βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για απιστία και υποβολή ψευδών στοιχείων για τα εισοδήματά του από μισθούς στη Nissan για σχεδόν μία δεκαετία. Εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως 15 έτη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Είμαι αθώος και απολύτως δεσμευμένος στο να υπερασπιστώ με σθένος τον εαυτό μου σε μια δίκαιη δίκη απέναντι σε αυτές τις αβάσιμες και χωρίς αξία κατηγορίες», ανέφερε ο Γκοσν σε σημερινή του ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, ο Γκοσν προσέλαβε τον δικηγόρο Γιουνιχίρο Χιρονάκα, που του έχει δοθεί το προσωνύμιο «the Razor» για την επιτυχία του να εξασφαλίζει αθωωτικές αποφάσεις σε μια σειρά από πολύκροτες υποθέσεις, αντικαθιστώντας τον Μοτονάρι Οτσούρου.

Ο διορισμός του Χιρονάκα αποτελεί ένδειξη για μια στροφή σε μία περισσότερο επιθετική υπερασπιστική στρατηγική. Ο ίδιος έχει πει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Γκοσν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως ένα εσωτερικό θέμα της εταιρίας και ότι η Ιαπωνία υπερβαίνει τους διεθνείς κανόνες κρατώντας στη φυλακή τον πελάτη του.

Η υπόθεση έχει φέρει στο προσκήνιο το ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης για ποινικές υποθέσεις, που επιτρέπει οι ύποπτοι να κρατούνται για μεγάλα διαστήματα και απαγορεύει στους συνηγόρους να είναι παρόντες κατά τις ανακρίσεις, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες την ημέρα.

Ενώ η εγγύηση είναι ένα σημαντικό βήμα, ο Γκοσν συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης όπου το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων φθάνει το 99,9%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM