Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν

Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / EPA
0

Αποφυλακίστηκε την Τετάρτη, καταβάλλοντας εγγύηση 9 εκατομμυρίων δολαρίων, ο πρώην πρόεδρος της Nissan, Κάρλος Γκοσν.

Φορώντας μια στολή εργάτη, μάσκα στο πρόσωπο, ένα γαλάζιο καπελάκι και γυαλιά, ο Γκοσν βγήκε από το Κέντρο Κράτησης του Τόκιο και μπήκε σε ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ πολλοί από τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία που ήταν συγκεντρωμένα έξω από τη φυλακή φάνηκαν να μην τον αναγνωρίζουν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν.

Ο πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας βρισκόταν έγκλειστος σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς θέρμανση στο κέντρο κράτησης για περισσότερες από 100 ημέρες από τις 19 Νοεμβρίου που συνελήφθη για κατηγορίες τις οποίες ο Γκοσν χαρακτήρισε «χωρίς αξία».

Το δικαστήριο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο Γκοσν κατέβαλε την εγγύηση ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων – από τις υψηλότερες που έχουν καταβληθεί ποτέ στην Ιαπωνία – αφού απέρριψε την τελευταία έφεση των εισαγγελέων για παράταση της κράτησής του.

Ο Γκοσν, που είναι επίσης πρώην πρόεδρος της Renault και της Mitsubishi Motors, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού δεσμεύτηκε να παραμείνει στο Τόκιο, να παραδώσει το διαβατήριο του στον δικηγόρο του και να τεθεί υπό εκτεταμένη επιτήρηση. Συμφώνησε να τοποθετηθούν κάμερες στις εισόδους και εξόδους της οικίας του ενώ του απαγορεύθηκε να χρησιμοποιεί το ίντερνετ καθώς και να στέλνει ή να λαμβάνει γραπτά μηνύματα. Επιπλέον του απαγορεύθηκε να επικοινωνεί με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ του επετράπη περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του δικηγόρου του.

Ο Γκοσν βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για απιστία και υποβολή ψευδών στοιχείων για τα εισοδήματά του από μισθούς στη Nissan για σχεδόν μία δεκαετία. Εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως 15 έτη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Είμαι αθώος και απολύτως δεσμευμένος στο να υπερασπιστώ με σθένος τον εαυτό μου σε μια δίκαιη δίκη απέναντι σε αυτές τις αβάσιμες και χωρίς αξία κατηγορίες», ανέφερε ο Γκοσν σε σημερινή του ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, ο Γκοσν προσέλαβε τον δικηγόρο Γιουνιχίρο Χιρονάκα, που του έχει δοθεί το προσωνύμιο «the Razor» για την επιτυχία του να εξασφαλίζει αθωωτικές αποφάσεις σε μια σειρά από πολύκροτες υποθέσεις, αντικαθιστώντας τον Μοτονάρι Οτσούρου.

Ο διορισμός του Χιρονάκα αποτελεί ένδειξη για μια στροφή σε μία περισσότερο επιθετική υπερασπιστική στρατηγική. Ο ίδιος έχει πει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Γκοσν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως ένα εσωτερικό θέμα της εταιρίας και ότι η Ιαπωνία υπερβαίνει τους διεθνείς κανόνες κρατώντας στη φυλακή τον πελάτη του.

Η υπόθεση έχει φέρει στο προσκήνιο το ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης για ποινικές υποθέσεις, που επιτρέπει οι ύποπτοι να κρατούνται για μεγάλα διαστήματα και απαγορεύει στους συνηγόρους να είναι παρόντες κατά τις ανακρίσεις, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες την ημέρα.

Ενώ η εγγύηση είναι ένα σημαντικό βήμα, ο Γκοσν συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης όπου το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων φθάνει το 99,9%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM