Αποφυλακίστηκε η Αχέντ Ταμίμι, με τη συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς

Αποφυλακίστηκε η Αχέντ Ταμίμι, με τη συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι ήταν ανάμεσα στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν χθες, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για εκεχειρία

Η 22χρονη Αχέντ Ταμίμι, μία από τις πιο γνωστές Παλαιστίνιες ακτιβίστριες, αποτελεί από την εφηβική ηλικία της ένα σύμβολο των διαμαρτυριών κατά της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη. 

Χθες απελευθερώθηκαν 14 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς και σε αντάλλαγμα αποφυλακίστηκαν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Σε βίντεο μετά την απελευθέρωσή της, η Αχέντ Ταμίμι είναι στην αγκαλιά της μητέρας της, περιτριγυρισμένη από υποστηρικτές. Μια γυναίκα την αγκαλιάζει και της λέει να είναι δυνατή. «Βεβαίως, πάντα είμαι δυνατή», απαντά η 22χρονη. 

Αχέντ Ταμίμι: 3 εβδομάδες σε φυλακή, δίχως να της απαγγελθούν κατηγορίες

Η πιο πρόσφατη σύλληψη της Αχέντ Ταμίμι έγινε στις 6 Νοεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα αφού ξέσπασε ο πόλεμος του Ιασραήλ με τη Χαμάς. 

Ήταν ανάμεσα στους πολλούς Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη στις αρχές Νοεμβρίου, με την υποψία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική δραστηριότητα και υποκίνηση σε βία», σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, οι IDF ανάρτησαν φωτογραφία, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για story που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Ταμίμι στο Instagram, το οποίο περιείχε απειλές για εποίκους στη Δυτική Όχθη. 

Η μητέρα της 22χρονης, Ναριμάν Ταμίμι, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε στην Washington Post πως η κόρη της δεν έγραψε την ανάρτηση. Συμπλήρωσε πως ο πιο πρόσφατος λογαριασμός της Αχέντ Ταμίμι στο Instagram «χακαρίστηκε πριν από 10 μήνες». Μία εβδομάδα πριν από την 22χρονη είχε συλληφθεί ο πατέρας της, Μπασέμ Ταμίμι. 

Για περίπου τρεις εβδομάδες η Αχέντ Ταμίμι κρατούνταν σε φυλακή κοντά στη Χάιφα, δίχως να της απαγγελθούν κατηγορίες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μαχμούντ Χασάν, η 22χρονη ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψής της. Ο πατέρας της παραμένει φυλακισμένος, δίχως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. 

Η Αχέντ Ταμίμι έγινε γνωστή διεθνώς έπειτα από βίντεο στο οποίο χαστούκιζε και κλωτσούσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, στο χωριό της Νάμπι Σαλέχ, το 2017. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, οι στρατιώτες αυτοί ήταν ανάμεσα σε εκείνους που λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν πυροβολήσει τον εξάδελφό της. 

Έμεινε στη φυλακή για οχτώ μήνες. Η φυλάκισή της έστρεψε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο θέμα των ανήλικων Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Αφού εξέτισε την ποινή της, την υποδέχθηκαν σαν ηρωίδα στο χωριό της. «Όποιος επιλέγει αυτό το μονοπάτι πρέπει να προετοιμαστεί να μπει στη φυλακή», είχε πει τότε. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τα Cybercabs, αυτόνομα οχήματα δύο θέσεων που θα μεταφέρουν επιβάτες χωρίς τιμόνι ή πεντάλ
LIFO NEWSROOM
βηρυτος

Διεθνή / Πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού

Ο Guardian επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ