ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Από λιμό πλήττεται το Νότιο Σουδάν - Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα

Από λιμό πλήττεται το Νότιο Σουδάν - Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα Facebook Twitter
0

Από λιμό πλήττονται κάποιες από τις περιοχές του Νοτίου Σουδάν όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, με έναν αξιωματούχο να τονίζει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα από τον Ιούλιο.

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Έκτοτε οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει έχουν διχάσει τη χώρα μεταξύ δύο φυλών, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενοκτονίας.

Οι συγκρούσεις εμπόδισαν πολλούς χωρικούς να μαζέψουν τη σοδειά τους, ενώ ο πληθωρισμός που ξεπέρασε το 800% πέρυσι έχει ανεβάσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τόσο που οι περισσότεροι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Επίσης κάποιες περιοχές της χώρας επλήγησαν από ξηρασία.

«Στην ευρύτερη Πολιτεία Γιούνιτι, κάποιες κομητείες κατατάσσονται στην κλίμακα του λιμού ή (...) κινδυνεύουν από λιμό», δήλωσε ο Αϊσάια Τσολ Αρουάι, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του Νότιου Σουδάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Τζούμπα.

Ο Αρουάι επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις του εμφυλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και τη χαμηλή γεωργική παραγωγή αναμένεται να βυθίσουν 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην «οικονομική ανασφάλεια» μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια ως τον Ιούλιο.

«Ο λιμός έχει αναχθεί σε μια τραγική πραγματικότητα για το Νότιο Σουδάν. Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Σερζ Τισό εκπρόσωπος στη χώρα του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιμός κηρύσσεται όταν τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών σε μια περιοχή αντιμετωπίζουν ακραίες ελλείψεις τροφίμων, ο οξύς υποσιτισμός ξεπερνά το 30% και δύο ή περισσότεροι άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά λόγω ασιτίας.

Εξαιτίας των μαχών μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και αυτών του αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Νουρ, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενοι εκτοπισμοί προκαλούν «ενισχυμένο κίνδυνο παρατεταμένης υποπαραγωγής τροφίμων ως το 2018».

Σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν διαθέτει μόλις 200 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ το μέγεθός του ισοδυναμεί με αυτό της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας. Οι συγκρούσεις επίσης δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας, οι αποθήκες έχουν λεηλατηθεί και πολλοί εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτωθεί.

Αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση του Κιρ δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα με μαζικές παραιτήσεις. Δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού παραιτήθηκαν επικαλούμενοι τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μεροληψία υπέρ μελών της ίδιας φυλής με τον πρόεδρο και άλλες κατηγορίες.

Στρατιώτες της φυλής Ντίνκα απέφευγαν την τιμωρία για εγκλήματα όπως φόνοι και βιασμοί, κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Χαλίντ Όνο Λοκι, ένας από τους αξιωματικούς που παραιτήθηκε.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αποσκίρτησε και εντάχθηκε στις τάξεις των υποστηρικτών του Μάκαρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM