Απεσταλμένος ΟΗΕ: Η ρωσοτουρκική συμφωνία θα είναι «προσωρινή»

Απεσταλμένος ΟΗΕ: Η ρωσοτουρκική συμφωνία θα είναι «προσωρινή» Facebook Twitter
0

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποστήριξε σήμερα ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία στη βορειοανατολική Συρία θα είναι «προσωρινή», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

«Ελπίζω ότι η εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία θα τηρηθεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο» είπε ο Γκάιρ Πέντερσεν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Οι κοινές περιπολίες των Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στην παραμεθόριο ζώνη στη βόρεια Συρία «αναμένεται να είναι προσωρινές», σημείωσε ο ίδιος. «Και δεν υπάρχει καμία διαφωνία επ' αυτού» διαβεβαίωσε.

Περίπου 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων. Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατάφερε να συγκαλέσει, από τις 30 Οκτωβρίου, στη Γενεύη τη Συνταγματική Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να εργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους από το 2011. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να συνοδευτεί από περαιτέρω αποφυλακίσεις κρατουμένων, τόνισε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

«Είναι η πρώτη φορά» στα 8,5 χρόνια της σύρραξης που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση «κατέληξαν σε μια συμφωνία», υπογράμμισε. Η Επιτροπή περιλαμβάνει 150 μέλη, εκ των οποίων τα 50 τα έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τα 50 η αντιπολίτευση και τα 50 ο ΟΗΕ για να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Υπό την πίεση της Τουρκίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Μαργαρίτα: Ποια είναι η «Θεία Νταίζη» της Ευρώπης- «Μην μας θάψετε μαζί», είπε ο άντρας της

Διεθνή / Βασίλισσα Μαργαρίτα: Ποια είναι η κακότροπη «θεία Νταίζη» της Ευρώπης- «Μην μας θάψετε μαζί», είχε πει ο άντρας της

Πώς η βασίλισσα της Δανίας εξελίχθηκε από ένα κακότροπο κορίτσι σε μια καλλιτέχνιδα με σπουδές στο Κέιμπριτζ και μανιώδη καπνίστρια εν μέσω μιας ταραχώδους σχέσης με τον σύζυγό της
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ