Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης Facebook Twitter
Φωτ.: Columbia University
0

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει την αυξανόμενη πίεση της κυβέρνησης Τραμπ στα αμερικανικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποχώρηση της προσωρινής προέδρου Κατρίνα Άρμστρονγκ, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποδοχή από τη διοίκηση των αυστηρών απαιτήσεων του Λευκού Οίκου, προκειμένου να ανακτηθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη θέση της τοποθετήθηκε ως προσωρινή πρόεδρος η δημοσιογράφος και πρώην συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, Κλερ Σίπμαν, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον αλλά και να αποφευχθεί περαιτέρω διαρροή πόρων.

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα πρακτικά της συνάντησης διέρρευσαν στον Τύπο αλλά και στην κυβέρνηση Τραμπ, προκαλώντας νέα ένταση.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την παραίτηση «σημαντικό βήμα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων» με το πανεπιστήμιο, χωρίς να αποκαλύψει το πλήρες εύρος των λόγων πίσω από την απομάκρυνσή της.

Στο στόχαστρο η «επιείκεια» έναντι του αντισημιτισμού

Το Columbia, που αποτέλεσε επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά του πολέμου στη Γάζα την περασμένη άνοιξη, δέχθηκε κατηγορίες από τη μία πλευρά για ανεκτικότητα στον αντισημιτισμό και από την άλλη για φίμωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η κυβέρνηση Τραμπ απαίτησε δραστικά μέτρα, μεταξύ αυτών την παρουσία 36 αστυνομικών με δικαίωμα σύλληψης στο campus, νέα εποπτεία στο τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών και αυστηρό ορισμό του αντισημιτισμού.

Αν και η διοίκηση της Άρμστρονγκ υλοποίησε τα αιτήματα, αποφεύγοντας μάλιστα να προσφύγει δικαστικά κατά της διακοπής της χρηματοδότησης —κάτι που πολλοί θεωρούσαν εφικτό—, η στάση της επικρίθηκε έντονα από καθηγητές και φοιτητές.

Η περίπτωση του Columbia αποτελεί μέρος ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής. Πρόσφατα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αναστολή 175 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με αφορμή τη συμμετοχή τρανς γυναίκας στην ομάδα κολύμβησης γυναικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ, δια της υπουργού Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον, έχει διαμηνύσει ότι θα ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στη χρηματοδότηση πανεπιστημίων που, όπως υποστηρίζει, αποτυγχάνουν να προστατεύσουν Εβραίους φοιτητές και να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά φαινόμενα.

Η επόμενη μέρα στο Columbia

Η νέα πρόεδρος, Κλερ Σίπμαν, αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διοίκηση του ιδρύματος, με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τιμ Γουόλμπεργκ να τονίζει: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία, αλλά θα έχουμε τα μάτια μας στραμμένα επάνω σας».

Από την πλευρά τους, φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εκφράζουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρατική παρέμβαση. «Η παραίτηση και η απειλή διακοπής της χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με λόγους περί απελάσεων, δείχνουν ότι το Columbia λυγίζει μπροστά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης αντί να υπερασπίζεται τις αξίες του», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταπτυχιακός φοιτητής της σχολής μηχανικών.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM