Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης Facebook Twitter
Φωτ.: Columbia University
0

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει την αυξανόμενη πίεση της κυβέρνησης Τραμπ στα αμερικανικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποχώρηση της προσωρινής προέδρου Κατρίνα Άρμστρονγκ, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποδοχή από τη διοίκηση των αυστηρών απαιτήσεων του Λευκού Οίκου, προκειμένου να ανακτηθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη θέση της τοποθετήθηκε ως προσωρινή πρόεδρος η δημοσιογράφος και πρώην συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, Κλερ Σίπμαν, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον αλλά και να αποφευχθεί περαιτέρω διαρροή πόρων.

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα πρακτικά της συνάντησης διέρρευσαν στον Τύπο αλλά και στην κυβέρνηση Τραμπ, προκαλώντας νέα ένταση.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την παραίτηση «σημαντικό βήμα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων» με το πανεπιστήμιο, χωρίς να αποκαλύψει το πλήρες εύρος των λόγων πίσω από την απομάκρυνσή της.

Στο στόχαστρο η «επιείκεια» έναντι του αντισημιτισμού

Το Columbia, που αποτέλεσε επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά του πολέμου στη Γάζα την περασμένη άνοιξη, δέχθηκε κατηγορίες από τη μία πλευρά για ανεκτικότητα στον αντισημιτισμό και από την άλλη για φίμωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η κυβέρνηση Τραμπ απαίτησε δραστικά μέτρα, μεταξύ αυτών την παρουσία 36 αστυνομικών με δικαίωμα σύλληψης στο campus, νέα εποπτεία στο τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών και αυστηρό ορισμό του αντισημιτισμού.

Αν και η διοίκηση της Άρμστρονγκ υλοποίησε τα αιτήματα, αποφεύγοντας μάλιστα να προσφύγει δικαστικά κατά της διακοπής της χρηματοδότησης —κάτι που πολλοί θεωρούσαν εφικτό—, η στάση της επικρίθηκε έντονα από καθηγητές και φοιτητές.

Η περίπτωση του Columbia αποτελεί μέρος ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής. Πρόσφατα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αναστολή 175 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με αφορμή τη συμμετοχή τρανς γυναίκας στην ομάδα κολύμβησης γυναικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ, δια της υπουργού Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον, έχει διαμηνύσει ότι θα ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στη χρηματοδότηση πανεπιστημίων που, όπως υποστηρίζει, αποτυγχάνουν να προστατεύσουν Εβραίους φοιτητές και να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά φαινόμενα.

Η επόμενη μέρα στο Columbia

Η νέα πρόεδρος, Κλερ Σίπμαν, αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διοίκηση του ιδρύματος, με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τιμ Γουόλμπεργκ να τονίζει: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία, αλλά θα έχουμε τα μάτια μας στραμμένα επάνω σας».

Από την πλευρά τους, φοιτητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εκφράζουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρατική παρέμβαση. «Η παραίτηση και η απειλή διακοπής της χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με λόγους περί απελάσεων, δείχνουν ότι το Columbia λυγίζει μπροστά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης αντί να υπερασπίζεται τις αξίες του», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταπτυχιακός φοιτητής της σχολής μηχανικών.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ