Ανοίγει και το μέτωπο με Παναμά για τη Διώρυγα ο Τραμπ: Ζήτησε «αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές» 

Ανοίγει και το μέτωπο με Παναμά για τη Διώρυγα ο Τραμπ: Ζήτησε «αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές»  Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ανοίγει και το μέτωπο με τον Παναμά για την κυριαρχία της Διώρυγας ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς φέρεται να ζήτησε «αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές» για να την καταλάβει.

Η κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε επίσημα από το Πεντάγωνο να καταρτίσει και να της παρουσιάσει «αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές» για τη διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή του η Ουάσιγκτον να «πάρει πίσω» την καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο διώρυγα, προκαλώντας αντιδράσεις. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι ο Παναμάς είχε συμφωνήσει σε «κάποια πράγματα», έπειτα από τις επανειλημμένες απειλές του να αναλάβει τον έλεγχο της διώρυγας που αποτελεί αρτηρία ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές.

«Η Διώρυγα κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδόθηκε στον Παναμά το 1999», υπενθύμισε τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπονοώντας τη στρατηγική σημασία της για την Ουάσινγκτον. Στην εναρκτήρια ομιλία της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ είχε αναφερθεί στον Παναμά, λέγοντας ότι έχει παραβιαστεί το πνεύμα της συνθήκης που υπέγραψε ο Τζίμι Κάρτερ το 1977 και αφορούσε την παραχώρηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά το 1999.

«Μας φέρθηκαν πολύ άσχημα από αυτό το ανόητο δώρο που δεν έπρεπε ποτέ να γίνει, και η υπόσχεση του Παναμά προς εμάς έχει αθετηθεί. Ο σκοπός της συμφωνίας μας και το πνεύμα της συνθήκης μας έχουν παραβιαστεί πλήρως. Τα αμερικανικά πλοία επιβαρύνονται σοβαρά και δεν τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή μορφή, και αυτό περιλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, και πάνω απ' όλα, η Κίνα εκμεταλλεύεται τη Διώρυγα του Παναμά, και δεν την δώσαμε εμείς στην Κίνα. Την δώσαμε στον Παναμά και την παίρνουμε πίσω» δήλωσε ο Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ είχαν προκαλέσει την οργή του προέδρου του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο: «Το κανάλι είναι και θα παραμείνει του Παναμά και η διοίκησή του θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Παναμά όσον αφορά τη μόνιμη ουδετερότητά του» είπε σε δήλωσή του αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM