Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου από πανώλη

Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου από πανώλη Facebook Twitter
0

Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών έχασε τη ζωή του από πανώλη στην Γιούτα των ΗΠΑ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ οι αρχές έκαναν λόγο περί ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων της ασθένειας. Ο άνδρας πιστεύεται πως μολύνθηκε στην ύπαιθρο, καθώς φορείς της πανώλης είναι κυρίως τρωκτικά σε αγροτικές περιοχές της πολιτείας, πιθανόν από δάγκωμα ψύλλου, ανέφερε το CBS, επικαλούμενο το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Γιούτας.

Η είδηση μεταδόθηκε λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση μιας έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) όσον αφορά τα κρούσματα πανώλης σε ανθρώπους, την 25η Αυγούστου. Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα πανώλης σε έξι πολιτείες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Όρεγκον, Τζόρτζια) από την 1η Απριλίου 2015. Εννέα από τους ασθενείς ήταν άρρενες και τρεις, ανάμεσά τους ένας 79χρονος, απεβίωσαν.


Πλέον ο αριθμός των νεκρών από πανώλη αυξήθηκε σε τέσσερις το διάστημα από την 1η Απριλίου ως χθες και το CDC επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τον συνηθισμένο.


Το ποσοστό θνησιμότητας της πανώλης χωρίς τη χορήγηση θεραπείας κυμαινόταν ιστορικά από το 66% ως το 93%. Αλλά χάρη στα αντιβιοτικά, το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας έχει μειωθεί στο 16% περίπου, κατά το CDC. Υπάρχουν διάφορες μορφές πανώλης. Το είδος που μεταδίδουν οι ψύλλοι που παρασιτούν σε τρωκτικά-φορείς είναι γνωστό ως βουβωνική πανώλη και αντιστοιχεί στο 80-85% του συνόλου των κρουσμάτων, ανέφερε το CDC στην έκθεσή του.

 

Η πανώλη είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία που είχε αποκληθεί Μαύρος Θάνατος και είχε προκαλέσει σημαντική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού τότε. Η πανώλη είχε φθάσει στις ΗΠΑ το 1900, όταν την μετέφεραν εκεί τρωκτικά-φορείς που ζούσαν σε ατμόπλοια τα οποία κατέπλεαν σε αμερικανικά λιμάνια από την Ασία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM