Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα viral βίντεο στο TikTok ανθρώπων που κάνουν αποτρίχωση σε ολόκληρο το πρόσωπο με «ζεστό κερί». 

 

Τα βίντεο δείχνουν μαλακή ρητίνη να καλύπτει το πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό -σε ορισμένες περιπτώσεις περνώντας επίσης σε αυτιά και μύτη- πριν αφαιρεθούν. 

 

Ανησυχία για τα viral βίντεο αποτρίχωσης σε όλο το πρόσωπο: «Κίνδυνος ασφυξίας»

 

Ένας κουρέας, που δημοσίευσε μερικά από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα, λέει πως είναι ευεργετικά, ωστόσο η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων (British Association of Dermatologists - BAD) σχολίασε πως «η απόπειρα αποτρίχωσης με κερί σε μύτη και αυτιά δεν συστήνεται». 

 

Βρετανός δερματολόγος εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος καθώς εμποδίζεται η αναπνοή του, ενώ έτερος ειδικός ζήτησε να μπει σχετική προειδοποίηση στα βίντεο του TikTok. Ωστόσο σημείωσε πως τα βίντεο εξαιρούνται από τις οδηγίες της πλατφόρμας περί επικίνδυνου περιεχομένου επειδή δείχνουν επαγγελματίες. 

 


«Παγκόσμια πρώτη»

 

Τα βίντεο έχουν φέρει στο κουρείο Kapsalon Freedom της Ολλανδίας περισσότερους από 800.000 followers στο TikTok. Μια από τις πρώτες απόπειρες, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο, μετρά σχεδόν 84 εκατομμύρια views, μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. 

 

Στο πρώτο βίντεο, το κάτω μέρος του προσώπου το πελάτη είναι ακάλυπτο. Ωστόσο, πιο πρόσφατο παράδειγμα με 19 εκατομμύρια views, δείχνει το υλικό να καλύπτει το πρόσωπο ενός άντρα μέχρι το λαιμό, αλλά όχι πάνω στο στόμα. 

 

Άλλα, όμως, βίντεο, δείχνουν πρόσωπα εντελώς καλυμμένα με μπατονέτες να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διόδων αέρα. Κομμάτια χαρτιού χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία φρυδιών και βλεφαρίδων. 

 

Ο κουρέας Renaz Ismael είπε πως η αποτρίχωση προσώπου είναι συνηθισμένη στη Μέση Ανατολή, όπου γεννήθηκε, αν και ο ίδιος πέρασε την πρακτική σε άλλο επίπεδο. 

 

«Είμαι ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που έκανε ολόκληρη αποτρίχωση», είπε στο BBC News. «Δεν κάνει κακό στο δέρμα». 

 

 

 

Μικρότερα κοινά

 

Ο Ismael χρησιμοποιεί πλέον το hashtag #viral για να προωθήσει τα βίντεο, ενώ σε κάποια έχει προσθέσει και μουσική, ενώ δημοσίευσε επίσης παραδείγματα σε Facebook, Instagram και YouTube, τα οποία όμως προσελκύουν πολύ μικρότερα κοινά. 

 

«Αιτία ασφυξίας»

 

Ο Alex Echeverri, που εργάζεται στο κομμωτήριο John & Ginger, στο δυτικό Έσεξ, εξέφρασε ανησυχία για όσους δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη πρακτική. 

 

«Η πρώτη μας έγνοια ήταν πως θα προκαλούσε ασφυξία», είπε ο ίδιος, με εμπειρία πάνω από δυο δεκαετίες στην βιομηχανία. «Δεν υπάρχει έλεγχος και το κερί σκληραίνει. Οπότε θα μπορούσε να σκληραίνει τις διόδους αέρα και μετά να πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά».

 

@kapsalonfreedomboxmeer

#viralvideo #trend#challenge #voorjou #fooryou #voorjoupagina @mobicepp

♬ origineel geluid - Kapsalonfreedom


@kapsalonfreedomboxmeer

#viral #viral #viral #tagjevriend #voorjou #fooryou #tiktok #vrijheid #kapsalonfreedomboxmeer #boxmeer #nederland

♬ origineel geluid - Kapsalonfreedom


«Προκαλεί μέχρι και εγκαύματα»

 

Ο κουρέας Adam Grooming Atelier, με έδρα το Λονδίνο, σχολίασε: «Για να αποτριχώσεις μια μεγάλη περιοχή ευαίσθητου δέρματος είναι πολύ ανεύθυνο», με την BAD να προειδοποιεί επίσης όσους θέλουν να μιμηθούν την πράξη. 

 

«Οι πλατφόρμες των social media έχουν την ικανότητα να διαδίδουν γρήγορα trends σε θέματα υγείας και ομορφιάς», είπε ο Dr Anjali Mahto. «Η αποτρίχωση είναι τραυματική διαδικασία για το δέρμα, ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως εκείνη γύρω από τα μάτια που μπορεί να πάθουν μέχρι εγκαύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να προκληθούν σπυράκια μέχρι και φουσκάλες». 

 

Η British Skin Foundation προειδοποίησε επίσης πως μερικά βίντεο δείχνουν αποτριχώσεις σε νεαρά άτομα, που φαίνεται να πηγαίνουν ακόμη σχολείο. «Προσωπικά δεν θα το συνιστούσα σε παιδιά», είπε η Dr Emma Wedgeworth. «Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και δυνητικά επικίνδυνες DIY πρακτικές ομορφιές στο TikTok και άλλα κανάλια των social media. Καλό θα ήταν να μπουν κανονισμοί». 

 

@kapsalonfreedomboxmeer

#viral_video #fooryou #voorjou #voorjou #viral #tagyourfriends #tagjevrienden

♬ origineel geluid - Kapsalonfreedom


Με πληροφορίες από BBC