Ανησυχία για το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία- Ο Ερντογάν συναντά τον Πρωθυπουργό του Ιράκ

Ανησυχία για το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία- Ο Ερντογάν συναντά τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Facebook Twitter
0

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα και θα συζητήσει το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το βόρειο Ιράκ.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα και η Βαγδάτη έχουν την ίδια γνώμη για το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι θα διαιρέσει το Ιράκ.

 

Την Παρασκευή, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, είπε πως η ψηφοφορία δεν πρόκειται να αναβληθεί, παρά τα αιτήματα περί του αντιθέτου και τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων της Δύσης.

 

Εκτός από τος προειδοποιήσεις Ιράκ και Άγκυρας προς τους Κούρδους, μήνυμα απηύθυνε και ο Λευκός Οίκος προς τους Κούρδους ηγέτες στο Ιράκ να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η κίνηση αυτή αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες συντριβής του Ισλαμικού Κράτους.

 

«Για τον λόγο αυτό, καλούμε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εισέλθει σε ένα σοβαρό και διαρκή διάλογο με τη Βαγδάτη, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι είναι έτοιμες να διευκολύνουν», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε την Παρασκεή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ