Ο δρ. Άντονι Φάουτσι εξέφρασε ανησυχία για χειρότερη έξαρση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, μετά τις γιορτές.

 

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ ρωτήθηκε από το CNN αν συμφωνεί με την προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν ότι «οι πιο σκοτεινές ημέρες είναι ακόμη μπροστά μας και όχι πίσω μας».

 

Ο δρ. Φάουτσι απάντησε ότι συμμερίζεται αυτή την ανησυχία του εκλεγμένου προέδρου, συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι χειρότερη η κατάσταση».

 

Ο λόγος που ανησυχούν οι ειδικοί στις ΗΠΑ, εξήγησε «είναι ότι μπορεί να δούμε μία έξαρση πάνω στην υπάρχουσα έξαρση. Αυτό είναι αρκετά προβληματικό, όταν είσαι αντιμέτωπος με περίπου 200.000 νέα κρούσματα και 2.000 θανάτους κάθε ημέρα».

 

«Είμαστε σε ένα πραγματικά πολύ κρίσιμο σημείο», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, συμπληρώνοντας ότι η ανησυχία είναι να μην προστεθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, από μία έξαρση του κορωνοϊού μετά τις γιορτές, λόγω των ταξιδιών και των συναθροίσεων.

 

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι αναφέρθηκε και στα νέα στελέχη του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Το στέλεχος της Βρετανίας δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, συμπλήρωσε.

 

«Προφανώς είναι κάτι που πάντα παίρνουμε σοβαρά και είναι ανησυχητικό όταν υπάρχει μια μετάλλαξη, αλλά ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι αυτοί οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Τον περισσότερο καιρό οι μεταλλάξεις δεν έχουν λειτουργική σημασία», εξήγησε.

 

Στις ίδιες δηλώσεις, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Η απόφαση είναι δική του και του γιατρού του Λευκού Οίκου. Η δική μου σύσταση είναι- και το έχω ξαναπεί- ότι εγώ θα τον εμβολίαζα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ένα σημαντικό πρόσωπο... οπότε η σύστασή μου για τον πρόεδρο παραμένει ίδια».

 

Ο ίδιος ο δρ. Φάουτσι ήδη έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Το μόνο που ένιωσα ήταν λίγος πόνος στο χέρι μου, ίσως για 24 ώρες. Μετά έφυγε και δεν ένιωσα κάτι άλλο», δήλωσε.