Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία ότι τελική επιδίωξή της δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

 

«Για εμάς υπάρχει μόνο ένα σχέδιο. Να επιτευχθεί λύση βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», τόνισε ο Κύπρος πρόεδρος. 

 

«Το αφήγημα που παρουσίασε η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το οποίο όλες οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης έχουν αποτύχει και θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα βάσιμα επιχειρήματα ότι η τελική επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, αλλά να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της», υπογράμμισε. 

 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρότασή του, στο πλαίσιο της οποίας απεύθυνε πρόσκληση στους Τουρκοκύπριους να επανενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς που θεσπίστηκαν με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, τόνισε: «Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια πρόσκληση δεν προορίζεται ως εναλλακτική της συμφωνηθείσας βάσης λύσης».

 

Σκοπός της, εξήγησε, είναι να διευκολύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανενταχθεί στο κράτος εν αναμονή μιας οριστικής λύσης, υπό την προϋπόθεση να επιτευχθεί μια στρατηγική συμφωνία, ώστε να συμμετέχει πλήρως στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος.

 

Στην ομιλία του, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι ευθυνών, αλλά απάντησε στους ισχυρισμούς της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την «πραγματικότητα επί του εδάφους». 

 

Στη συνέχεια ανέφερε 13 σημεία, για τα πραγματικά γεγονότα, όπως ότι το 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή με πάνω από 40.000 στρατεύματα στο έδαφός της, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων τις λεηλασίες, τις θηριωδίες αλλά ότι με την πρόσφατη παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο η Τουρκία επιχειρεί να αλλοιώσει την κατάσταση πραγμάτων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

 

 

Είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμβιβασμός όταν η μια πλευρά παρεκκλίνει από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ή ακυρώνει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και φιλοδοξεί σε μια διαφορετική μορφή λύσης, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης. 

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία εξέφρασε την ελπίδα τα προβλήματα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. 


 
«Διερωτώμαι σε ποιο διεθνές δίκαιο αναφέρεται ο κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Αναστασιάδης. «Πώς κατανοεί ο κ. Ερντογάν την επίλυση διαφορών σε σχέση με τις οριοθετήσεις;», συνέχισε και διερωτήθηκε αν «αναφέρεται στην αυθαίρετη από την ίδια την Τουρκία ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, η οποία μειώνει την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44%, εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων;»

 

Με πληροφορίες από sigmalive