Άναψε η μάχη για τη διαδοχή Ερντογάν - Η κόντρα Ιμάμογλου με τον «γαμπρό» Μπαϊρακτάρ

Άναψε η μάχη για τη διαδοχή Ερντογάν - Η κόντρα Ιμάμογλου με τον «γαμπρό» Μπαϊρακτάρ των τουρκικών drone Facebook Twitter
φωτ.: Ekrem Imamoglu
0

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε δριμύτατα τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar, κορυφαίο εργολάβο στον τομέα της άμυνας στην Τουρκία και «συγγενή» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Μπαϊρακτάρ κατηγόρησε προηγουμένως την ομάδα επικοινωνίας του Ιμαμόγλου ότι ενορχήστρωσε μια καμπάνια συκοφαντικής δυσφήμισης σχετικά με τις υποτιθέμενες πωλήσεις καυσίμων αεροσκαφών από τη Baykar, την οποία διευθύνει ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ και ο αδελφός του Χαλούκ, στο Ισραήλ, μια κατηγορία που ο Ιμαμόγλου αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο Ιμάμογλου, βασικό πρόσωπο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αρνήθηκε τις κατηγορίες του Μπαϊρακτάρ, λέγοντας: «Μιλάτε για ένα άτομο που χρησιμοποιεί γλώσσα που με στοχοποιεί. Αυτή είναι πολύ αγενής συμπεριφορά. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω στόχος αυτής της αγενούς και συκοφαντικής συμπεριφοράς». «Στη χώρα μας βλέπετε κάποιους ανθρώπους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την [κρατική] αρχή πιο αδίστακτα από τους ανθρώπους [Ερντογάν] στους οποίους έχει δοθεί η εξουσία. Εδώ μιλάμε για τους φίλους και τους συγγενείς του ατόμου που κατέχει την εξουσία. Και λέω αυτή δεν είναι δουλειά για συγγενείς, αδερφέ. Είμαι ο δήμαρχος της πόλης της Κωνσταντινούπολης και ασκώ τη νόμιμη εξουσία μου», είπε ο Ιμάμογλου.

Η σύγκρουση μεταξύ Ιμαμόγλου και Μπαϊρακτάρ έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, ειδικά καθώς η χώρα οδεύει προς μια πιθανή μετάβαση της ηγεσίας στη μετά-Ερντογάν εποχή.

Το CHP του Ιμαμόγλου ξεπέρασε το ΑΚΡ του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική δυναμική της Τουρκίας και τοποθετώντας τον Ιμαμόγλου ως πιθανό υποψήφιο για μελλοντικές προεδρικές εκλογές, ενώ ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ (ή ο αδερφός του) θεωρείται από πολλούς ως ο προφανής διάδοχος του Ερντογάν σε περίπτωση που ο πρόεδρος παραιτηθεί.

Η διαμάχη πυροδοτήθηκε όταν ο πολιτικός επικοινωνιολόγος Εβρέν Μπαρίς Γιαβούζ συνελήφθη αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία του Μπαϊρακτάρ και ενός άλλου μέλους της οικογένειας με λεζάντα που υποδηλώνει ότι είχαν πουλήσει καύσιμα αεροσκαφών στο Ισραήλ. Μετά τη σύλληψή του, ο Γιαβούζ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Ιμάμογλου ή τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Η Baykar, η οποία κατασκευάζει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, δέχτηκε πυρά εν μέσω αυξημένου αντι-ισραηλινού αισθήματος στην Τουρκία. Οι ισχυρισμοί για την πώληση καυσίμων αεροσκαφών στο Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι δεδομένων των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και των πρόσφατων εμπορικών περιορισμών της Τουρκίας στο Ισραήλ. Η Baykar κατηγορήθηκε ξανά και ξανά ότι έλαβε προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια ασυνήθιστη υπεράσπιση προς τη Baykar, η Αμυντική Βιομηχανία της Προεδρίας της Τουρκίας (SSB), η κρατική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, προχώρησε σε μία κίνηση για να προστατεύσει την ιδιωτική εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι η Baykar δεν είχε εκμεταλλευτεί κανένα κυβερνητικό οικονομικό κίνητρο, επιχορήγηση ή προγράμματα υποστήριξης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η προστασία αντανακλά μια ευρύτερη διάβρωση της ουδετερότητας εντός των τουρκικών κρατικών θεσμών που ευνοεί τις φιλικές προς τον Ερντογάν οντότητες και εταιρείες που ανήκουν σε συγγενείς του.

Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ιμάμογλου, έχει καταθέσει μήνυση κατά του Χαλούκ Μπαϊρακτάρ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM