Το Άμστερνταμ βάζει κανόνες για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στο εξωτερικό των σπιτιών

Το Άμστερνταμ βάζει κανόνες για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στο εξωτερικό των σπιτιών Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ στο μέλλον δεν θα μπορούν να διακοσμήσουν κατά βούληση με χριστουγεννιάτικα φωτάκια το εξωτερικό των σπιτιών τους, αλλά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες.

Το δημοτικό συμβούλιο παρουσίασε ένα σχέδιο 35 σελίδων με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την έκταση και το χρώμα του χριστουγεννιάτικου φωτισμού. Αλλά τουλάχιστον φέτος οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ολλανδίας μπορούν να προχωρήσουν στα αρχικά πλάνα τους, αφού οι κανόνες αυτοί αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς.

«Στόχος αυτών των κανόνων είναι να διασφαλιστεί ότι οι χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί θα ταιριάζουν με την εικόνα των δρόμων μας και ότι θα τηρείται μια καλή ισορροπία μεταξύ των ήρεμων δρόμων και της φωταγώγησης του δημόσιου χώρου», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

Τα μέτρα θα ισχύουν σε όλη την πόλη, αλλά οι κανονισμοί θα είναι πιο αυστηροί στην περιοχή των καναλιών- μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- όπως και στο ιστορικό κέντρο, όπου θα επιτρέπονται μόνο φωτάκια με «ζεστό λευκό» χρώμα, ενώ όλες οι γιρλάντες θα πρέπει να ακολουθούν το περίγραμμα του κτιρίου.

Επιπλέον, σε όλη την πόλη θα επιτρέπονται εξωτερικοί στολισμοί μόνο με φωτάκια LED, ενώ όλα θα πρέπει να σβήνουν από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί. Ακόμη, όσοι θέλουν να βάλουν φωτάκια που θα καλύψουν πάνω από ένα τετραγωνικό μέτρο ή πάνω από το 10% της πρόσοψης του κτιρίου, θα πρέπει να ενημερώνουν τις δημοτικές αρχές τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα.

Τα μέτρα αυτά αναμένονται να ψηφιστούν την επόμενη χρονιά. Το δημοτικό συμβούλιο εξήγησε ότι κρίθηκαν απαραίτητα επειδή- λόγω των νέων τεχνολογιών- είναι πλέον φθηνότερος ο διακοσμητικός φωτισμός, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να επιλέγουν να βάλουν περισσότερα φωτάκια και σε πιο περίπλοκα σχέδια. «Προκειμένου να είναι εγγυημένη η ποιότητα του δημόσιου χώρου, είναι σημαντικό ο γιορτινός φωτισμός- σε ό,τι αφορά το χρώμα, την ισχύ και το σχέδιο- να συμβαδίζει με τη φύση των δρόμων του Άμστερνταμ», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ