Η νέα ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους.

 

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα παραλάβει σε «χρόνο - ρεκόρ», τρεις φρεγάτες Belhara, με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

 

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα «θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale», μεταφέρουν οι ίδιες 

 

 Η πρώτη σύγχρονη, «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

 

Ελλάδα και Γαλλία δεσμεύονται μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Συνεργασία των δύο χωρών σε άμυνα και εξωτερική πολιτική

 

Η διμερής συμφωνία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική ενώ συζητείται και η αγορά 3 σύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. 

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

 

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με ραντάρ SeaFire που συνδυάζεται με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, προσφέροντας προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από το προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

 

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, θα διαθέτει και ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο  sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

 

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από ηλεκτρονικά συστήματα που βασίζονται στο γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην 'Αμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας, επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύοντας τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας. «Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική».