Αμαζόνιος: Νεκρός από κορωνοϊό ηγέτης αυτοχθόνων - «Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει»

Αμαζόνιος: Νεκρός από κορωνοϊό ηγέτης αυτοχθόνων - «Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει» Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης πληθυσμού αυτοχθόνων Σαντιάγο Μανουίν, ο οποίος υπερασπιζόταν τα δικαιώματα έγγειας ιδιοκτησίας των κοινοτήτων του Αμαζονίου στο Περού, πέθανε χθες Τετάρτη από κορωνοϊό, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο 63χρονος Μανουίν είχε μεταφερθεί από την περιοχή του Αμαζονίου στην οποία ζούσε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Λίμα μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. «Ο πατέρας μου πέθανε μόλις τώρα, στις 7 το βράδυ. Η οικογένειά μας υποφέρει πολύ», δήλωσε η κόρη του Λους Ανχέλικα Μανουίν στον ραδιοσταθμό RPP.

Η ίδια εξέφρασε την αγανάκτησή της για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινότητες αυτοχθόνων του Περού, οι οποίες έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία του νέου κορονοϊού. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, η κοινότητα οργανώνει αγρυπνίες και τους ενταφιάζει. Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει», σημείωσε.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί στην Λατινική Αμερική κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη νέα αυτή ασθένεια, λόγω των αδύναμων ανοσοποιητικών τους συστημάτων και της παραμέλησής τους για αιώνες από το κράτος.

Τουλάχιστον 20.000 κρούσματα στη λεκάνη του Αμαζονίου

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στη λεκάνη του Αμαζονίου, όπου κάποιες ζώνες είναι προσβάσιμες μόνον με πλωτά μέσα.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον θάνατο του αρχηγού του λαού Αουατζούν και Ουάμπις, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της Αμαζονίας και στην υπεράσπιση των κοινοτήτων αυτοχθόνων του δάσους», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού του Περού σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το κράτος οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έχουν πληγεί από την Covid-19», προσθέτει.

9.600 θάνατοι στο Περού 

Το Περού έχει καταγράψει περισσότερους από 9.600 θανάτους που οφείλονται στον νέο κορονοϊό και περισσότερα από 285.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Είναι η έκτη περισσότερο πληγείσα χώρα στον κόσμο και η δεύτερη στην Λατινική Αμερική μετά την Βραζιλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM