Αλεξάντερ Λιτβινένκο: Πέθανε ο ένας από τους δύο υπόπτους για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα - Από Covid

Alexander Litvinenko assassination suspect dies of Covid Facebook Twitter
Ο 56χρονος Ντμίτρι Κοβτούν, ένας από τους δύο υπόπτους για τη δολοφονία Λιτβινιένκο - Φωτ.: ΕΡΑ
0

O Ντμίτρι Κοβτούν, ένας από τους δύο Ρώσους που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου και επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο, πέθανε από Covid σε νοσοκομείο της Μόσχας. 

Ο Λιτβινιένκο είχε ξεψυχήσει το 2006, εβδομάδες αφότου ήπιε τσάι που περιείχε το ραδιοενεργό ισότοπο Πολώνιο 210, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου όπου προηγουμένως είχε συναντήσει τον Κοβτούν και τον έτερο ύππτο, Αντρέι Λουγκοβόι. Η υπόθεση Λιτβινιένκο ακόμη παραμένει «καρφί» στις σχέσεις Ρωσίας - Ηνωμένου Βασιλείου. 

Μετά το θάνατο του πρώην πράκτορα, το Ανθρωποκτονιών εντόπισε πολώνιο σε όλα τα δωμάτια όπου έμειναν Κοβτούν και Λουγκοβόι στο Λονδίνο, στη θέση του αεροσκάφους από τη Μόσχα και σε άλλες τοποθεσίες - ακόμη και στο στάδιο Emirates της Άρσεναλ. 

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε πρώτος μέσω Telegram ο Λουγκοβόι, πρώην πράκτορας της KGB και νυν βουλευτής. «Άσχημα νέα σήμερα, μετά από σοβαρή νόσηση που συνδέεται με τη λοίμωξη Covid, ο στενός και πιστός μου φίλος πέθανε ξαφνικά. Αυτή είναι μια αναντικατάστατη και δύσκολη απώλεια για εμάς» έγραψε ο ίδιος. 

Βρετανική έρευνα του 2016 κατέληξε στο ότι η δολοφονία Λιτβινιένκο ήταν μια επιχείρηση της ρωσικής FSB, η οποία «πιθανώς» εγκρίθηκε τότε από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ένα από τα κομβικά ευρήματα της βρετανικής αυτής έρευνας ήταν τα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων που κατέδειξαν πως ο Κοβτούν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με συνάδελφό του στη FSB λέγοντας πως αναζητούσε μάγειρα για να «βάλει ένα πολύ ακριβό δηλητήριο» στο φαγητό ή το ποτό του Λιτβινιένκο

Πέρυσι, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων απεφάνθη πως υπεύθυνη για το θάνατο του Λιτβινιένκο ήταν η Ρωσία, διατάσσοντας τη Μόσχα να καταβάλει 100.000 ευρώ στη χήρα του, Μαρίνα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Διεθνή / Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Η ανάρτηση δεν συνοδεύεται από κάποιο σχόλιο του προέδρου, ωστόσο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτησή του κατά την οποία, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ανέφερε ότι «θα του άρεσε να είναι εκείνος ο επόμενος πάπας»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Διεθνή / ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κίνητρο του δράστη ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα και η σύνδεσή τους με τη Γάζα, σε μια πράξη ωμής εκδίκησης λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM