Ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αλβανία διαμαρτύρονται για διακρίσεις από εταιρεία ταξί στα Τίρανα, μετά την καταγγελία τρανς ατόμου για άρνηση παροχής υπηρεσιών.

 

Σε δελτίο τύπου, οι LGBTI Alliance και Pro LGBT δήλωσαν ότι στις 26 Μαρτίου 2021, ένας οδηγός από την Green Taxi στα Τίρανα της Αλβανίας αρνήθηκε να παραλάβει ένα τρανς άτομο. Σε ερώτηση για τον λόγο, η εταιρεία φέρεται να απάντησε «Κανένας από τους οδηγούς δεν θα τους πάρει. Δεν μπορούν να σκεφτούν να βάλουν τρανς στο αυτοκίνητό τους».

 

Οι δύο οργανισμοί δήλωσαν ότι έχουν ηχητικό υλικό της συνομιλίας κατά την οποία οι υπάλληλοι αρνούνται ανοιχτά να παρέχουν υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+.

 

«Όπως ακούγεται στο ηχητικό υλικό, στο πρόσφατο περιστατικό στα Τίρανα, οι οδηγοί ταξί αυτής της εταιρείας και οι διαχειριστές της, αρνήθηκαν ανοιχτά να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, χρησιμοποιώντας απαράδεκτη γλώσσα, η οποία αποτελεί καθαρή περίπτωση διάκρισης».

 

Οι οργανώσεις ανέφεραν το περιστατικό στον Επίτροπο για την Προστασία από τις Διακρίσεις σημειώνοντας πως έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 1,2,4,5 και 7 του σχετικού Νόμου.

 

Στη δήλωσή τους πρόσθεσαν πως «Υπενθυμίζουμε στην εταιρεία Green Taxi και κάθε άλλο φυσικό και νομικό πρόσωπο, είτε πρόκειται για επιχείρηση, είτε για πάροχο υπηρεσιών, ότι το να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών σε οποιοδήποτε άτομο, για οποιονδήποτε λόγο που αναφέρεται στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου και συγκεκριμένα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων και εγγυήσεων του άρθρου 20».

 

Το άρθρο αναφέρει, ότι σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που παρέχουν αγαθά ή υπηρεσίες στο κοινό, απαγορεύεται η διάκριση εναντίον άλλου ατόμου, που θέλει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς.

 

«Η τρανς κοινότητα εκτίθεται συστηματικά στη βία και τις διακρίσεις, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διάθεση υπηρεσιών, τόσο από δημόσιες δομές, όσο και από υπηρεσίες που παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς.

 

Τα τρανς άτομα είναι πολίτες που, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τις θεμελιώδεις εγγυήσεις οποιουδήποτε δημοκρατικού κράτους, αξίζουν να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

 

Είναι απαράδεκτο να τίθενται οι προσωπικές πεποιθήσεις ορισμένων προσώπων ή μιας εταιρείας που λειτουργεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, προ των δικαιωμάτων που εγγυάται το νομικό σώμα», αναφέρει η δήλωση.

 

Το ExitNews επικοινώνησε με την Green Taxi προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εταιρεία έχει πολιτική κατά της μεταφοράς τρανς ατόμων. Η απάντηση ήταν αρνητική.

 

Όταν τους ζητήθηκε ένα σχόλιο, αποκρίθηκαν: «ο διευθυντής μας θα σας μιλήσει για αυτό, περιμένετε την απάντησή του παρακαλώ».

 

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία δήλωση παρά τις δύο επιπλέον κρούσεις του ExitNews για σχολιασμό από μέρους της εταιρείας.


Με πληρoφορίες του ExitNews