Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτρέπουν σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα προέτρεψαν διεθνείς κυβερνήσεις, χορηγούς και αθλητές να μποϊκοτάρουν τους «Αγώνες γενοκτονίας» της Κίνας, ενώ στο Παναθηναϊκό Στάδιο παραδίδονταν η Ολυμπιακή φλόγα στους διοργανωτές των Χειμερινών Αγώνων του «Πεκίνο 2022».

Ομάδες ακτιβιστών, οι οποίες διέκοψαν επίσης την τελετή αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία χθες, κατηγόρησαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι αποδίδουν νομιμότητα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα επιτρέποντας τους Χειμερινούς Αγώνες να διεξαχθούν στο Πεκίνο.

«Γίναμε ξανά μάρτυρες στην υποκρισία (της ΔΟΕ)», δήλωσε ο Μάντι ΜακΚάουν, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου του Θιβέτ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

«Παραδίδουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε κυβέρνηση, η οποία είναι τόσο μακριά από την κατοχή οποιωνδήποτε Ολυμπιακών ιδανικών, ώστε φαίνεται ότι ζούμε σε ένα είδος διαστρεβλωμένης πραγματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η μεταχείριση της Κίνας προς τους μουσουλμάνους Ουιγούρους στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, η καταστολή των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και οι πολιτικές της απέναντι στο Θιβέτ και την Ταϊβάν, έχουν επικριθεί διεθνώς.

Αλλά η ΔΟΕ, η οποία ήδη είχε επιτρέψει το 2008 να πραγματοποιηθούν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, απέφυγε το ζήτημα, λέγοντας ότι είναι εκτός αρμοδιότητάς της.

Στην ομιλία του στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τόνισε ότι οι Αγώνες πρέπει να «γίνονται σεβαστοί ως πολιτικά ουδέτερο έδαφος».

Οι ακτιβιστές υποστήριξαν σήμερα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα έχουν περιοριστεί από το 2008, υποστηρίζοντας ότι οι Θερινοί Αγώνες του 2008 «ενθάρρυναν» την Κίνα.

Το Πεκίνο ξεκίνησε μια βάναυση καταστολή πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η οποία οδήγησε έως και ένα εκατομμύριο ή περισσότερους Ουιγούρους και άλλες κυρίως μουσουλμανικές μειονότητες, σε στρατόπεδα κράτησης και φυλακές.

Οι κινεζικές αρχές λένε ότι στόχος τους δεν είναι να εξαλείψουν τους Ουιγούρους, μια ιστορικά μουσουλμανική ομάδα 13 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά να τους ενσωματώσουν.

«Αν αυτή η συνέντευξη Τύπου γινόταν στην Κίνα, εγώ, ως Ουιγούρος, θα κατέληγα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και ίσως να υποβαλλόμουν σε σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια, όπως συμβαίνει με τα εκατομμύρια Ούγουρων», δήλωσε ο Ζουμρετάι Άρκιν, επικεφαλής του προγράμματος υπεράσπισης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παραδίδονται σε μια χώρα που διαπράττει ενεργά γενοκτονία».

Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη θέση των ΗΠΑ ότι η καταστολή της Κίνας προς τους Ουιγούρους και άλλες μειονότητες συνιστά «γενοκτονία».

Στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν πίεσε επιτυχώς τους άλλους ηγέτες να συμπεριλάβουν στην κοινή τους δήλωση, συγκεκριμένη γλώσσα που επικρίνει τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από την Κίνα και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Άρκιν προέτρεψε τις κυβερνήσεις της G7 να συνεχίσουν με αυτό μποϊκοτάροντας τους Αγώνες του Πεκίνου.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες σήμερα από ό, τι είχαμε προηγουμένως το 2008», είπε.

Η Πέμα Ντόμα, διευθύντρια της καμπάνιας για τους Φοιτητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ, είπε ότι η ΔΟΕ έκανε «ένα πολύ μεγάλο λάθος».

«Πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή πουθενά στον κόσμο για γενοκτονία;» είπε η Ντόμα, η οποία τέθηκε για λίγο υπό κράτηση στην Αρχαία Ολυμπία πριν από τη διαμαρτυρία της Δευτέρας.

Τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν τη Δευτέρα αφού εισχώρησαν στον αυστηρά προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας κατά τη διάρκεια της τελετής, ανεμίζοντας μια θιβετιανή σημαία και ένα πανό που έγραφε «Όχι στους Αγώνες γενοκτονίας». 

Άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν έξω από τον χώρο, ενώ άλλοι δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Αθήνα την Κυριακή μετά από διαμαρτυρία στην Ακρόπολη.

Οι τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι τρεις πρώτοι παραμένουν υπό αστυνομική κράτηση.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα διεξαχθούν από 4-20 Φεβρουαρίου και θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται μόνο θεατές από την ηπειρωτική Κίνα.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM