Tο ακροδεξιό AfD ζητά τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων γιατί «ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει»

Tο ακροδεξιό AfD ζητά τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων γιατί «ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει» Facebook Twitter
0

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ζήτησε σήμερα (9/11) να επαναπατριστούν 500.000 Σύροι πρόσφυγες με το σκεπτικό ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει σχεδόν τελειώσει και ότι ο πρέοδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε τη «νίκη» του επί του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι η κατάληψη της τελευταίας πόλης που έλεγχαν οι τζιχαντιστές στη Συρία σηματοδοτεί την κατάρρευση της τριετούς κυριαρχίας τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλές περιοχές, σε έναν περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια του οποίου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν είτε σε γειτονικές χώρες είτε στην Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που το AfD προτείνει τον επαναπατρισμό των προσφύγων μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στη Μπούντεσταγκ. Η πρόταση αυτή πάντως δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να βρει υποστηρικτές μεταξύ των άλλων μεγάλων κομμάτων. Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με την ακροδεξιά.

Το AfD υποστηρίζει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τις συριακές αρχές για να επιτύχει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. «Η συμφωνία θα διασφαλίζει ότι οι επαναπατρισθέντες θα γίνουν δεκτοί στη Συρία και θα εγκατασταθούν μόνο σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Παράλληλα, η Δαμασκός θα πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα ασκήσει διώξεις στους πολίτες που έφυγαν για να αποφύγουν τη στράτευση.

Σύμφωνα με τη γερμανική ακροδεξιά, τα παιδιά των Σύρων προσφύγων που ζουν στη Γερμανία θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν το συριακό διδακτικό πρόγραμμα, είτε από Σύρους δασκάλους που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία είτε από άλλους που θα σταλούν από τη συριακή κυβέρνηση ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους δύο ηγέτες του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Άλις Βάιντελ.

Οι Πράσινοι, που αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αντέδρασαν σχολιάζοντας ότι η πρόταση δείχνει ότι το AfD είναι ένα κόμμα «ανεύθυνο, απάνθρωπο και άκαρδο». «Κανένας λαϊκισμός δεν είναι υπερβολικά βρόμικος για εσάς. Ντροπή σας!» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η Λουίζε Άμτσμπεργκ, στέλεχος του κόμματος.

Από τις αρχές του έτους, περίπου 156.000 άνθρωποι έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία και το 25% από αυτούς ήταν Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Διεθνή / Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αιφνιδιαστική του νίκη στις εκλογές, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς παραμένει το δημοφιλέστερο
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Διεθνή / Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Αποκαλύψεις του Guardian δείχνουν πως σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε σχολεία-καταφύγια στη Γάζα ήταν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής - Πάνω από 120 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Διεθνής ανησυχία και καταδίκες
LIFO NEWSROOM
Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Διεθνή / Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, ένα 14χρονο υπέστη σοβαρότατη κρίση πανικού και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Μάκρης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή
LIFO NEWSROOM