Αιματηρές διαδηλώσεις στο Σουδάν - 19 άνθρωποι νεκροί σε 8 ημέρες

Αιματηρές διαδηλώσεις στο Σουδάν - 19 άνθρωποι νεκροί σε 8 ημέρες Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου / EPA
0

Δεκαεννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του ψωμιού και του κόστους ζωής, οι οποίες συγκλονίζουν το Σουδάν από τη 19η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Μέχρι χθες γινόταν λόγος για οκτώ νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία από τη δική της πλευρά είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι στα επεισόδια.

Ένα από τα κόμματα της συμπολίτευσης υπολόγισε ότι οι νεκροί διαδηλωτές είναι δεκαεπτά, ενώ μια παράταξη της αντιπολίτευσης είχε κάνει το Σάββατο λόγο για 22 νεκρούς διαδηλωτές.

Επί οκτώ ημέρες, στο Σουδάν συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με κοινωνικές διεκδικήσεις σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ιδίως εναντίον του τριπλασιασμού της τιμής του ψωμιού σε μια χώρα που είναι πλήττεται από οικονομικό μαρασμό.

Πέραν των κοινωνικών διεκδικήσεων, πολλοί διαδηλωτές τάχθηκαν εξάλλου υπέρ της «πτώσης του καθεστώτος» του Όμαρ ελ Μπασίρ, που ασκεί την εξουσία από το 1989.

Οι ταραχές οδήγησαν στο να υποβάλει την παραίτησή του ο Αμπντάρουφ Γκρνας, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στην επαρχία του Βορρά.

Επρόκειτο για την πρώτη παραίτηση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, ακόμη περισσότερο ενός μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ο Μουμπάρακ ελ Φάντιλ, επικεφαλής του κόμματος Ούμα για την μεταρρύθμιση και την ανανέωση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτό ήταν απλά ένα «πρώτο βήμα» που «θα ακολουθήσουν άλλα μέτρα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ακτιβιστές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Καλούμε τον σουδανικό λαό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις του μέχρι να επιτύχουμε τη νίκη ανατρέποντας το καθεστώς», τόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Πολλά μέλη του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν συλληφθεί εν μέσω των κινητοποιήσεων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα  κάλεσε «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» να συνεννοηθούν κα να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους.

Ένα δίκτυο σουδανών δημοσιογράφων το οποίο αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης κάλεσε εξάλλου την Πέμπτη σε τριήμερη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική καταστολή, σε μια χώρα που κατατάσσεται 174η από το σύνολο των 180 της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου το 2018, που καταρτίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM