Αίγυπτος: Μπαράζ απαγωγών στο Σινά - Φόβοι για δράση τζιχαντιστών

Αίγυπτος: Μπαράζ απαγωγών στο Σινά - Φόβοι για δράση τζιχαντιστών Facebook Twitter
EPA
0

Δεκατέσσερις Αιγύπτιοι έχουν απαχθεί από αγνώστους, τις τελευταίες δύο ημέρες στην περιφέρεια του Σινά, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Οι αρχές υποπτεύονται δράση τζιχαντιστών.

Τα 14 άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις δικηγόροι, απήχθησαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη σε ενέδρες που είχαν στήσει ένοπλοι σε αυτοκινητόδρομο στην επαρχία του Βόρειου Σινά. Τέσσερις από τους απαχθέντες είναι από το χωριό Ραούντ, στην επαρχία του Βόρειου Σινά, όπου το 2017 διαπράχθηκε μια επίθεση σε τέμενος η οποία στοίχισε τη ζωή σε 300 και πλέον ανθρώπους. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Ο Μαμντούχ αλ Αγιάντι, επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου στην επαρχία του Βόρειου Σινά, επιβεβαίωσε ότι τέσσερις δικηγόροι απήχθησαν την Τετάρτη. Ο Αγιάντι τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι έδωσε οδηγία στους συναδέλφους τους να μην κινούνται προς και από το Σινά χωρίς φύλαξη.

Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Αιγύπτου διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να βρεθούν οι απαχθέντες, δήλωσε ο υποστράτηγος Ρεντά Σιουέιλαμ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επαρχία του Βόρειου Σινά αποτελεί εστία τζιχαντιστών, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων στην περιοχή, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Δεν έχει υπάρξει ως τώρα ανάληψη της ευθύνης για τις απαγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ στελέχη των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην Αλ Αρίς, την πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά. Η επίθεση έγινε την πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Οι αιγυπτιακές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για να καταστείλουν στον ανταρτοπόλεμο που άρχισε στο Σινά από το 2011, όταν μια λαϊκή εξέγερση οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η δράση των εξτρεμιστών κλιμακώθηκε αφού ο στρατός ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από διαδηλώσεις εναντίον του και κατόπιν έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM