Αίγυπτος: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σίσι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σίσι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Καΐρου και σε άλλες πόλεις του Αιγύπτου την Παρασκευή, σε πορείες ενάντια στον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και την κυβερνητική διαφθορά, έπειτα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται πολύ σπάνια τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο καθώς αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σίσι, το 2014, διεθνείς οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος ηγείται μιας καταστολής των αντιφρονούντων χωρίς προηγούμενο.

Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το μικρό και σκορπισμένο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά πολλοί νέοι άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου φωνάζοντας «Σίσι φύγε», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Η αστυνομία συνέλαβε κάποιους από τους διαδηλωτές, πρόσθεσαν οι μάρτυρες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν στην διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, όπου το 2011 ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Μικρές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και στην πόλη Ελ Μαχάλα ελ Κούμπρα, περίπου 110χλμ βόρεια του Καΐρου, σύμφωνα με κατοίκους και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε τις διαδηλώσεις. Ένας τηλεπαρουσιαστής ενός φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού είπε ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να τραβήξει βίντεο και selfie, πριν αποχωρήσει από το σημείο. Ένα άλλο φιλοκυβερνητικό δίκτυο μετέδωσε ότι η κατάσταση γύρω από την πλατεία Ταχρίρ ήταν ήρεμη.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από έναν επιχειρηματία και ηθοποιό τον Μοχάμεντ Αλί, που ζει εξόριστος στην Ισπανία. Σε σειρά βίντεο του που έχουν γίνει viral, ο Αλί κάλεσε σε διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του Σίσι από τον εξουσία, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον αιγυπτιακό στρατό για διαφθορά.

Ο Σίσι διεύψευσε τις κατηγορίες ως «ψέματα και συκοφαντίες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM