Αίγυπτος: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σίσι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σίσι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Καΐρου και σε άλλες πόλεις του Αιγύπτου την Παρασκευή, σε πορείες ενάντια στον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και την κυβερνητική διαφθορά, έπειτα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται πολύ σπάνια τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο καθώς αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σίσι, το 2014, διεθνείς οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος ηγείται μιας καταστολής των αντιφρονούντων χωρίς προηγούμενο.

Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το μικρό και σκορπισμένο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά πολλοί νέοι άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου φωνάζοντας «Σίσι φύγε», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Η αστυνομία συνέλαβε κάποιους από τους διαδηλωτές, πρόσθεσαν οι μάρτυρες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν στην διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, όπου το 2011 ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Μικρές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και στην πόλη Ελ Μαχάλα ελ Κούμπρα, περίπου 110χλμ βόρεια του Καΐρου, σύμφωνα με κατοίκους και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε τις διαδηλώσεις. Ένας τηλεπαρουσιαστής ενός φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού είπε ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να τραβήξει βίντεο και selfie, πριν αποχωρήσει από το σημείο. Ένα άλλο φιλοκυβερνητικό δίκτυο μετέδωσε ότι η κατάσταση γύρω από την πλατεία Ταχρίρ ήταν ήρεμη.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από έναν επιχειρηματία και ηθοποιό τον Μοχάμεντ Αλί, που ζει εξόριστος στην Ισπανία. Σε σειρά βίντεο του που έχουν γίνει viral, ο Αλί κάλεσε σε διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του Σίσι από τον εξουσία, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον αιγυπτιακό στρατό για διαφθορά.

Ο Σίσι διεύψευσε τις κατηγορίες ως «ψέματα και συκοφαντίες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM