Αίγυπτος: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σίσι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σίσι - Δακρυγόνα και συλλήψεις από την αστυνομία Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Καΐρου και σε άλλες πόλεις του Αιγύπτου την Παρασκευή, σε πορείες ενάντια στον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και την κυβερνητική διαφθορά, έπειτα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται πολύ σπάνια τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο καθώς αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σίσι, το 2014, διεθνείς οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος ηγείται μιας καταστολής των αντιφρονούντων χωρίς προηγούμενο.

Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το μικρό και σκορπισμένο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά πολλοί νέοι άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου φωνάζοντας «Σίσι φύγε», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Η αστυνομία συνέλαβε κάποιους από τους διαδηλωτές, πρόσθεσαν οι μάρτυρες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν στην διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, όπου το 2011 ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Μικρές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και στην πόλη Ελ Μαχάλα ελ Κούμπρα, περίπου 110χλμ βόρεια του Καΐρου, σύμφωνα με κατοίκους και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε τις διαδηλώσεις. Ένας τηλεπαρουσιαστής ενός φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού είπε ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να τραβήξει βίντεο και selfie, πριν αποχωρήσει από το σημείο. Ένα άλλο φιλοκυβερνητικό δίκτυο μετέδωσε ότι η κατάσταση γύρω από την πλατεία Ταχρίρ ήταν ήρεμη.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από έναν επιχειρηματία και ηθοποιό τον Μοχάμεντ Αλί, που ζει εξόριστος στην Ισπανία. Σε σειρά βίντεο του που έχουν γίνει viral, ο Αλί κάλεσε σε διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του Σίσι από τον εξουσία, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον αιγυπτιακό στρατό για διαφθορά.

Ο Σίσι διεύψευσε τις κατηγορίες ως «ψέματα και συκοφαντίες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM