Αιφνιδιαστική επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο - «Δεν μεταφέρει μήνυμα του Πούτιν» λέει το Κρεμλίνο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο - «Δεν μεταφέρει μήνυμα του Πούτιν» λέει το Κρεμλίνο Facebook Twitter
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Όλαφ Σολτς / Φωτ: EPA
0

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Κίεβο, προκειμένου να παραδώσει στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η Γερμανία θα παραμείνει το κύριο στήριγμα της Ουκρανίας στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει «προσδοκίες» από την επίσκεψη του Σολτς, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα.

«Δεν θα έλεγα ότι έχουμε προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη. Η Γερμανία συνεχίζει τη γραμμή της άνευ όρων υποστήριξης προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν δεν μετέφερε κάποιο μήνυμα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω του Σολτς.

Ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, ο Σολτς εμφανίζεται ως ο καγκελάριος της ειρήνης και υποστηρικτής της αυτοσυγκράτησης για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση μεταξύ των Δυτικών και της Ρωσίας.

Η προηγούμενη επίσκεψή του στην Ουκρανία ανάγεται στον Ιούνιο 2022, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μερικούς μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής το Φεβρουάριο του 2022.

«Εδώ και περισσότερες από 1.000 ημέρες, η Ουκρανία αμύνεται ηρωικά έναντι του ανελέητου ρωσικού επιθετικού πολέμου», υπογράμμισε σε δήλωσή του.

Η επίσκεψή του έχει στόχο να «εκφράσει» την «αλληλεγγύη» του με το Κίεβο, το οποίο μπορεί «να υπολογίζει» στο Βερολίνο, δήλωσε ακόμα.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι η χώρα του έχει ανάγκη περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ, πριν από ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Kyodo News που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Ζελένσκι αναφέρει επίσης πως η Ουκρανία πρέπει να βρει διπλωματικές λύσεις για να ανακτήσει κάποια από τα κατεχόμενα εδάφη της. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τέτοια βήματα θα μπορούσαν να εξετασθούν «μόνο εφόσον θα ξέρουμε ότι είμαστε αρκετά ισχυροί», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του μελετούν το ουκρανικό «σχέδιο νίκης» και πως περιμένει περαιτέρω συνομιλίες μαζί τους για να εξηγήσει «λεπτομερέστερα μερικά πράγματα», σύμφωνα με το Kyodo News.

Εξάλλου η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Ουκρανίας 110 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, μια επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο ενώ τρεις τραυματίσθηκαν στην πόλη Τερνοπίλ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση άνω των 350 χιολιομέτρων νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Από αυτά τα 110 drones, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε 52 και 50 «χάθηκαν», πιθανόν λόγω ηλεκτρονικού πολέμου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρέμεινε στον ουκρανικό εναέριο χώρο και έξι από τα drones κατευθύνθηκαν προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, πρόσθεσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM