Ο Ζελένσκι είπε πως θέλει όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από διαπραγμαστεύσεις με τη Μόσχα

Ο Ζελένσκι είπε πως θέλει όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από διαπραγμαστεύσεις με τη Μόσχα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ πριν από την ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022.

Ο Ζελένσκι έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια συμβολική επίσκεψη υποστήριξης στο Κίεβο, την πρώτη ημέρα της θητείας τους.

Αυτό το ταξίδι έλαβε χώρα την ώρα που η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο μεταξύ της Μόσχας και των Δυτικών, μετά τα πλήγματα από την Ουκρανία με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στο ρωσικό έδαφος και τη ρίψη από τη Ρωσία ενός πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου και τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών.

Την ώρα που οι εκκλήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιεστικές, περιλαμβανομένων συμμάχων του Κιέβου, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει ανάγκη «από όπλα, μεταξύ άλλων ενός καλού αριθμού ή ενός επαρκούς αριθμού όπλων μεγάλης εμβέλειας, διαφορετικών τύπων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «βήματος προς τα εμπρός με το ΝΑΤΟ». «Η πρόσκληση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», υπογράμμισε κι ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε την εισβολή της για να εμποδίσει κυρίως μια προσέγγιση μεταξύ του Κιέβου και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος οι ΗΠΑ να πείσουν τους «επιφυλακτικούς» στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία πρέπει να ισχύει για όλη την ουκρανική επικράτεια, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. «Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και θα είμαστε ισχυροί θα καθορίσουμε (…) την ημερήσια διάταξη με τους δολοφόνους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM