Ο Ζελένσκι είπε πως θέλει όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από διαπραγμαστεύσεις με τη Μόσχα

Ο Ζελένσκι είπε πως θέλει όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από διαπραγμαστεύσεις με τη Μόσχα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ πριν από την ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022.

Ο Ζελένσκι έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια συμβολική επίσκεψη υποστήριξης στο Κίεβο, την πρώτη ημέρα της θητείας τους.

Αυτό το ταξίδι έλαβε χώρα την ώρα που η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο μεταξύ της Μόσχας και των Δυτικών, μετά τα πλήγματα από την Ουκρανία με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στο ρωσικό έδαφος και τη ρίψη από τη Ρωσία ενός πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου και τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών.

Την ώρα που οι εκκλήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιεστικές, περιλαμβανομένων συμμάχων του Κιέβου, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει ανάγκη «από όπλα, μεταξύ άλλων ενός καλού αριθμού ή ενός επαρκούς αριθμού όπλων μεγάλης εμβέλειας, διαφορετικών τύπων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «βήματος προς τα εμπρός με το ΝΑΤΟ». «Η πρόσκληση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», υπογράμμισε κι ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε την εισβολή της για να εμποδίσει κυρίως μια προσέγγιση μεταξύ του Κιέβου και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος οι ΗΠΑ να πείσουν τους «επιφυλακτικούς» στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία πρέπει να ισχύει για όλη την ουκρανική επικράτεια, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. «Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και θα είμαστε ισχυροί θα καθορίσουμε (…) την ημερήσια διάταξη με τους δολοφόνους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM