Ο Ζελένσκι είπε πως θέλει όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από διαπραγμαστεύσεις με τη Μόσχα

Ο Ζελένσκι είπε πως θέλει όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από διαπραγμαστεύσεις με τη Μόσχα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους του ΝΑΤΟ πριν από την ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022.

Ο Ζελένσκι έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια συμβολική επίσκεψη υποστήριξης στο Κίεβο, την πρώτη ημέρα της θητείας τους.

Αυτό το ταξίδι έλαβε χώρα την ώρα που η ένταση βρίσκεται στο κόκκινο μεταξύ της Μόσχας και των Δυτικών, μετά τα πλήγματα από την Ουκρανία με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στο ρωσικό έδαφος και τη ρίψη από τη Ρωσία ενός πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου και τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών.

Την ώρα που οι εκκλήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιεστικές, περιλαμβανομένων συμμάχων του Κιέβου, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει ανάγκη «από όπλα, μεταξύ άλλων ενός καλού αριθμού ή ενός επαρκούς αριθμού όπλων μεγάλης εμβέλειας, διαφορετικών τύπων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός «βήματος προς τα εμπρός με το ΝΑΤΟ». «Η πρόσκληση της Ουκρανίας να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», υπογράμμισε κι ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε την εισβολή της για να εμποδίσει κυρίως μια προσέγγιση μεταξύ του Κιέβου και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος οι ΗΠΑ να πείσουν τους «επιφυλακτικούς» στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία πρέπει να ισχύει για όλη την ουκρανική επικράτεια, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. «Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και θα είμαστε ισχυροί θα καθορίσουμε (…) την ημερήσια διάταξη με τους δολοφόνους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM