Αστυνομικοί του Καπιτωλίου που δέχθηκαν επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν κατά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από εξτρεμιστές υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσαν αγωγή κατά του πρώην προέδρου.

 

Η αγωγή στρέφεται και κατά του συμμάχου του Ρότζερ Στόουν και μέλη των ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων.

 

Οι αξιωματικοί τους κατηγορούν ότι έστειλαν σκόπιμα ένα βίαιο όχλο για να διαταράξουν την εμπιστοσύνη του Κογκρέσου για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

 

Η αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ «συνεργάστηκε με λευκούς, που ανήκουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του για να παραβιάσει τον νόμο κατά της Κου Κλουξ Κλαν και να διαπράξει πράξεις εσωτερικής τρομοκρατίας σε μια παράνομη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία».

 

Η αγωγή έγινε από επτά αξιωματικούς στην Επιτροπή Δικηγόρων για τα Δικαιώματα του Πολίτη σύμφωνα με το Δίκαιο.

 

«Οι επανειλημμένες κραυγές του Τραμπ και των συνωμοτών του για εκλογική απάτη προκάλεσαν πολλούς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων άλλων κατηγορουμένων, να σχεδιάσουν ώστε να χρησιμοποιήσουν βία, εκφοβισμό και απειλές για λογαριασμό του, για να τον κρατήσουν στη θέση του, εάν χάσει τις εκλογές» σύμφωνα με την αγωγή.

 

«Λόγω των παράνομων ενεργειών των κατηγορουμένων, οι ενάγοντες δέχτηκαν βίαιη επίθεση, τους έφτυσαν, τους έριξαν δακρυγόνα, τους ψέκασαν, τους έβρισαν με ρατσιστικά σχόλια και επίθετα και τους προκάλεσαν φόβο για τη ζωή τους. Οι τραυματισμοί των εναγόντων, που προκάλεσαν οι κατηγορούμενοι, ισχύουν μέχρι σήμερα», προσθέτει η αγωγή.

 

Ο Ρότζερ Στόουν, στον οποίο απευθύνεται επίσης η αγωγή, έχει σχέση με ορισμένα ακροδεξιά άτομα που έχουν κατηγορηθεί για τις βίαιες ταραχές στην Ουάσιγκτον. Ο Στόουν δέχτηκε χάρη από τον Τραμπ λίγο πριν ο τότε πρόεδρος αποχωρήσει από την εξουσία, αφού προηγουμένως είχε αλλάξει την ποινή φυλάκισης για εγκλήματα σε σχέση με τη ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

 

Ο Τραμπ πραγματοποίησε μια συγκέντρωση κοντά στον Λευκό Οίκο στις 6 Ιανουαρίου στην οποία ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν.

 

Οι αξιωματικοί που απαριθμούνται στη δίκη είναι οι Conrad Smith, Danny McElroy, Byron Evans, Governor Latson, Melissa Marshall, Michael Fortune και Jason DeRoche. Από αρχής του Σώματος, οι αξιωματικοί του Καπιτωλίου «έχουν αφιερώσει περισσότερα από 150 χρόνια» στην προστασία του Κογκρέσου.

 

Ενώ αρκετοί αστυνομικοί που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την 6η Ιανουαρίου, κυρίως κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Κογκρέσου τον Ιούλιο, η αγωγή της Πέμπτης είναι η πρώτη φορά που οι επτά ενάγοντες, εκ των οποίων οι πέντε είναι Μαύροι, προσέφεραν περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

«Ένας επιτιθέμενος έσπρωξε τον αξιωματικό Latson. Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια παραβίασαν την αίθουσα της Γερουσίας, επιτέθηκαν σωματικά στον αστυνομικό και τον έβρισαν με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, συμπεριλαμβανομένου του "νέγρου"».

 

»Ο αστυνομικός Latson τραυματίστηκε από το χτύπημα των επιτιθέμενων και την έκθεση σε επιβλαβές σπρέι πιπεριού, πυροσβεστήρες και άλλους ρύπους που ψεκάζονται από επιτιθέμενους», ανέφερε η αγωγή.

 

Ένας άλλος αξιωματικός, ο Michael Fortune, κατά την άφιξή του στο Καπιτώλιο, «είδε ότι ήταν σαν μια εμπόλεμη ζώνη, με χημική ομίχλη στον αέρα, τραπέζια αναποδογυρισμένα, αγάλματα κατεστραμμένα, περιττώματα στους τοίχους και αίμα και σπασμένα τζάμια στα πατώματα».

 

Ο DeRoche, που υπηρετεί στην αστυνομία στο Καπιτώλιο και είναι βετεράνος του πολεμικού ναυτικού, είπε ότι η αγωγή δεν αφορά σε χρηματικό διακανονισμό. Αντίθετα, όπως είπε αποσκοπεί στο να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου.

 

Θέλει ο Τραμπ και οι άλλοι κατηγορούμενοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, οπότε «αν το ξανακάνουν να υπάρξουν συνέπειες».

 

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι που συμμετείχαν στην εξέγερση αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες σε μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδιακές έρευνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

 

Δύο άλλες παρόμοιες υποθέσεις έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες από τα Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου. Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες του Τραμπ και των συμμάχων του οδήγησαν στη βίαιη πολιορκία του Καπιτωλίου που τραυμάτισε δεκάδες αστυνομικούς, καθυστέρησε την πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν και έκανε τους γερουσιαστές να τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους.

 

Ο Τραμπ κατηγόρησε την επιτροπή ότι παραβίασε «μακροχρόνιες νομικές αρχές περί προνομίων», αλλά η ομάδα του δεν έχει κάνει κάποιος σχόλιο σχετικά με την αγωγή.

 

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που κατηγορεί ευθέως τον Τραμπ ότι συνεργάστηκε τόσο με ακροδεξιούς εξτρεμιστές όσο και με πολιτικούς διοργανωτές για να προωθήσει τους ανέντιμους ισχυρισμούς του για απάτη στις εκλογές.

 

«Αυτός είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος απολογισμός της 6ης Ιανουαρίου όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις» δήλωσε ο Edward Caspar, δικηγόρος που ηγείται της αγωγής.

 

Με πληροφορίες του Guardian